marți, aprilie 16, 2024
Civilizatie si cultura

Langa Satu Mare s-a descoperit, recent, o mare cantitate de aur dacic

În imediata vecinatate a judetului Satu Mare, la doar câtiva kilometri de Tarna Mare, a fost dezgropata cea mai mare cantitate de aur dacic, de dupa cea descoperita la Sarmizegetusa, dupa cum relateaza www.voceatransilvaniei.ro. Este vorba despre Malaya Kopanya (pe teritoriul actual al Ucrainei), o cetate a dacilor care, dupa ultimele descoperiri, pare a fi avut o anumita independenta fata de Imperiul Roman.Langa Satu Mare s-a descoperit, recent, o mare cantitate de aur dacic

Amplasata într-un punct strategic, la intersectia drumurilor care duceau spre teritoriul dacilor liberi (actualmente Maramuresul), Malaya Kopanya pare a fi fost locuita de daci cu o buna stare materiala si statut social superior.

„Rezultatele mai spectaculoase ale sapaturilor efectuate acolo au aparut abia de curând, desi acolo se fac cercetari de câteva decenii. S-a descoperit acolo un adevarat complex care cuprinde printre altele o serie de ateliere (sticla, metalurgie, ceramica) dar si morminte ale razboinicilor daci. Este de remarcat ca tot la Malaya Kopanya s-au descoperit o multitudine de monede, similare celor de la Mediesu Aurit, care ne îndreptatesc sa credem ca aici exista o monetarie dacica”, a declarat Liviu Marta, directorul Muzeului Judetean Satu Mare, în cadrul unui simpozion stiintific desfasurat luni.

Poate cea mai atractiva piesa descoperita, cel putin pentru publicul larg, o reprezinta un colan de aur, în greutate de peste doua kilograme, cu o lucratura extrem de elaborata care subliniaza înca o data capacitatile de artizani ale vechilor daci.

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum