Dovada unui savant in privinta universurilor paralele

Ideea unui univers paralel multiplu a existat dintotdeauna, savantii încercând sa se gaseasca dovezi, lucru deloc usor. Un cosmolog crede ca a gasit probe ce dovedesc existenta unui univers paralel ce se roteste în jurul nostru înca de la începuturi.

Cercetatorul Ranga-Ram Chary, de la Institutul Californian de Tehnologie, a constatat ca cel mai important este sa întelegem, mai întâi, cum universul nostru a luat fiinta. Timp de sute de mii de ani dupa Big Bang, particulele aveau o temperatura prea ridicata si erau prea active pentru a forma atomi. Momentul în care acestia au început sa se formeze a avut loc cu aproximativ 300.000 de ani dupa Big Bang, fiind numit proces de recombinare. Acest proces marcheaza si momentul în care radiatia cosmica de fond (CMB) a început sa se raspândeasca prin Univers, fiind totodata si un semnal pentru oamenii de stiinta care au început sa-si construiasca teoriile din acest punct.Dovada unui savant in privinta universurilor paralele
 
Când Chary a luat drept reper acest moment al raspândirii radiatiei cosmice, el a lansat ideea ca anume acest moment ar putea însemna coliziunea cu un univers paralel. Cosmologii cred ca „bulele” din universuri diferite s-ar putea ciocni unele cu altele, lasând anumite particule de-a lungul drumului.
 
Interpretarea semnalelor CMB este foarte dificila, chiar si Ranga-Ram Chary crede ca exita o sansa de 30 la suta ca sa poata depista numai un zgomot de fond si nu un semnal cert care sa indice vecinatatea unui univers paralel. Sau ar putea gasi un nor imens de praf cosmic.
 
„Banuiesc ca ar fi trebuit sa cautam si posibilitatile alternative. Proprietatile prafului sunt mult mai complicate decât am crede si acest lucru este o explicatie mai plauzibila”, afirma omul de stiinta David Spergel, de la Universitatea Princeton.
 
Datele utilizate de Chary au fost luate de la telescopul Planck al Agentiei Spatiale Europene. Informatiile, obtinute prin scaderea modelelor CMB din imaginele Universului de pe Planck, au dezvaluit semnale de 4.500 de ori mai luminoase decât ceea ce s-a înregistrat pâna acum.Dovada unui savant in privinta universurilor paralele
 
Oamenii de stiinta cred ca universurile paralele au existat de timpuriu. Aceasta ideea este doar o ipoteza, fiindca presupunerile ce se refera la miliarde de ani în trecut nu sunt deloc simple, dar se fac progrese tot timpul. Chary a declarat ca spera sa aiba rezultate mai cuprinzatoare în câtiva ani. Ranga-Ram Chary e constient ca ideile sale nu ar putea fi dovedite pâna la urmatoarea generatie tehnologica de scanare spatiala care va putea aparea, estimativ, în 15 – 20 de ani.
 
„Afirmatiile neobisnuite, cum ar fi o dovada a universurilor alternative, necesita o argumentare foarte complexa. Însa, cautarea acestor universuri alternative este o provocare continua”, scrie Ranga-Ram Chary într-un raport pe arXiv.org.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: