sâmbătă, mai 18, 2024
Enigmele istoriei

O echipa de arheologi a facut o descoperire de senzatie in Iordania

O echipa de arheologi a descoperit, dupa zece ani de sapaturi, ramasitele orasului iordanian, Sodoma, mentionat în Cartea Genezei si în Noul Testament.O echipa de arheologi a facut o descoperire de senzatie in Iordania

Expertii cerceteaza zona Tall el-Hammam din Iordania unde cred ca au gasit resturile unui oras „monstruos” din epoca bronzului care se potriveste cu descrierea biblica a celui distrus de Dumnezeu asa cum este descris în Cartea Genezei (acolo se vorbeste de doua orase Sodoma si Gomora care ar fi fost pedepside de Dumnezeu pentru pacatele care se savârseau în ele), transmite Stiripesurse.ro.

Lucrarile arheologice privind epoca bronzului în partea de sud a vaii râului Iordan au început în 2005 si înca de la început s-a descoperit locatia unei cetati imense si a unei societati sofisticate.

Echipa de arheologi a descoperit dovezi ale unui oras extins ca suprafata, cu ziduri puternice de aparare, cu metereze groase (10 m) si înaltimi ale zidurilor imense pentru acea perioada (în unele locuri si peste 5,2 m). Portile cetatii erau de dimensiuni impresionante, iar zidurile erau folosite ca drum de transport.

O echipa de arheologi a facut o descoperire de senzatie in Iordania (2)

Arheologii considera ca orasul descoperit trebuie sa fie Sodoma deoarece dovezile sugereaza ca se afla pe malurile râului Iordan si a fost situat pe un traseu comercial important, asa cum este descris în Biblie. O dovada suplimentara, care vine în sprijinul teoriei, e si aceea ca Tall el-Hamaam a fost brusc pustiit la un moment dat spre sfârsitul Epocii Bronzului mijlociu.

„Ceea ce avem în mâinile noastre este un important oras-stat, necunoscut pentru oamenii de stiinta înainte sa începem proiectul nostru”, a spus Steven Collins de la Universitatea Trinity Southwestern din New Mexico.

Locatia a fost un pustiu peste 700 de ani, dar apoi, dupa cele sapte secole, a început sa înfloreasca din nou. Se pare ca este cea mai mare locatie din regiune, asa cum este descrisa în Biblie si este situata la est de râul Iordan datand din anii 3500 si 1540 î.Hr. Enigma asezarii este ca a fost abandonata dintr-o data, relateaza DailyMail.

Cele doua orase (Sodoma si Gomora) erau descrise ca foste regate fiind plasate pe câmpia râului Iordan, la nord de locul unde se afla acum Marea Moarta. Ele sunt descrise în Biblie ca fiind un loc bogat, verde si bine udat. Vom reveni cu amanunte despre aceasta importanta descoperire.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum