Printre multele artefacte incredibile descoperite în Irak pe teritoriul vechilor orase sumeriene, s-a gasit un obiect deosebit, un manuscris numit „Lista Regilor Sumerieni”, ce contine informatii pretioase din perioadele stravechi si fascinante, care ramân înca dificil de deslusit, conform Ancient Origins.
Lista este un manuscris antic înregistrat în limba sumeriana, care prezinta regii Sumerului si pe cei ai dinastiilor învecinate, cât si durata domniei lor si locatiile ”oficiale” ale resedintelor regale. Dar ceea ce face acest artefact atât de unic este faptul ca lista amesteca conducatorii aparent mitici care au domnit înaintea Marelui Potop, cu regii certificati de Istorie.
Primul fragment al acestui text, o tablita veche de 4.000 de ani scrisa în alfabetul cuneiform, a fost descoperita la începutul anilor 1900 de catre istoricul german-american Hermann Hilprecht la site-ul antic din Nippur.
De la descoperirea facuta de Hilprecht, cel putin alte 18 exemplare ale listei regilor au fost descoperite, majoritatea dintre ele datând din a doua jumatate a dinastiei Isin (circa 2017- 1794 i.Hr.). Chiar daca niciunul din aceste documente nu este identic cu celelalte, exista destul de multe informatii comune în toate tablitele listei pentru a deduce cu certitudine ca toate provin dintr-o sursa unica a istoriei sumeriene.
Dintre toate exemplarele Listei Regilor Sumerieni, tablita cunoscuta sub numele de „prisma Weld-Blundell” din colectia Muzeului Ashmolean este cea mai extinsa versiune cât si cea mai completa copie a Listei Regelui. Prisma, înalta de 20 de centimetri, contine patru fatete cu doua coloane pe fiecare parte si prezinta conducatorii din perioada antediluviana (t.r.- înainte de Marele Potop) a dinastiilor pâna la cel de-al 14-lea conducator al dinastiei Isin (circa 1763-1753 i.Hr.).
Lista are o valoare imensa deoarece descrie traditii foarte vechi si ofera un cadru cronologic important în raport cu diferitele perioade ale dinastiilor sumeriene, iar câteva liste prezinta paralele remarcabile cu faptele prezentate în Geneza.
Civilizatia antica a Sumerului
Sumer (uneori denumita Sumeria), este locul în care ar fi aparut prima civilizatie cunoscuta si este localizata în partea cea mai sudica a Mesopotamiei, între râurile Tigru si Eufrat, în zona care a devenit mai târziu Babilon. Acum se afla în sudul Irakului, de la Bagdad pâna la Golful Persic.
Pâna în mileniul III i.Hr., Sumerul avea cel putin 12 orase-stat diferite: Kish, Erech, Ur, Sippar, Akshak, Larak, Nippur, Adab, Umma, Lagash, Bad-tibira, si Larsa.
Fiecare din aceste state detinea un oras cu ziduri, pamânturi si sate înconjuratoare, si fiecare avea propria divinitate, al carei templu era cladirea centrala a orasului. La început, puterea politica apartinea cetatenilor, dar, în timp ce rivalitatea dintre orasele-stat crestea, fiecare a adoptat institutia regalitatii.
Lista Regelui Sumerian arata ca înainte de Marele Potop au domnit opt regi. Dupa Potop, diferite orase-stat si dinastiile lor de regi au obtinut putere temporara asupra celorlalti.
Trecutul mitic al Sumerului. Domnii incredibil de lungi.
Lista Regilor Sumerieni începe chiar cu originea regalitatii, considerata o institutie divina: ”regalitatea a coborât din paradis”. În lista, se arata ca regii primelor dinastii au domnit perioade fantastic de lungi:
„Dupa ce regalitatea a coborât din paradis, tronul era în Eridug. În Eridug, Alulim a devenit rege; acesta a domnit 28.800 de ani. Alaljar a domnit 36.000 de ani. Doi regi au domnit timp de 64.800 de ani”.
Unii dintre conducatorii mentionati în prima parte a listei, precum Etana, Lugal-banda si Gilgamesh, sunt figuri mitice sau legendare a caror fapte eroice au reprezentat subiectul principal al unei serii de compozitii narative babiloniene si sumeriene.
Prima lista numeste opt regi ce au domnit o perioada totala de 241.200 de ani, din momentul când regalitatea ”a coborât din paradis” pâna în perioada când ”Potopul” a curatat pamântul. Dupa ”Potop”, se arata în lista ca ”regalitatea a fost coborâta din paradis” din nou.
Interpretarea domniilor lungi
Mandatele incredibil de lungi ale primilor regi au provocat mai multe interpretari diferite. La o extrema se afla varianta respingerii complete a numerelor astronomic de mari ca fiind ”complet artificiale” cât si viziunea ca acestea nu merita sa fie luate în considerare. La cealalta extrema, se crede ca numerele au o baza reala si ca primii regi sumerieni erau cu adevarat capabili sa traiasca mult mai mult decât oamenii.
Asemanarile cu Geneza
Unii istorici au atras atentia asupra similaritatilor remarcabile precizate în Lista Regilor Sumerieni si relatarile din Geneza. De exemplu, Geneza vorbeste despre un ”Mare Potop” si de eforturile lui Noe de a salva toate speciile de animale de pe Pamânt. În Lista Regilor Sumerieni, exista o discutie despre un mare potop: ”Inundatia a maturat Pamântul”.
Lista Regilor Sumerieni ofera o lista cu opt regi (unele versiuni au 10) care au domnit perioade lungi de timp, cuprinse între 18.600 si 43.200 de ani, înainte de venirea potopului. Acest fapt este asemanator cu relatarile din Geneza 5, unde sunt înregistrate generatiile care au domnit de la Creatie pâna la Potop. În mod interesant, din vremea lui Adam si pâna în perioada lui Noe sunt tot opt generatii, la fel ca cei opt regi din Lista Regelui Sumerian care au trait de când ”au coborât din paradis” pâna la venirea Potopului.
Dupa Potop, Lista Regilor precizeaza ca domniile regilor s-au întins pe o perioada mult mai scurta de timp. Deci, Lista Regilor Sumerieni nu numai ca documenteaza existenta Marelui Potop dar descrie si acelasi tipar al longevitatii scadente gasit în Biblie – oamenii traiau vieti extrem de lungi înainte de Potop si perioade de timp mult mai scurte dupa Potop.
Dupa un secol de cercetare, Lista Regilor Sumerieni ramâne un mister fascinant. De ce ar amesteca sumerienii regii „mitologici” cu regii istorici actuali într-un singur document? De ce exista atât de multe similaritati cu Geneza? De ce domneau regii antici perioade de mii de ani? Nu ramâne decât de sperat ca viitorul va dezlega aceste enigme.