miercuri, iulie 24, 2024
Calatorind prin lume

Pingyao, orasul celor 72 de turnuri

Pe lânga Marele Zid si Armata de Lut, pe lânga Palatul Interzis si multimea pagodelor, China, tara evantaielor si a matasii, ne ofera si o multime de alte minuni. Una dintre acestrea este orasul Pingyao, stravechi oras fortificat din provincia Shanxi, inclus in Lista Patrimoniului Mondial, ridicat in secolul al IX-lea i.Hr. Aflat la 600 kilometri de Beijing a fost conceput in spiritul planificarii citadine traditionale a nationalitatii Han.

Pingyao, orasul celor 72 de turnuri

 Orasul este renumit pentru zidul sau foarte bine conservat, pentru cele 6 porti principale si 72 turnuri de observatie. S-a schimbat foarte putin in ultimii 300 de ani dar in anul 2004 o parte din zidul din sud s-a prabusit, fiind reconstruit. De altfel este considerat unul dintre cel mai bine conservate orase fortificate din lume. Este ridicat dupa un plan patrat si acopera o suprafata de 2,25 kmp. Principalele constructii: zidul orasului, strazile, casele, dateaza de mai bine de 600 de ani, de aceea orasul constituie un adevarat muzeu in aer liber, un document in piatra, privitor la arhitectura din timpul dinastiilor Ming (1368-1644) si Qing (1644-1911).

 Istoria orasului a inceput insa cu circa 2800 de ani in urma. Intre 827-782 i.Hr. au fost puse temeliile unei cetati in jurul careia s-a ridicat un zid de pamânt. In anul 1370 zidul a fost inlocuit cu unul de caramida cu o lungime de 6163 metri si o inaltime de 12 metri. A fost consolidat de 10 ori in timpul dinastiei Ming iar in secolul al XVIII-lea, in timpul dinastiei Qing, au fost construite inca patru porti. Traditia spune ca cele 3000 de creneluri si cele 72 de turnuri de pe zid ii reprezinta pe cei 3000 de discipoli ai lui Confucius si pe cei 72 de intelepti. In forma actuala exista sase porti, cea din sud având forma uui cap de broasca testoasa iar cea din nord reprezentând coada. In traditia chineza broasca testoasa reprezinta longevitatea si in cazul respectiv sugereaza ideea ca cetatea va fi solida si durabila. Orasul s-a dezvoltat si in exteriorul zidurilor, constructiile de aici reprezentând arhitectura moderna.

pingyao8

 In interiorul marelui zid spatiul este amenajat riguros. Exista in centru un turn in jurul caruia se ramifica patru bulevarde, opt strazi si 72 de stradute – alei cu locuinte civile. Acestea sunt ridicate in curti patrate, cu câte o casa pe fiecare dintre cele patru laturi. Din cele 3797 de casute, 400 sunt conservate in forma pe care o au de secole. Curtile cu ziduri inalte de 7-8 metri, iar casele cu forma de grota, tipice pentru regiunile nord-vestice ale Chinei. Sunt impodobite cu sculpturi din lemn si caramida iar la geamuri sunt expuse decupaje florale de hârtie colorata. De o parte si de cealalta a strazilor se inalta temple si magazine cu acoperisuri de tigle smaltuite, galbene si verzi.

 Dintre cele sase temple din oras se remarca pavalionul „Zece mii de figuri budiste” de la templul Zhenguo. Acesta este o constructie din lemn, clasata pe locul al treilea in China si are o istorie de peste 1.000 de ani. Un alt templu vestit este „Pomul dublu” cu 10 pavilioane. Construit in secolul al VI-lea detine circa 2.000 de figuri budiste colorate, realizate intre secolele al XIII-lea si al XVII-lea. In oras exista de asemenea peste 1.000 de monumente si pietre gravate cu desene, versuri si diferite alte inscriptii.

Pingyao, orasul celor 72 de turnuri (2)

 Nu trebuie uitate cladirile bancilor de aici. Prima dintre ele, Rishengchang a fost deschisa in 1824 si a infiintat câteva filiale in alte patru provincii. In anii ’40 ai secolului al XIX-lea a desfasurat activitati in Japonia, Singapore si Rusia. Au aparut de asemenea si alte banci ajungând pâna la 22, orasul devenind intr-o anume perioada centrul financiar al Chinei. Bulevardul de Vest era strada financiara. In zilele noastre Pingyao este un oras turistic, cei care patrund aici bucurându-se de frumusetile din orasul vechi si, in acelasi timp, gasind confortul asteptat in cartierele din afara stravechilor ziduri.

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum