Atmosfera terestra

La ce ne foloseste faptul ca exista atmosfera? Ar fi posibila viata fara aceasta? Cât oxigen este în aerul pe care îl respiram si ce alte gaze sunt în compunerea acestuia? Ce este presiunea atmosferica si cum se masoara? Cât de gros este stratul de ozon de deasupra noastra?

Suprafata Pamântului este acoperita de atmosfera, care consta dintr-un amestec de gaze si particule de lichid ori solide. Atmosfera este constituita, la rândul ei, din urmatoarele straturi: troposfera, stratosfera, mezosfera, ionosfera si exosfera. Aceste straturi se succed dupa cum urmeaza:

Strat

De la … … pâna la
Exosfera 640 km 9600 km
Ionosfera 80 km 640km
Mezosfera 50 km 80 km
Stratosfera 16 km 50 km
Stratul de ozon 19 km 48 km
Troposfera 0 km 16 km

 

 

 

 

 

 

 

Troposfera – în acest strat se afla aproximativ 90% din toata cantitatea de aer (din cauza atractiei exercitate de Pamânt); aici se formeaza norii, precipitatiile si vânturile.

Stratosfera – contine stratul de ozon care absoarbe cea mai mare parte a radiatiilor ultraviolete. Daca ar patrunde în totalitate pâna la suprafata terestra, aceste radiatii ar distruge viata de pe planeta.

Mezosfera

Ionosfera – reflecta undele radio, facând posibile comunicatiile.

Exosfera – contine particule de hidrogen.atmosfera terestra php

Compozitia atmosferei

  • Azot: 78.084%
  • Oxigen: 20.948%
  • Argon: 0.934%
  • Dioxid de Carbon: 0.033%
  • Gaze rare (Ne, He, Kr, Xe)
  • Hidrogen
  • Metan
  • Oxid de Azot
  • Monoxid de Carbon

La ce-i buna atmosfera?

Viata nu ar fi posibila pe Pamânt fara atmosfera. Pe lânga faptul ca ne asigura oxigenul, aceasta are si alte functii extrem de importante în mentinerea vietii. Pe de-o parte, aceasta reduce variatiile extreme de temperatura. De pilda pe Luna, temperaturile variaza de la 120°C pâna la -170°C. Pe de alta parte, atmosfera ne protejeaza de radiatiile solare si cosmice. O treime din radiatia Soarelui este reflectata înapoi, aproximativ 20% este absorbita de atmosfera si numai jumatate din aceasta este retinuta de Pamânt. Radiatiile ultraviolete, periculoase pentru sanatate, în cantitate mare putând duce la cancer de piele, sunt de asemenea filtrate de atmosfera, numai o parte mica din frecventele ultravioletelor atingând Pamântul.Atmosphere_layers-ro.svg

Presiunea atmosferica

Presiunea exercitata de aer asupra noastra la nivelul marii este definita ca fiind de o atmosfera sau 760 mm coloana de mercur. De unde aceasta presiune? Este pur si simplu rezultatul faptului ca aerul are o anumita greutate. Presiunea exercitata de coloana de aer de deasupra noasta este presiunea atmosferica.

Presiunea atmosferica scade rapid odata cu altitudinea. Astfel, la 16 km presiunea este de numai 0,1 atmosfere, la 32 km de numai 0,01 atmosfere. Densitatea atmosferica, de asemenea, scade o data cu altitudinea, la numai 3 km altitudinea densitatea aerului scade cu aproximativ 30% din cea de la sol, care este aproximativ 1kg/m3. Din cauza diferentelor de presiune atmosferica si rarefierii aerului o data cu cresterea altitudinii, atunci când ajungeti la altitudini de trei ori patru mii de metri puteti avea serioase dificultati în a respira. Un alt efect al scaderii presiunii atmosferice este scaderea punctului de fierbere al apei, care pe Vf. Moldoveanu, de exemplu, este mai mic de 100°C.

http://www.scientia.ro/index.php/univers/40-terra/51-atmosfera-terestra

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: