Atunci când suntem asezati confortabil în fotoliu lumea pare stabila, iar Pamântul cu atât mai mult.
In realitate Planeta Albastra se deplaseaza cu viteze uimitoare prin spatiul cosmic. Terra are de parcurs o distanta orbitala (în jurul Soarelui) de circa 940 de milioane de kilometri intr-un an de zile…
Ca sa ajunga la timp în aproximativ acelasi loc în spatiu (raportându-ne strict la pozitia pe orbita fata de Soare) – va calatori cu 108.000 km/h (timp de 8.766 ore). Un lucru extraordinar!
Dar Terra se misca si în jurul propriei axe. Oriunde te-ai afla pe glob, în 24 de ore vei calatori (odata cu rotatia planetei în jurul propriei axe) circa 40.000 km. Deci viteza ta de deplasare este de circa 1.700 km/h.
Una peste alta, daca nu ti-ai dat seama pâna acum, te afli într-o cursa nebuna prin spatiul cosmic înca de când te-ai nascut. Si nu se opreste totul aici…
Sistemul nostru solar se învârte, la rându-i, în jurul centrului galaxiei noastre, Calea Lactee, cu o viteza de aproximativ 220 km/s (971.999.9 km/h).
Dar cu ce viteza se deplaseaza Terra prin Univers? Exista un sistem de referinta la care sa se raporteze toate componentele Universului? Un raspuns posibil a fost oferit de satelitul COBE (Cosmic Background Explorer) în 1989. Universul este „îmbibat” de radiatia cosmica de fond, care a aparut dupa Big Bang. Satelitul a efectuat masuratori, raportând miscarea Pamântului tocmai la radiatia cosmica de fond. Rezultatul masuratorilor a fost acela ca Pamântul se deplaseaza cu viteza de aproximativ 390 km/s (~1.404.000 km/h!!!).
Ne-am lamurit un pic cu deplasarea Pamântului prin spatiul cosmic, desi, sub aspect practic, nu ne prea intereseaza, pentru ca nu simtim niciuna din deplasarile prin spatiu al acestuia.
Pentru a ne întoarce la întrebarea din titlul articolului: daca Pamântul se misca atât de repede prin spatiu, nu ar fi normal ca, în directia de deplasare, sa vedem cum atmosfera se turteste, iar în spate sa vedem cum atmosfera se risipeste în spatiu?
E clar ca nu se întâmpla asa, pentru ca observam zilnic, când ne trezim dimineata, ca înca putem respira, semn ca atmosfera a reusit sa treaca cu bine peste noapte.
1. Nu exista forta de frecare în spatiu. Spatiul cosmic este, în cea mai mare parte, gol; asadar, nu este nimic care sa opuna rezistenta miscarii prin spatiu a atmosferei terestre.
2. Pamântul exercita o forta de gravitatie asupra atmosferei.
3. Pamântul se învârte repede în jurul propriei axe. Ca într-o centrifuga, exista tendinta ca atmosfera, care este „cuplata” la un obiect care se misca în jurul propriei axe, sa se îndeparteze de Pamânt. Dar forta gravitationala este mai puternica (de circa 300 de ori decât cea centrifuga).
4. Desi Pamântul se învârte, atmosfera se învârte cu acesta, aplicându-se legea conservarii momentului cinetic.