miercuri, iunie 19, 2024
Enigmele istoriei

Controversatul artefact numit ,,Pasarea de la Saqqara,,

Pasarea de la Saqqara este un artefact ce a fost descoperit in Egipt langa piramida de la Saqqara in 1898, in timpul excavarilor la mormantul Padiimen. Artefactul, ce seamana cu o pasare a fost subiectul multor discutii si incercari de a-i explica sensul.

Acesta este confectionat din lemn si este estimat ca avand o vechime de aproximativ 2.200 de ani. Cu toate ca forma sa aminteste de cea a unei pasari, de aproape seamana mai degraba cu un avion cu varful in forma de cap de pasare. Mai mult decat atat, hieroglifele de pe modelul de avion spun „Darul lui Amon”, iar pe trei papirusuri gasite in apropierea acestuia este mentionata fraza „vreau sa zbor”.Controversatul artefact numit ,,Pasarea de la Saqqara,,

Toate aceste caracteristici l-au condus pe medicul Dr Khalil Messiha, ce a descoperit artefactul in 1898, sa speculeze ca egiptenii vechi au facut mai intai un model de avion pe care ori l-au observat ori l-au construit cu adevarat.

El declara ca Pasarea de la Saqqara are calitati aerodinamice si ca singurul element care lipseste este coada stabilizatoare cu care, presupune el, ar fi fost capabila de zbor.

Pentru a-si sustine teoria Messiha a construit un aeromodel din lemn de balsa si i-a adaugat coada, fiind in final surprins ca zboara.

In anul 2006, Simon Sanderson, expert in aviatie si aerodinamica a construit la randul lui o replica a Pasarii de la Saqqara si a testat-o in tunelul aerodinamic, insa fara coada. Rezultatul a fost ca aceasta era capabila de a produce o forta de ascensiune de opt ori mai mare decat greutatea ei.Controversatul artefact numit ,,Pasarea de la Saqqara,, (2)

Totusi, in 2002 s-a facut un nou test al capacitatilor de zbor ale Pasarii de la Saqqara de catre designerul de aeroplane Martin Gregorie, rezultatele testului fiind cu totul altul.

El a creat un model din lemn de balsa si a concluzionat ca fara o coada acesta nu poate zbura si chiar si avand coada, performantele sale au fost dezamagitoare, sugerand ca probabil era menita sa fie o jucarie.

Arheologii sustin ca artefactul nu e nimic mai mult decat pasarea propriu zisa care – din intamplare – seamana cu un aeroplan. Cu toate ca functia sa este necunoscuta, majoritatea arheologilor sunt de acord ca ar fi facut parte dintr-un cap de catarg folosit la o barca sacra.

Cunoastem faptul ca egiptenii au dezvoltat o civilizatie avansata si ca erau experti in arhitectura, inginerie si arte.

Este oare posibil ca aceasta piesa sa fie un model construit in incercarea de a realiza o masinarie zburatoare?

Papirusul descoperit in imediata apropiere a obiectului, dar si caracteristicile Pasarii de la Saqqara, ar trebui sa fie suficiente pentru a inlatura teoria prin care ar fi fost o simpla jucarie.

Tinand cont si de faptul ca pasarea respectiva nu se poate gasi nicaieri in natura, este posibil ca egiptenii sa fi vazut ceva in aer, poate un soi de masina zburatoare pe care nu au putut-o intelege, astfel transferand ideea catre obiectul cu fata de pasare.

http://www.ancient-origins.net

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum