duminică, martie 3, 2024
Eterna si fascinanta Romanie

Secretele Muntilor Persani

Muntii Persani au multe atractii turistice: ape minerale vindecatoare, o pestera plina de mister, dar si colanele de bazalt de la Racos, despre care amatorii de paranormal spun ca ar fi fost construite de extraterestri. secretele muntilor persani (2)

Muntii Persani fac parte din Carpatii Orientali si, chiar daca nu au culmi foarte înalte, ascund multe frumuseti si mistere.

Altitudinea maxima este putin peste 1.200 de metri, dar daca ajungeti în zona aveti cu siguranta ce explora.

Pestera Comana din localitatea cu acelasi nume este mai putin cunoscuta, dar foarte frumoasa.

În jurul ei se tese si o legenda veche de mii de ani. Se spune ca în zona au trait uriasi creati de Dumnezeu special ca sa îi ajute pe oameni. La început au fost buni, stateau la masa cu oamenii, dar când si-au dat seama de puterile pe care le au, au încercat sa cucereasca teritoriul. Legenda mai spune ca au disparut misterios.

Pestera Comana, un loc al legendelor

Se mai spune ca uriasii se ascundeau în Pestera Comana, situata într-o rezervatie naturala. Desi pestera exista de sute de ani, a fost explorata abia în 1981.

Pestera are mai multe galerii ce pot fi explorate, cele mai spectaculoase fiind Sala Bradului, unde se poate vedea o stalagmita alba gigantica de 4,5 metri înaltime, dar si Sala Catedralei, denumita asa deoarece este plina de coloane.

O alta galerie plina de mister este cea a Comorilor.

„Despre Sala Comorilor se spune ca aici îsi ascundeau oamenii bogatiile pentru a le feri de cotropitori. Se spune ca numai oamenii buni puteau intra în pestera, iar cei veniti la furat erau blocati în pestera si dispareau pentru totdeauna“, spune Mihai Zdronea, istoric. Pestera Comana

La pestera se poate ajunge de pe DN 13 Brasov-Sighisoara sau de pe DN1, prin localitatea Sercaia.

Misterioasele coloane de bazalt de la Racos

În Muntii Persani au avut loc cele mai recente activitati vulcanice de pe teritoriul României, care au lasat urme vizibile. La Racos a existat un vulcan din al carui crater s-a exploatat mult timp zgura.

Între timp, zona a devenit rezervatie, iar exploatarile s-au oprit.

Aici turistii descopera un perisaj de vis si pot explora la pas cele trei cariere. Columnele de bazalt ating pâna la 15 metri înaltime si te introduc în farmecul unei lumi de piatra în care parca mai simti caldura magmei depusa în urma cu 1,3 milioane de ani.

„Carierele de la Racos, de o frumusete rara, s-au format în urma activitatii vulcanice din zona. Amatorii de paranormal sustin ideea ca extraterestrii au fost cei care au ajutat la formarea coloanelor. Oamenii locului spun însa ca uriasii care au trait în zona au facut coloanele dupa marimea lor. Aceste legende dau farmec locului. Peisajul este unul superb si unic în România“, mai spune Mihai Zdronea.

La cariere se poate ajunge de pe DN 13, Brasov-Sighisoara.

Baile termale de la Persani

Baile Persani, denumite si „litoralul de la munte“, sunt o alta atractie a zonei. Aici piscinele au apa termala direct din izvoare naturale. Apa nu este cristalina ca la piscina, ci maronie. Tot la Baile Persani puteti face si cure de namol.

Se spune ca apa din zona si namolul fac minuni pentru bolile reumatice si ale sistemului circulator. Intrarea la piscinele cu apa termala costa 15 lei de persoana. Aici turistii se pot caza la casute care costa 40 sau 80 de lei pe noapte în functie de marime. Exista si un hotel unde cazarea este 120 de pe noapte. Accesul se face foarte usor, de pe DN1, din localitatea Persani.

adevarul.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum