joi, septembrie 28, 2023
Stiinta si tehnica

Stephen Hawking, de la gaurile negre la empatia universala

Când îl pomenim pe celebrul parinte al Gaurilor Negre, pe celebrul autor al „Scurtei istorii a Timpului”, astrofizicianul Stephen Hawking, daca nu ne închinam, atunci macar ar trebui sa-l întelegem. Din 1988, când a debutat în literatura de anticipatie fizico-teoretica cu A Brief History of Time, Hawking a a devenit autoritatea de necontrazis a lumii stiintifice planetare. Tot ce emite sub forma de teorii elaborate sau de circumstanta devine axioma.Stephen Hawking talks to Royal College of Surgeons

 Cel putin pentru fanii lui. A demonstrat ca Sageata Timpului zboara într-un singur sens, motiv pentru care nimeni nu întinereste, ci inexorabil, doar îmbatrâneste; dupa acelasi principiu conform caruia o ceasca de cafea care se face tandari pe gresie nu o sa se reîntregeasca niciodata pentru a reveni la starea ei initiala; principiul este cel care spune ca entropia creste o data cu timpul si asta în tot Universul. De aceea, spune astrofizicianul, nu o sa ne întoarcem în Timp, spre momentul initial, cel denumit arbitrar Big Bang (Marea Explozie), ci o sa ne ducem tot înainte, spre Big Crunch, Marea Implozie, când tot Universul va deveni de marimea unui atom, cam pârjolit, dar tot atât de dens cum a fost cândva!

 Previziuni S.F. chiar mai interesante decât povestile de anticipatie, dar la fel de inutile pentru umanitate, spre deosebire de opera lui Shakespeare, de pilda. Despre teoria lui Hawking în legatura cu Gaurile Negre nu mai revenim, a fost anulata chiar de parintele lor, asta dupa o hulita demonstratie a unui astrofizician indian. În fine, Hawking mai are si o teorie despre extraterestri, daca nu ne-au ajuns, macar sa stim cum sa ne ferim de ei, ca sunt fiinte razbunatoare! Acum, însa, dupa atentatele de la Paris din Vinerea Neagra (Black Friday, dar nici o legatura cu reducerile la electrocasnice), 13 noiembrie 2015, Stephen Hawking, aflam din publicatia Huffington Post, este de parere ca „trebuie sa învingem frica si sa stopam agresivitatea noastra pentru a învinge ISIS”.

 Aceasta mica teorie, sa recunoastem, e de bun simt. Trebuie spus ca de ani de zile astrofizicianul spune ca nu serveste la nimic sa raspundem cu violenta la violenta. Azi, când frica de atentate s-a instalat în întreaga Europa, din pricina teroristilor ISIS, vorbele lui Hawking capata o noua dimensiune. Frica si dorinta de razbunare nu sunt drumurile bune de urmat, spune pe buna dreptate Hawking. „Calitatea umana care trebuie întarita în lupta împotriva ISIS este empatia. Si asta numai într-o atmosfera pacifista si iubitoare. Trebuie sa fim constienti ca ISIS nu este atât de puternica precum vrea sa credem. Militar, nu pot ajunge în Europa.

 Teroristii nu pot cuceri teritoriul lor nici în Orientul Mijlociu. Statul Islamic e slab si nu are decât o singura arma împotriva noastra (a Occidentului, n.a.): propagarea fricii. Teroristii vor sa ne distruga societatea pentru a putea domina lumea lor. Sa împarta lumea în credinciosi si necredinciosi înainte de a ajunge la un razboi major”. Daca întelegem aceste lucruri, atunci trebuie sa dam dovada de inteligenta, spune Hawking. Mai exact, pentru a face fata crizei actuale, avem nevoie de „Unitate, Toleranta, Dragoste si Inteligenta”, ceea ce este ceva mai mult parca decât Liberté, égalité, fraternité, vetustele deziderate ale Comunei din Paris.

  „În Siria, remarc ca tehnologiile moderne nu servesc decât la fabricarea de bombe si de arme chimice. Dar sa omori 100.000 de adulti si copii nu este un lucru inteligent. Oamenii au instincte, impulsuri agresive, ca în cazul oamenilor cavernelor. Aceasta agresivitate ne-a ajutat sa supravietuim ca specie. Dar atunci când aceasta agresivitate ancestrala se aliaza cu tehnologiile moderne, asta înseamna ca întreaga umanitate este în pericol”. Observatii cât se poate de corecte. Dar spiritul militarist al statelor care bombardeaza ISIS în zilelor noastre are timp sa le înteleaga?

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: