Asemanarea civilizatiilor: amerindienii si China antica
Cerceatorii cred ca amerindienii provin dintr-un popor care a calatorit de-a lungul a ceea ce este cunoscut în prezent ca Strâmtoarea Bering, între Siberia si Alaska, cu aproximativ 10.000 de ani în urma. La acea vreme, nivelul apelor era redus si s-a creat o punte terestra care a facut posibila trecerea. Se crede ca din momentul formarii acelei punti pâna în preajma anului 1.000 d.Hr., când au sosit vikingii, nicio expeditie nu a adus exploratori sau colonisti din Lumea Veche în Lumea Noua.
Totusi unii cercetatori sustin ca anumite artefacte enigmatice, precum si rezultatele unor recente studii asupra ADN-ului amerindienilor, ar putea sugera un contact între China antica si America de Nord.
John A. Ruskamp Jr., un analist cercetator, a comparat hieroglifele amerindienilor cu pictogramele chinezilor antici, descoperind ceea ce el spune ca ar fi o similitudine a celor doua scrieri. Hieroglifele si pictogramele dateaza dintr-o perioada existenta la mult timp dupa formarea Strâmtorii Bering si cu mult timp înaintea contactului dintre culturile chineza si amerindiana. Geneticianul dr. Donald Yates a studiat ADN-ul amerindian, descoperind ceea ce el considera a fi legaturi genetice cu colonistii din perioadele istorice ale Chinei antice sau medievale.
Yates a introdus ipoteza ca genealogia amerindienilor nu este atât de simpla precum se credea. El sustine ca stramosii amerindienilor de astazi s-ar putea sa nu fi venit în cadrul unei singure migratii si crede ca si alte ambarcatiuni s-ar putea sa fi ajuns pe tarmurile Lumii Noii, transportând exploratori necunoscuti pentru istoricii de astazi.
În continuare vom arunca o privire scurta asupra unora dintre descoperirile lui Ruskamp si Yates.
Hieroglife amerindiene comparate cu pictogramele chineze
Ruskamp a folosit Indexul Jaccard al Similaritatii pentru a compara hieroglifele amerindienilor cu pictogramele chinezilor. Acest index a fost dezvoltat de botanistul Paul Jaccard în secolul al 19-lea si este folosit pentru a compara, din punct de vedere statistic, similaritatea si diversitatea în cadrul seturilor de mostre.
Pe website-ul sau, Ruskamp a prezentat o lista de 53 de perechi de pictograme-hieroglife. Folosind Indexul Jaccard, el a calculat ca în toate cele 53 de perechi exista sanse de peste 95% ca hieroglifele sa se potriveasca cu pictogramele. Cu alte cuvinte, sansele ca hieroglifele sa se fi format independent – si ca este doar o coincidenta faptul ca ele se aseamana cu pictogramele – sunt mai mici de 5%, conform descoperirilor lui Ruskamp. În majoritatea cazurilor, sansele sunt mai mici de 1%.
O hieroglifa descoperita în New Mexico, de exemplu, reprezinta o prezicere traditionala chineza (facuta prin utilizarea unui oracol din oase), a scris Ruskamp într-un articol publicat pe website-ul sau. Hieroglifa din New Mexico, daca este interpretata folosind pictogramele antice chineze, ar însemna: “Perioada urmatoare de 10 ani va fi favorabila”. Ruskamp a studiat pentru un timp îndelungat mai multe perechi de hieroglife-pictograme si îsi continua cercetarile.
“Este un exemplu clasic al unei ere chineze a divinatiei (prezicere a viitorului) când se folosea un oracol din oase. Prezenta unui astfel de mesaj în America de Nord indica faptul ca poporul asiatic antic a fost prezent pe continentul american în preajma anului 1000 î.Hr., tinând cont ca oracolul din oase a devenit tot mai putin utilizat în aceasta perioada si doar în 1899 d.Hr. a fost redescoperit si descifrat ulterior în China”, a scris Ruskamp. “Prin urmare, aceste hieroglife vechi nu au putut fi create decât de exploratorii antici chinezi la scurt timp dupa sfârsitul Dinastiei Shang, când textele s-au pierdut din memoria umana pentru urmatorii 2.900 de ani.”
Ruskamp a continuat: “De mentionat ca atât amerindienii cât si asiaticii au urmat calendare cu 10 zile sfinte. Acest fapt foarte intrigant a fost observat de Michael Zeilik în lucrarea sa din 1986, “The Ethnoastronomy of Historic Pueblos, II Moon Watching”. În aceasta lucrare el a notat ca acel calendar cu 10 zile al amerindienilor este o traditie gasita si în sânul popoarelor arctice sau subarctice din Asia.”
Tableta Thruston
La cererea organizatiei lui Yates, DNA Consultants, Ruskamp a analizat însemnele de pe un artefact interesant cunoscut ca si Tableta Thruston. Aceasta a fost dezgropata în 1870 de catre arheologul Gates P. Thruston. Interpretarile scenelor descrise pe tableta variaza de la razboaie între popoarele amerindiene pâna la mituri ale amerindienilor sau pâna la o întâlnire a Lumii Vechi cu Lumea Noua.
Ruskamp a identificat pe Tableta Thruston ceea ce ar putea fi pictograme chineze. El a declarat ca una dintre presupusele pictograme ar putea totusi sa fie o persoana creata din linii, fiind greu de analizat acea scena antica printr-o descriere artistica.