Adevarata istorie din spatele Black Friday

Aceasta zi este considerata, de cei mai multi dintre noi, ca fiind începutul perioadei de cumparaturi asociata sarbatorilor de iarna. Black Friday nu este, însa, o sarbatoare propriu-zisa, chiar daca se celebreaza, în fiecare an, în vinerea de dupa Ziua Recunostintei.

Adevarata istorie din spatele Black Friday

Pentru comercianti, aceasta este una dintre cele mai profitabile zile din an, deoarece acum se fac cele mai multe cumparaturi. În SUA, Black Friday este celebrat la sfârsitul lunii noiembrie, când multe companii ofera zile libere angajatilor lor.

Termenul „Black Friday” a aparut în anii ’60, desemnând ziua de debut a cumparaturilor pentru celebrarea sarbatorilor de iarna. Adjectivul „black” (negru) se refera la magazine, care treceau în aceasta perioada de la „rosu” la „negru”, în organizarea contabila, efectuata manual. În acest proces, contabilii marcau cu cerneala rosie pierderile pe care le aveau magazinele, iar cu negru profiturile înregistrate. Debutul cumparaturilor pentru iarna a fost marcat prin acesta zi înca din anul 1924, când a avut loc parada pentru Ziua Recunostintei, organizata de lantul de magazine Macy’s, în vinerea de dupa Thanksgiving.

O alta ipoteza referitoare la originea numelui „Black Friday” se refera la un eveniment petrecut în anii ’60, în orasul american Philadelphia, când o multime de motociclisti, dar si pietoni, au intrat într-o altercatie cu fortele de ordine ale politiei. De asemenea, a fost formulata ideea conform careia aceasta zi de vineri aminteste de puternica criza economica din anul 1869.

Cu timpul, comerciantii si-au dat seama ca se pot folosi de aceasta sarbatoare pentru a-si mari profiturile. Astfel, ei au început sa acorde reduceri substantiale clientilor care le trec pragul, micsorând preturile chiar mai mult decât în ultimele zile de dinaintea Craciunului. Multe dintre companii îsi deschid portile înca de la primele ore ale diminetii, anuntându-si clientii fideli chiar si cu câteva saptamâni înainte de Black Friday. Cele mai populare produse vândute în aceasta zi sunt electrocasnicele si jucariile, încadrate în cele mai profitabile oferte.

Ziua de Black Friday debuteaza, în general, de la primele ore ale diminetii, când magazinele devin adevarate temple pentru clientii care asteapta în fata lor chiar si câteva ore. Comerciantii invita oamenii sa le treaca pragul, anuntându-i de ofertele disponibile cu mult timp înainte ca vinerea reducerilor sa înceapa. În toata acesta perioada, clientii sunt informati prin reclame de produsele puse la vânzare si li se ofera cupoane sau tichete de reducere.

În ultima perioada, Black Friday se desfasoara, din ce în ce mai des, în domeniul virtual. Cei care doresc sa profite de reduceri, îsi comanda cele necesare pe internet, pentru a nu mai fi nevoiti sa astepte în fata magazinelor. Pentru a raspunde nevoilor clientilor, marile magazine îsi organizeaza activitatea pe site-uri si retele de socializare online.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: