Misterul disparitiei atmosferei de pe planeta Marte rezolvat

Eruptiile solare au provocat disparitia unei mari parti a atmosferei martiene în trecutul îndepartat al acestei planete, distrugând un climat care a fost propice dezvoltarii vietii, conform unui raport al NASA care prezinta primele rezultate stiintifice ale misiunii sondei orbitale MAVEN.

 Acestea sunt concluziile unuia dintre cele patru studii realizate pornind de la datele adunate de instrumentele sondei orbitale, concluzii ce au fost publicate în ultimul numar al revistei americane Science.misterul disparitiei atmosferei de pe planeta marte rezolvat

„Eroziunea provocata de vântul solar este un mecanism important al procesului de pierdere a atmosferei si a fost suficient de puternica pentru a distruge climatul martian”, a declarat într-o conferinta de presa Joe Grebowsky, responsabil pe probleme stiintifice al misiunii MAVEN.

În urma cu miliarde de ani, Marte era o planeta foarte asemanatoare Pamântului. Ceva s-a întâmplat însa acum 3,7 miliarde de ani, iar rezultatul a fost schimbarea radicala a climei acestei planete care a devenit un desert dezolant si rece, o lume lipsita de viata.

De o lunga perioada de timp oamenii de stiinta se întreaba ce s-a întâmplat cu apa de la suprafata Planetei Rosii si cu dioxidul de carbon din atmosfera sa — ambele resurse importante pentru viata vegetala. Acum NASA este cu un pas mai aproape de a raspunde acestor întrebari în urma datelor obtinute de misiunea sondei MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), sonda aflata de un an pe orbita martiana.

În urma analizei datelor primite de la MAVEN, oamenii de stiinta au aflat ca si în prezent Marte pierde în spatiu aproximativ 110 grame de atomi din atmosfera sa în fiecare secunda.misterul disparitiei atmosferei planetei marte

Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen este vântul solar — fluxul de particule ionizate emis de Soare. Atunci când vântul solar este mai dens, asa cum se întâmpla dupa explozii solare sau în timpul furtunilor solare, volumul de atmosfera pierduta de Marte creste de 10 pâna la 20 de ori. De-a lungul timpului, aceasta „hemoragie atmosferica” a transformat planeta Marte în ceea ce este azi, în contextul în care magnetosfera acestei planete si-a pierdut foarte mult din intensitate, devenind incapabila sa mai protejeze atmosfera. În prezent atmosfera Planetei Marte are mai putin de 1% din densitatea celei terestre.

Aceste rezultate ofera noi indicii despre conditiile de la suprafata acestei planete din trecutul sau îndepartat. Pornind de la rata de pierdere atmosferica din prezent, oamenii de stiinta pot calcula ce fel de atmosfera avea Marte în urma cu miliarde de ani.

MAVEN este o sonda orbitala de dimensiunea unui autobuz scolar, echipata cu opt instrumente care studiaza diferitele straturi ale atmosferei martiene, dar si influenta pe care vântul solar îl are asupra acesteia. Sonda are nevoie de 4,5 ore pentru a încheia o orbita completa în jurul lui Marte.

http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/stiri-astronomie/6865-misterul-disparitiei-atmosferei-planetei-marte-rezolvat.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: