miercuri, noiembrie 29, 2023
Astronomie

Sitemul Solar

Sistemul nostru solar este format din Soare (ce contine 99,9% din masa sistemului solar), 8 planete mari, peste o suta de sateliti, peste 1800 asteroizi cu orbite cunoscute, mai mult de 600 de comete, o multime de meteoriti, precum si gaz si praf cosmic.

Terra, planeta albastra, este a treia planeta de la Soare. Aceasta, împreuna cu alte sapte planete si cu Soarele formeaza sistemul solar. Planetele sistemului nostru solar sunt urmatoarele: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Pentru a ne face o idee despre marimea Sistemului nostru Solar si a Terrei, avem aici un mic documentar: Scara Universului

Planetele piticeSistemul Solar (2)

Multi dintre noi au învatat la scoala si despre Pluto ca fiind cea mai îndepartata si mai mica dintre planete. Pluto a fost trecuta în rândul planetelor pitice. O planeta pitica este un corp ceresc prea mic pentru a fi considerat o planeta, dar în schimb suficient de mare pentru a nu fi înregistrat ca un simplu asteroid. O planeta pitica trebuie sa execute o miscare de revolutie în jurul Soarelui si nu poate fi satelitul unei alte planete.

Pe lânga cele 8 planete enumerate mai sus Asociatia Astronomica Internationala a stabilit ca mai exista un numar de cinci plante pitice. Acestea sunt: Eris (descoperita în 2003), Ceres (vazuta pentru prima data în 1801), Haumea (descoperita în 2004), Makemake (descoperita în 2005) si Pluto (1929).

Pentru a stabili o unitate de masura mai usor inteligibila decât „kilometri” pentru acest articol, care la uriasele distante din sistemul nostru solar sunt unitati de masura prea mici, vom folosit distanta Pamânt-Soare (DPS), 149 milioane Km, drept referinta.

Soarele
Soarele este centrul sistemului solar. Acesta este de 740 de ori mai mare decât toate planetele la un loc. Masa sa enorma este responsabila de forta gravitationala ce face ca toate planetele sistemului nostru solar sa graviteze în jurul lui. Compozitia Soarelui este de 74% hidrogen si 25% heliu. Aceasta compozitie facând ca Soarele sa nu fie solid, materia solara fiind plasma. Temperatura la suprafata Soarelui este de aproximativ 5000 grade Celsius. Vârsta Soarelui este de circa 4,5 miliarde ani. Acesta se roteste în jurul  centrului galaxiei noastre, Calea Lactee, fata de care se afla la distanta de 25-28 de mii de ani lumina, realizând o miscare de revolutie în aproximativ 225-250 de milioane de ani. Viteza orbitala este de 220 km/s. Volumul Soarelui ar putea cuprinde 1.300.000 de planete de dimensiunea Pamântului. Forta gravitationala este de aproximativ 28 de ori mai puternica decât cea terestra.

Sistemul Solar
Soarele
Planeta Mercur
Mercur, cea mai apropiata planeta de Soare, se afla la 0,38 DPS de Soare. Numele vine de la zeul comertului la romani, Mercur. Efectueaza o rotatie completa în jurul axei sale în 58 de zile pamântene, iar o rotatie în jurul Soarelui în aproximativ 88 de zile. Pentru ca masa planetei Mercur este de numai 5,5% din masa Pamântului si forta de atractie gravitationala este mult mai mica. Astfel, daca am poposi pe aceasta planeta, ne-am simti mult mai usori. Temperatura variaza enorm de la zi la noapte, întrucât Mercur nu are o atmosfera precum Pamântul; temperaturile ziua ajung la 420 grade C, iar noaptea pâna la -173 grade Celsius.
Moonsofsolarsystem
Satelitii sistemului solar

Planeta Venus

Venus este a doua planeta, vecina noastra în sistemul solar. Se afla la 0,72 DPS de Soare. Planeta este acoperita cu nori din acid sulfuric, iar efectul de sera cauzat de procentul mare de bioxid de carbon duce la temperaturi mai mari decât cele întâlnite pe Mercur, desi este Venus este mai departe de Soare. Ziua dureaza 243 de zile, iar rotatia în jurul Soarelui dureaza, ciudat pentru un pamântean, 225 de zile. Venus se roteste în jurul axei sale de la est la vest, spre deosebire de Pamânt, care se roteste de la vest la est. Masa planetei este de 81% din masa Pamântului, din acest motiv valoarea acceleratiei gravitationale este 0,9 x acceleratia gravitationala a Pamântului.

Planeta Pamânt

Pamântul este a treia planeta de la Soare. Are un diametru la Ecuator de 12.756 Km. Pamântul face o rotatie completa în jurul axei sale în 23,93 ore. O rotatie de revolutie dureaza 365,256 zile, din acest motiv este necesara o ajustare a duratei anului din când în când, pentru ca anul calculat de ceasurile noastre sa se potriveasca cu anul real, cauzat de miscarea planetei în jurul Soarelui. Viteza de deplasare a Pamântului în jurul Soarelui este de 107.244 Km/h. Acceleratia gravitationala la nivelul solului este de 9,78 m/s2, aceasta scazând odata cu departarea de suprafata terestra.  

Planeta Marte

Marte, planeta rosie, se afla la 1,52 DPS de soare. Este planeta care a stârnit cele mai mari sperante ale cercetatorilor legate de existenta vietii. Dupa mai multe luari de probe de pe Marte, sunt opinii care sustin existenta vietii si opinii care, dimpotriva, afirma lipsa dovezilor concludente. Ziua martiana este de 1,02 zile pamântene, iar miscare în jurul Soarelui dureaza 686 zile. Temperatura de pe Marte variaza de la un maxim de 20 grade Celsius la -140 C. Marte are doi sateliti, Phobos si Deimos.

Planeta Jupiter

jupiter
Planeta Jupiter

Jupiter este la 5,2 DPS distanta de Soare. Este cea mai mare planeta din sistemul nostru solar, având un diametru de 11 ori mai mare decât al Pamântului. Din cauza dimensiunilor deosebite ale planetei Jupiter, Pamântul beneficiaza de o buna protectie, mare parte din obiectele cosmice ce s-ar îndrepta spre Pamânt fiind oprite de Jupiter. Suprafata planetei este maturata de vânturi puternice, cu vânt de peste 150 Km/s. Temperatura medie este de -121 grade Celsius. Jupiter are 16 sateliti, dintre care cel denumit Europa adaposteste apa, acesta fiind un important indiciu pentru prezenta vietii. Miscarea în jurul axei sale dureaza 0,4 zile terestre, iar miscarea de revolutie 11,9 ani pamânteni.

Planeta Saturn

Saturn, a sasea planeta a sistemului solar, este situata la 9,5 DPS de Soare. Este a doua planeta ca marime, dupa Jupiter, fiind de mai bine de 9 ori mai mare decât Pamântul. Vânturile puternice sunt proprii si acestei planete, viteza acestora ajungând la 500 Km/h. Saturn se distinge prin sistemul sau de inele, descoperit de Galileo Galilei. Planeta are 18 sateliti. Saturn se roteste în jurul axei sale în 0,4 zile terestre, iar miscarea de revolutie dureaza 29, 4 de ani pamânteni.

Planeta Uranus

Uranus este a treia planeta ca dimensiune a sistemului solar si se afla la 19,2 DPS de Soare. Este de patru ori mai mare decât Pamântul. Furtunile sunt obisnuite si pe aceasta planeta, ca si pe ultimele doua de mai sus, iar temperatura medie este de -190 grade Celsius. O zi pe Uranus dureaza 0,7 zile terestre, iar miscarea de rotatie în jurul Soarelui are durata de 83,7 ani pamânteni. Uranus are cel putin 15 sateliti.planeteletitlu

Planeta Neptun

Neptun, ultima planeta, daca nu luam în calcul si planeta pitica Pluto, este la 30 DPS de Soare. Si aceasta planeta este mai mare decât Pamântul, având un diametru de 3,8 diametre terestre. Cele mai puternice vânturi din sistemul nostru solar sunt intalnite aici, cu viteze ce ating 2000 Km/h. Temperatura medie este de aproximativ -200 grade Celsius. Neptun are 8 sateliti si patru inele înguste. Ziua dureaza 0,6 zile pamântene, iar o miscare completa în jurul Soarelui tine 163,7 ani terestri.

Planeta pitica Pluto

Pluto are un diametru de numai 0,18 din diametrul terestru. Se afla la 40 DPS de Soare. Aceasta planeta pitica a fost descoperita în 1930 de Clyde Tombaugh. Rotatia în jurul propriei axe dureaza 6,4 zile terestre. Temperatura medie este de -170 grade Celsius. Pluto are un satelit, Charon, de doua ori mai mic.

Despre celelalte elemente si despre fiecare planeta in parte vom vorbi in articolele viitoare…

http://www.scientia.ro/univers/sistemul-solar/119-sistemul-solar.html

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: