Doggerland, paradis inghitit de ape

Doggerland, paradis inghitit de ape
paradisul inghitit de ape
Doggerland

In urma cu 8.000 de ani, o imensa insula – Doggerland – aflata intre estul Angliei, sudul Tarilor de Jos si vestul statului Danemarca, locuita de primii europeni, a disparut sub ape. Cercetatorii britanici incearca sa o reprezinte utilizând tehnologie 4D. Teritoriul – aproximativ 25.000 km2 – in acele timpuri, acoperit cu paduri, lacuri etc. era populat de mamuti, lei si alte animale. In 2007, a fost realizata prima versiune utilizându-se date seismice ale zonei. 8 ani mai târziu, paleontologul englez Dick Mol a fost desemnat sa realizeze o harta cât mai detaliata, in relief, si sa reprezinte evolutia insulei – cu un sprijin financiar de 2 milioane de euro – recurgând la tehnologia 4D, utilizata in diverse domenii, precum biochimia si seismologia.

O miza extrem de importanta, intrucât insula, un adevarat paradis pentru vânatorii culegatori ai preistoriei ar fi putut fi centrul Europei in acea epoca. In mijlocul insulei se aflau lacuri cu apa dulce, pline de pesti, alimentate de Tamisa si Rin. Numeroase animale misunau in lagune, mlastini, in paduri iar pomii fructiferi le asigurau fructe cu prisosinta. Asadar, hrana din belsug. Cercetatorii considera ca ar fi fost una dintre cele mai bogate zone de vânatoare si pescuit din Europa.

 In ianuarie a.c. au fost descoperite pe fundul apelor vestigiile unei imense paduri vechi de mii de ani. In secolul al XIX-lea, in plasele pescarilor britanici care s-au avântat in mijlocul Marii Nordului au aparut oseminte de animale terestre care atestau faptul ca acele terenuri au fost inghitite de ape. Paleontologul Dick Mol a intrat in posesia fosilelor pentru a le studia. Erau oseminte de animale preistorice. In 1985 intra in posesia unui maxilar uman scos din ape, in aceeasi zona, agatat intr-un navod.

 Diverse echipe de cercetatori britanici care incearca sa refaca complexul puzzle terestru trebuie sa faca o incursiune in timp, pâna la sfârsitul ultimei perioade glaciare, când nivelul apelor marilor avea cea mai scazuta cota, cu 120 metri mai scazuta decât azi, iar Europa avea o alta configuratie. Marea Britanie si Franta, de pilda, erau unite in acelasi teritoriu iar fluviile Sena, Tamisa si Ron se uneau inainte de a se revarsa in Oceanul Atlantic. Apoi a inceput dezghetul. Gheata topita a ridicat, incetul cu incetul, nivelul apelor marine. Europa incepe sa prinda forma finala. Unul dintre teritorii, Doggerland, va deveni insula timp de 6000 de ani.images

 Studiul vestigiilor unor asezari de pe insula submarina din apropierea coastelor germane a atestat faptul ca locuitorii au reusit sa-si adapteze regimul alimentar la noile conditii in care nivelul apelor erau in crestere pentru a-si asigura suficienta hrana. Dupa ce apele curgatoare si lacurile, o sursa importanta de peste si de alte vietuitoare, au disparut, au reusit sa-si procure hrana – pesti, in special – din mare.

 Noile descoperiri vor oferi cu siguranta informatii legate de mediu, evolutia climei, de obiceiurile locuitorilor, de capacitatea lor remarcabila de a gasi solutii pentru a supravietui.