Anomaliile termice ale piramidelor din Egipt

Mai multe anomalii termice au fost observate în patru dintre marile piramide din apropiere de Cairo, Egipt, printre care piramida lui Keops, a anuntat luni ministrul pentru antichitati în cadrul unei conferinte de presa organizate la caderea noptii, la baza piramidei. Aceste prime rezultate ale analizelor termice efectuate de la lansarea misiunii „Scan Pyramids”, la 25 octombrie, de o echipa de cercetatori egipteni, francezi, japonezi si canadieni, deschid calea unei multitudini de interpretari.

Oamenii de stiinta au observat mai multe anomalii termice în cazul tuturor monumentelor analizate (…), dar una dintre ele este deosebit de impresionanta. Este cea observata pe fatada estica a piramidei lui Keops, la nivelul solului”, se indica într-un comunicat de presa al misiunii.

În cazul unor blocuri de piatra, exista o diferenta de pâna la 6 grade fata de blocurile vecine. Acest aspect este surprins de imaginile obtinute cu camera termica prin aparitia de culori calde în anumite zone, fata de restul monumentului funerar care apare în culori reci, care variaza de la albastru la magenta.

Desi motivele acestor anomalii termice ramân necunoscute, anomalia sesizata de cercetatori la piramida lui Keops ar putea indica existenta unei camere secrete.

Gratie tehnologiei în infrarosu si a senzorilor sofisticati, echipa de cercetatori a realizat teste în piramidele lui Keops si lui Khafra — care, alaturi de piramida lui Menkaura, formeaza ansamblul piramidelor de la Gizeh — dar si în piramidele de la Dahshur, situate la sud de Cairo.

Acest proiect, care ar trebui sa dureze pâna la sfârsitul anului 2016, este o noua încercare de a clarifica secretul care înconjoara constructia piramidelor.

scientia.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: