Asemanarea civilizatiilor: amerindienii si China antica

Cerceatorii cred ca amerindienii provin dintr-un popor care a calatorit de-a lungul a ceea ce este cunoscut în prezent ca Strâmtoarea Bering, între Siberia si Alaska, cu aproximativ 10.000 de ani în urma. La acea vreme, nivelul apelor era redus si s-a creat o punte terestra care a facut posibila trecerea. Se crede ca din momentul formarii acelei punti pâna în preajma anului 1.000 d.Hr., când au sosit vikingii, nicio expeditie nu a adus exploratori sau colonisti din Lumea Veche în Lumea Noua.Asemanarea civilizatiilor amerindienii si China antica

Totusi unii cercetatori sustin ca anumite artefacte enigmatice, precum si rezultatele unor recente studii asupra ADN-ului amerindienilor, ar putea sugera un contact între China antica si America de Nord.

John A. Ruskamp Jr., un analist cercetator, a comparat hieroglifele amerindienilor cu pictogramele chinezilor antici, descoperind ceea ce el spune ca ar fi o similitudine a celor doua scrieri. Hieroglifele si pictogramele dateaza dintr-o perioada existenta la mult timp dupa formarea Strâmtorii Bering si cu mult timp înaintea contactului dintre culturile chineza si amerindiana. Geneticianul dr. Donald Yates a studiat ADN-ul amerindian, descoperind ceea ce el considera a fi legaturi genetice cu colonistii din perioadele istorice ale Chinei antice sau medievale.

Asemanarea civilizatiilor amerindienii si China antica
Scrierea chineza

Yates a introdus ipoteza ca genealogia amerindienilor nu este atât de simpla precum se credea. El sustine ca stramosii amerindienilor de astazi s-ar putea sa nu fi venit în cadrul unei singure migratii si crede ca si alte ambarcatiuni s-ar putea sa fi ajuns pe tarmurile Lumii Noii, transportând exploratori necunoscuti pentru istoricii de astazi.

În continuare vom arunca o privire scurta asupra unora dintre descoperirile lui Ruskamp si Yates.

Hieroglife amerindiene comparate cu pictogramele chineze

Ruskamp a folosit Indexul Jaccard al Similaritatii pentru a compara hieroglifele amerindienilor cu pictogramele chinezilor. Acest index a fost dezvoltat de botanistul Paul Jaccard în secolul al 19-lea si este folosit pentru a compara, din punct de vedere statistic, similaritatea si diversitatea în cadrul seturilor de mostre.

scriere_maya
Scrierea maya

Pe website-ul sau, Ruskamp a prezentat o lista de 53 de perechi de pictograme-hieroglife. Folosind Indexul Jaccard, el a calculat ca în toate cele 53 de perechi exista sanse de peste 95% ca hieroglifele sa se potriveasca cu pictogramele. Cu alte cuvinte, sansele ca hieroglifele sa se fi format independent – si ca este doar o coincidenta faptul ca ele se aseamana cu pictogramele – sunt mai mici de 5%, conform descoperirilor lui Ruskamp. În majoritatea cazurilor, sansele sunt mai mici de 1%.

O hieroglifa descoperita în New Mexico, de exemplu, reprezinta o prezicere traditionala chineza (facuta prin utilizarea unui oracol din oase), a scris Ruskamp într-un articol publicat pe website-ul sau. Hieroglifa din New Mexico, daca este interpretata folosind pictogramele antice chineze, ar însemna: “Perioada urmatoare de 10 ani va fi favorabila”. Ruskamp a studiat pentru un timp îndelungat mai multe perechi de hieroglife-pictograme si îsi continua cercetarile.

“Este un exemplu clasic al unei ere chineze a divinatiei (prezicere a viitorului) când se folosea un oracol din oase. Prezenta unui astfel de mesaj în America de Nord indica faptul ca poporul asiatic antic a fost prezent pe continentul american în preajma anului 1000 î.Hr., tinând cont ca oracolul din oase a devenit tot mai putin utilizat în aceasta perioada si doar în 1899 d.Hr. a fost redescoperit si descifrat ulterior în China”, a scris Ruskamp. “Prin urmare, aceste hieroglife vechi nu au putut fi create decât de exploratorii antici chinezi la scurt timp dupa sfârsitul Dinastiei Shang, când textele s-au pierdut din memoria umana pentru urmatorii 2.900 de ani.”

Ruskamp a continuat: “De mentionat ca atât amerindienii cât si asiaticii au urmat calendare cu 10 zile sfinte. Acest fapt foarte intrigant a fost observat de Michael Zeilik în lucrarea sa din 1986, “The Ethnoastronomy of Historic Pueblos, II Moon Watching”. În aceasta lucrare el a notat ca acel calendar cu 10 zile al amerindienilor este o traditie gasita si în sânul popoarelor arctice sau subarctice din Asia.”

Tableta Thruston
image.ThrustonTablet-ThrustonPl2
Tableta Thruston

La cererea organizatiei lui Yates, DNA Consultants, Ruskamp a analizat însemnele de pe un artefact interesant cunoscut ca si Tableta Thruston. Aceasta a fost dezgropata în 1870 de catre arheologul Gates P. Thruston. Interpretarile scenelor descrise pe tableta variaza de la razboaie între popoarele amerindiene pâna la mituri ale amerindienilor sau pâna la o întâlnire a Lumii Vechi cu Lumea Noua.

Ruskamp a identificat pe Tableta Thruston ceea ce ar putea fi pictograme chineze. El a declarat ca una dintre presupusele pictograme ar putea totusi sa fie o persoana creata din linii, fiind greu de analizat acea scena antica printr-o descriere artistica.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: