duminică, martie 3, 2024
Enigmele istoriei

Comorile din El Cano, Panama

In mijlocul vaii din istmul Panama au fost descoperite morminte colective pline de ofrande apartinand misterioasei culturi Cocle care a prosperat intre anii 250 d.Hr. si secolul al XVI-lea. 

In urma cu 27 de ani, in valea Panama au fost scoase la lumina din mormantul seniorului Sipan obiecte din aur si argint mestesugite artistic, considerate a fi cele mai valoroase de pe continent.

In 2008, in timp ce o echipa de arheologi din Panama a realizat studii geofizice in situl El Cano, dintr-un parc arheologic aflat la 150 kilometri sud-vest de Panama City, a fost localizat un ansamblu funerar in apropierea unor monoliti din bazalt reprezentand personaje umane (razboinici, dansatori, sclavi).Comorile din El Cano

In aceasta vara, in urma sapaturilor, au fost descoperite in morminte schelete si obiecte asemanatoare cu cele anterioare: figurine reprezentand  personaje bizare, purtand cercei din aur masiv, coliere din perle, centuri din piele ornamentate cu dinti de rechin si de balena, sculpturi din oase, unele imbracate in intregime sau partial in foite din aur. Pe masura ce sapau, arheologii descopereau cantitati impresionante de podoabe, in cea mai mare parte din aur, si artefacte.

Corpurile defunctilor au fost depuse intr-o anumita ordine, cea mai mare parte dintre acestea avand fata indreptata spre sol.

Pe unele din ele, cu siguranta, persoane de inalt rang, au fost asezate, pe piept, bijuterii, efigii, discuri din placi de aur batut.

Continuand investigatiile, arheologii au descoperit 6 gropi in care erau inhumati, intre anii 750 si 1020 d.Hr., sefi de razboi, soldati, femei si copii. Alaturi de oseminte se aflau ofrande care prezentau similitudini cu cele descoperite intr-un alt sit funerar, Sitio Conte, la o departare de 3 kilometri. In interiorul unui recipient dintr-o groapa se aflau oasele a doi pesti otravitori, cu toxine letale, din familia tetrodon din care fac parte pestii fugu.Cultura Cocle

Intr-o alta groapa de mari dimensiuni au fost inhumati 19 indivizi cu varste cuprinse intre 16 si 50 de ani repartizati pe 3 niveluri, otraviti de supa de peste.

Printre acestia se afla un adult de aproximativ 50 de ani al carui corp era acoperit cu ornamente reprezentand doua pasari si un cap uman. In jurul sau se aflau numeroase obiecte pretioase: coliere, centuri de care erau fixati dinti de caine, de rechin (au fost identificate 3 specii), de feline (puma si jaguar), de balena si dinti umani. Picioarele erau stranse cu o funie impregnata cu o rasina.

 Documentele atesta faptul ca in unele parti ale vaii erau organizate ceremonii sacrificiale suicidare in cadrul carora se consuma o bautura preparata prin fierberea acestor pesti.

Comorile – bijuterii si artefacte – din aur, argint, arama si pietre pretioase – descoperite in complexe funerare din marea vale din istmul Panama au uluit arheologii din intreaga lume.

Expertii incearca sa patrunda in tainele civilizatiei Cocle (250 i.Hr. – secolul al XVI-lea), cea care le-a produs si care a inflorit intre anii 700 d.H. si 1500 cand a fost distrusa de conchistadorii spanioli, bazandu-se pe pretioasele obiecte si pe cronicile spaniole.Comorile din El Cano, Panama

In cel mai mare mormant al complexului funerar din situl El Cano, in care se aflau scheletele a 19 indivizi otraviti cu o supa letala, in cadrul unor ceremonii sacrificiale, se afla un sac ce continea numeroase siraguri de margele rotunde si tubulare din aur, mici discuri realizate din acelasi metal, smaralde perforate, fragmente de oase si de lemn, animale sculptate in oase de lamantin din Caraibe.

Pe umerii unui individ se afla un pachet ce continea cercei, coliere din smarald, figurine din aur, oglinzi din pirita si ace mari confectionate din oase de peste.

De unde proveneau toate aceste bijuterii, materiale pretioase? Aurul, argintul si arama, asemenea majoritatii materiilor prime utilizate, ar fi fost exploatate in campiile si muntii provinciei El Cano, fie au fost importate.

Sefii societatii Cocle au stabilit contacte permanente cu grupurile etnice din diferite zone ale istmului si, pe cale maritima, cu o serie de comunitati din provinciile metalurgice din nordul Columbiei. Misterele dainuiesc.

Pe unele corpuri din morminte au fost depuse placi din ceramica, fragmentate decorate pe o fateta. Nu se stie daca au fost intregi sau sparte inainte de a fi depuse pe corpuri si de ce, in totalitate, se aflau cu partea decorata in jos.

Un alt mister e legat de reprezentarile unor fiinte mitologice, jumatate oameni, jumatate creaturi demonice. Au fost comparate cu varcolaci si vampiri din cultura occidentala.

Cat priveste asocierea corpului uman cu elemente din lumea animala (oase sau dinti) specialistii considera ca populatia Cocle era incredintata de faptul ca in om salasluieste spiritul unui animal, care in caz de pericol, iese din corpul individului si-l protejeaza, o credinta raspandita in culturile precolumbiene.Comorile din El Cano, Panama

Dupa ce sapaturile au fost realizate cu mare discretie, locurile au fost acoperite cu pamant cultivat cu plante pentru a nu fi depistate de jefuitori. Lucrarile au fost efectuate in timpul iernii si a primaverii cand zona e pustie. Doar vara e vizitata de turisti. Pe o perioada nedelimitata sapaturile sunt sistate.

Comorile descoperite – e foarte posibil sa existe multe altele – se afla in Panama, iar o mica parte, in Penn Museum din Philadelphia.

Bijuteriile, artefactele si osemintele din morminte ofera cercetatorilor perspective nebanuite de a intra in culisele societatii Cocle. In curand va fi realizat un film 3D care va prezenta exceptionalele comori ale acestei culturi necunoscute.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum