Mimas si Pandora, doua lumi foarte apropiate dar si foarte diferite

Mimas si Pandora, doua lumi foarte apropiate dar si foarte diferite

Desi Mimas si Pandora, vizibile clar în aceasta fotografie, sunt luni ale aceleiasi planete, Saturn, cele doua sunt în esenta niste lumi foarte diferite.Mimas si Pandora, doua lumi foarte apropiate dar si foarte diferite

Pandora este un satelit micut, cu un diametru de 81 de kilometri, alungit si cu suprafata neregulata. De cealalta parte Mimas este o luna medie, de 396 kilometri în diametru, si a avut masa suficient de mare pentru ca gravitatia sa o modeleze într-o sfera.

Formele acestor luni ne spun multe despre trecutul lor. Spre exemplu, o explicatie pentru forma alungita si densitatea mica a Pandorei este ca s-a format, probabil, adunând particule din inelele lui Saturn în jurul unui nucleu dens.

Aceasta fotografie ofera o perspectiva spre partea neluminata a inelelor, la un unghi de 0,26 grade sub planul inelelor. Fotografia a fost realizata în spectrul vizibil al luminii de camera sondei Cassini la 26 iulie 2015, de la o distanta de aproximativ 781.000 de kilometri de Pandora. Scara imaginii este de 5 km/pixel.

Mimas se afla la 1,4 milioane de kilometri distanta de obiectivul camerei, iar scara la care este vizibila este de 8,4 km/pixel.

Mimas si Pandora

Satelitii naturali ai lui Saturn sunt numerosi si diferiti, variind de la mici sateliti cu mai putin de 1 kilometru diametru pâna la enormul Titan, care este mai mare decât planeta Mercur. Saturn are 62 de sateliti cu orbite confirmate, însa doar treisprezece dintre ei au diametre mai mari de 50 kilometri.

Misiunea Cassini-Huygens este un proiect comun la care participa NASA, Agentia Spatiala Europeana (ESA) si Agentia Spatiala Italiana. Aceasta misiune a început în 1997. Cassini a transportat o mica sonda de asolizare, Huygens, care în 2005 a asolizat pe Titan, cel mai mare dintre satelitii lui Saturn.

http://www.agerpres.ro/