Insula Sandy, din Pacificul de Sud, exista pe hartile mondiale si pe diagramele marine, precum si pe Google Earth si Google Maps, insa nu exista si in realitate, potrivit oamenilor de stiinta australieni.
Considerabila banda de teren, numita „Insula Sandy” pe hartile Google, a fost pozitionata la jumatatea distantei dintre Australia si Noua Caledonie, relateaza BBC.
Insa atunci cand savantii de la Universitatea Sydney s-au deplasat in zona, nu au gasit nicio insula, ci doar albastrul nesfarsit al Marii de Coral, demontand mitul insulei fantoma care ar exista pe harti timp de mai mult de un deceniu.
Omul de stiinta Maria Seton, care facea parte din echipajul navei ce s-a deplasat in zona, a spus ca toti se asteptau sa dea de pamant, nu de ocean de 1.400 de metri adancime.
„Am vrut sa verificam, deoarece diagramele de navigare de la bordul vasului aratau ca adancimea apei era de 1.400 de metri in zona – foarte adanc. Insula este pe Google Earth si pe alta harti, asa ca am fost sa verificam si nu este nicio insula”, a afirmat Seton, profesor doctor al Universitatii din Sydney.
Explicatia Serviciului Hidrografic australian a fost ca insula a aparut pe hartile Google Eearth „dintr-o greseala umana, repetata an dupa an”.
Hartile maritime folosite de Southern Surveyor, o nava de cercetari stiintifice, semnaleaza si ele aceasta insula. insa membrii unei expeditii australiene, plecati in cautarea acestei insule in toamna acestui an, nu au reusit sa o gaseasca.
Shaun Higgins, un cercetator de la muzeul din Auckland, intrigat de povestea insulei, a decis sa analize mai multe documente de arhiva.
„Insula a fost semnalata de echipajul balenierei Velocity”, a declarat Shaun Higgins pentru postul de radio ABC, precizand ca echipajul acelei ambarcatiuni a raportat o serie de „stanci mari” si cateva „insule de nisip”.
„Presupun ca ei au repertorizat un risc, in epoca. Poate ca au repertorizat un recif pe cale sa se nasca sau poate ca au crezut ca au vazut un recif. Sau poate ca s-au inselat in privinta coordonatelor acelui loc. Exista multe posibilitati”, a adaugat el.
„Ce avem noi aici este de fapt un punct de pe harta, notat in epoca si care a fost de atunci copiat si recopiat”, a precizat cercetatorul neozeelandez.
Cazul insulei-fantoma a generat numeroase dezbateri pe internet. Pe site-ul www.abovetopsecret.com, un utilizator afirma ca, potrivit serviciilor hidrografice franceze, acel punct de pe harta ar fi trebuit sters inca din anul 1979, potrivit agentiei de presa Mediafax.