vineri, aprilie 12, 2024
Astronomie

Sursa unor semnale radio misterioase a fost identificata pentru prima data. Enigma generarii acestora persista…

Pâna în prezent au fost detectate doar 16 astfel de semnale radio, extrem de intense, de foarte scurta durata (masurata în milisecunde), care provin din adâncurile Universului.

Care este însa mecanismul care le genereaza? Fast-radio-burst-from-distant-galaxy (2)

Nu avem un raspuns la aceasta întrebare deocamdata. A fost avansata inclusiv ipoteza conform careia la originea acestor semnale ar fi extraterestri; pare însa mult mai probabil ca semnalele sa aiba la baza fenomene cosmice care implica enorme cantitati de energie, precum coliziunea între doua stele.

Dupa descoperirea undelor gravitationale o noua descoperire a facut senzatie în lumea stiintei: pentru prima data s-a reusit localizarea sursei unei asa-numite unde radio foarte scurte si extrem de intense, Fast Radio Burst (FRB). Într-o fractiune de secunda sursa acestor unde emite o energie echivalenta cu cea emisa de Soare în circa 10.000 de ani de activitate.

În ciuda faptului ca nu se stie cu precizie care este fenomenul care sta la baza emisiei acestor unde, oamenii de stiinta au diverse ipoteze: corzi cosmice, prevazute de teoria corzilor, coliziuni între stele, procese în care sunt implicate gaurile negre sau chiar o civilizatie extraterestra deosebit de avansata.

Cea mai mare parte dintre FRB nu au fost descoperite imediat dupa înregistrarea semnalelor, întrucât analiza datelor obtinute de telescoape este anevoioasa si dureaza luni de zile. Iata însa ca un studiu recent a reusit nu doar sa descopere în timpi scurti un astfel de semnal, ci chiar si sa descopere de unde provine.Sursa unor semnale radio misterioase a fost identificata pentru prima data. Enigma generarii acestora persista...

Articolul care prezinta detaliile acestei descoperiri importante a fost publicat în prestigioasa revista Nature.

Echipa de cercetatori care a facut aceasta descoperire a folosit radio-telescoapele CSIRO din estul Australiei si Observatorul Astronomic National cu telescopul Subaru al Japonia în Hawaii.

Cercetatorii au observat atât semnalul radio initial, cât si semnalele mai putin intense care au urmat pe o durata de sase zile dupa evenimentul principal. În felul acesta au reusit sa determine cu o precizie de circa 1000 ori mai buna ca pâna acum de unde provenea semnalul observat: este vorba despre o galaxie eliptica situata la circa 6 miliarde ani-lumina fata de noi.

Stelele din aceasta galaxie sunt stele vechi, ceea ce ar exclude posibilitatea ca semnalul sa fie generat de nasterea unei noi stele. Cel mai probabil ar fi ca la originea acestui semnal radio sa fie coliziunea între doua stele compacte.

Pentru a putea întelege mai bine originea acestor fenomene este însa nevoie sa masuram mai multe astfel de unde radio. Metoda pusa la punct de astronomii care au masurat acest ultim semnal este foarte importanta, întrucât îi va ajuta pe astronomi sa localizeze mare parte din sursele care emit semnale asa de intense.Sursa unor semnale radio misterioase a fost identificata pentru prima data. Enigma generarii acestora persista... (2)

FRB ne-ar putea ajuta sa întelegem mai bine inclusiv materia întunecata, întrucât diversele lungimi de unda se propaga diferit în mediul cosmic. Undele radio cu frecvente mai mari calatoresc în materia pe care o traverseaza (materie normala si întunecata) cu viteze mai mari decât undele cu frecvente mai mici. Studiul diferentei de timp între cele doua frecvente ne-ar putea ajuta sa întelegem ce mediu au traversat aceste unde. O modalitate de a “cântari” Universul. Am putea deci obtine informatii pretioase pentru a întelege materia întunecata, care ar trebui sa fie de circa 5 ori mai multa decât materia normala, cea pe care o cunoastem, în Univers.

În acelasi timp fenomenele care genereaza aceste unde radio intense ar putea genera si unde gravitationale. Combinarea masuratorilor de unde gravitationale cu cea a undelor radio ne-ar oferi o metoda unica pentru a studia Universul si fenomenele în care sunt implicate cantitati uriase de energie. În felul acesta exista speranta ca am putea întelege mai bine nu doar materia întunecata, ci si energia întunecata – unul dintre cele mai mari mistere ale stiintei în prezent.

http://www.scientia.ro/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum