duminică, aprilie 14, 2024
Stiinta si tehnica

Cum se formeaza curcubeul?

Cum apar curcubeiele?Cum se formeaza curcubeul

Curcubeul este un fenomen optic care apare când lumina Soarelui sufera fenomenele de refractie, reflexie si difuzie la întâlnirea cu picaturile de apa din atmosfera; are aspectul unui imens arc multicolor desfasurat pe cer.

La contactul cu un strop marunt de apa, lumina alba este descompusa în frecvente individuale corespunzatoare culorilor din spectrul vizibil, prin refractie, la fel ca la intrarea într-o prisma optica. 

O parte din lumina din interiorul picaturii de apa este reflectata la contactul cu marginea opusa a stropului de apa, iar o alta se descompune înca o data la momentul iesirii din picatura de apa, amplificând separatia culorilor.

Separarea în frecventele individuale combinata cu existenta unui numar mare de picaturi de apa expuse luminii solare creeaza un curcubeu de forma circulara.

În ce conditii putem observa un curcubeu?

Pentru a fi martorii unui asemenea fenomen optic este nevoie sa fie îndeplinite doua conditii.

În primul rând este nevoie ca observatorul uman sa fie pozitionat între Soare si picaturile de apa. Stropii marunti de apa pot proveni fie de la ploaie, fie din aburul unei cascade sau chiar de la gura unui pulverizator al unui furtun de gradina.

A doua conditie este ca unghiul pe care Soarele, stropii de apa si ochii observatorului îl formeaza sa fie în intervalul 40o-42o. De aceea este nevoie ca fenomenul sa se produca în diminetile sau dupa-amiezele însorite imediat dupa ploaie.

Altfel, noi, oamenii de la nivelul solului, nu am avea pozitia corespunzatoare observarii curcubeului. Unghiul de 42o se datoreaza felului în care cele doua refractii succesive se produc la contactul luminii albe cu picaturile de apa.

Care este ordinea culorilor într-un curcubeu?Cum se formeaza curcubeul php

Ordinea culorilor dintr-un curcubeu este de la lungimi de unda mici în arcul exterior la cele mari în arcul interior. Succesiunea culorilor de la exterior spre interior este urmatoarea: rosu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).

Cine a fost prima persoana care a explicat cum apare curcubeul?

Desi Newton a fost preocupat si a studiat în detaliu fenomenele optice de-a lungul vietii sale, un calugar german de la începutul secolului al XIV-lea a fost primul om care a descoperit cum se reflecta si se refracta lumina la contactul cu o picatura de apa.

Pentru a-si sustine ipotezele formulate pe aceasta tema, calugarul a umplut o sfera cu apa, a directionat o raza de lumina solara spre aceasta si a observat separarea luminii albe în culorile curcubeului, precum si reflexia luminii la contactul cu partea opusa celei prin care raza a intrat în contact cu sfera.

Numele calugarului neamt era Theodoric din Freiburg, iar anul descoperirii si demonstratiei sale, 1304.

Ce reprezinta un curcubeu „supranumerar”?

Este un alt nume dat unui curcubeu dublu. Curcubeul secundar are spectrul de culori inversat, este in exteriorul (deasupra) curcubeului original, iar intensitatea sa luminoasa este semnificativ redusa fata de a primului.

Un asemenea fenomen apare atunci când se produce o reflexie suplimentara a luminii în interiorul picaturilor de apa. În loc sa se reflecte o singura data în stropii de apa, lumina se reflecta de doua ori, dând nastere unei imagini  mai  pale si în oglinda a curcubeului primar.curcubeu-de-exceptie-dublu

Vedem cu totii acelasi curcubeu?

Din moment ce curcubeul depinde de pozitia Soarelui, a picaturilor de apa si a observatorului, toti cei care privesc simultan un curcubeu vad de fapt versiuni usor diferite ale acestuia.

Exista curcubeu complet circular?

Toate curcubeiele ar fi complet rotunde, numai ca suprafata terestra este un obstacol de netrecut în calea completarii cercului.

Totusi, daca observatorul se afla la foarte mare altitudine, de exemplu într-un avion, curcubeie circulare pot fi vazute atunci când unghiul format de Soare, picaturile de apa si avion este între 40o si 42o.

În acest caz curcubeul este orizontal, adica paralel cu solul, neputând fi blocat de suprafata Pamântului. Este o priveliste unica!

Scientia.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum