Istoria Universului (III)

APARITIA VIETII PE TERRA

Am putea începe prin a spune ca primele 600 de milioane de ani de viata ale planetei Pamant nu prezinta un deosebit interes deoarece nu exista viata  pe atunci pe Terra. Numai ca în acea perioada s-au întâmplat o multime de lucruri interesante, cel mai important fiind poate faptul ca a plouat pentru milioane de ani, astfel luând practic nastere oceanele planetei.

Istoria universului (III)

Cu patru miliarde de ani în urma Terra era radical diferita de ceea ce este astazi. Pe atunci atmosfera nu continea oxigen. Lava topita se scurgea înca ajungând în apele si asa toxice ale planetei. Desi greu de imaginat, acest mediu neprietenos a fost unul perfect pentru alimentarea unui adevarat miracol. Ploile au adus din atmosfera în mari si oceane elementele chimice necesare înfaptuirii acestui mic miracol al chimiei, iar fulgerele si radiatia ultravioleta au contribuit la aparitia unei veritabile supe primordiale de materiale organice. Si, cumva, la finele acestor procese a ramas în urma ceva nou, ceva extraordinar.

Este vorba de o molecula foarte speciala, cu o forma spiralata foarte eleganta (molecula de ADN). Aceasta molecula poseda câteva proprietati iesite din comun. Putea da nastere unor copii ale sale mai repede decât putea fi distrusa. Acesta a fost momentul care marcheaza originea vietii pe Pamânt. Ulterior, când aceasta molecula a reusit sa se protejeze, izolându-se în interiorul peretilor unei celule, viata, la stadiul de evolutie de la acea vreme, a început sa transforme planeta.

În urma cu trei miliarde si jumatate de ani celulele dezvoltau mecanisme interne cu ajutorul carora sa poata folosi energia solara prin intermediul procesului numit fotosinteza. Ca urmare a acestui pas evolutiv, viata s-a dezvoltat exponential. Imediat, oceanele au fost populate masiv de catre cianobacterii (algele albastre-verzi). Straturi formate de aceste microorganisme împreuna cu sedimentele de pe fundul apelor au dat nastere primelor structuri vii care au existat pe Pamânt – stromatolitii.stromatolitii

Pentru mai bine de un miliard de ani, stromatolitii – movilite de aproape un metru înaltime – au reprezentat limitele progresului formelor de viata, dar, mult mai important decât formatiunile însele au fost deseurilor generate de ele – moleculele de oxigen. Acest gaz nou, la început toxic pentru toate formele de viata existente pe atunci, a dat nastere stratului de ozon. Protejata pentru prima data de efectul nociv al radiatiilor ultraviolete venite din spatiu, evolutia vietii a fost de neoprit.

APARITIA ORGANISMELOR PLURICELULARE

În urma cu un miliard si jumatate de ani structura celulei se îmbogatea cu o noua membrana, cu rol în protectia genelor sale. Aparea acum o noua unitate structurala a celulei – nucleul. Viata era deja omniprezenta pe planeta, astfel ca organismele vii existau din abundenta în fiecare picatura de apa. În urma cu 800 de milioane de ani au început sa apara primele organisme multicelulare.

SPONGIILE

Pentru o perioada, organismele multicelulare au fost doar colectii de celule identice, dar treptat în aceste colonii au evoluat celule specializate în executarea diferitelor tipuri de operatii necesare supravietuirii acelor forme de viata. Primele organisme multicelulare prevazute cu celule diferentiate au fost spongiile. Unele dintre celulele acestora aveau rol în pomparea apei, iar altele filtrau bucatile minuscule de hrana.

Vierme marin din Cambrian
Vierme marin din Cambrian

Anemonele si rudele lor apropiate erau prevazute cu celule musculare si nervoase. Aceasta diferentiere celulara le-a permis sa efectueze miscari de îndoire si întindere, fara însa ca aceasta diversitate celulara sa le înlesneasca si deplasarea. Imposibilitatea de a se deplasa dintr-un loc în altul era o trasatura comuna a organismelor existente pe atunci.

APARITIA SISTEMULUI NERVOS

În urma cu 600 de milioane de ani, un vierme stravechi a fost primul animal care a beneficiat de un sistem nervos central. Era prevazut cu celule nervoase dispuse pe întreaga lungime a corpului. Concentrarea unora dintre acestea la unul dintre capetele sale a dat nastere primului creier primitiv. De fapt, vorbim de primul animal prevazut cu cap. Celulele fotosensibile aflate la nivelul capului au fost primii ochi care au aparut la un organism de pe Terra. Aceste celule i-au permis „posesorului” sa detecteze atât directia, cât si intensitatea luminii. Din moment ce putea sa vada si sa se miste, acest vierme a interactionat cu mediul într-o maniera complet noua.

DIVERSIFICAREA FORMELOR DE VIATA

Pentru o suta de milioane de ani, spongiile, anemonele si viermii plati au dominat oceanele planetei. Apoi, deodata (daca ne este permis sa spunem asa-ceva despre o perioada de 30 de milioane de ani), au aparut foarte multe tipuri de creaturi. Acest eveniment poarta numele de „Explozia Cambriana”.

Pe parcursul exploziei formelor de viata din cambrian, competitia pentru procurarea hranei a dus la dezvoltarea unor mecanisme foarte sofisticate de actiune din partea atât a pradatorilor, cât si a prazii. Cambrianul a fost o perioada foarte periculoasa din istoria planetei.

Putin mai jos pe lantul trofic, un alt pradator foarte feroce colinda oceanele în cautarea hranei. Capul acestuia era prevazut cu 5 ochi dispusi în partea superioara, animalul dispunând si de o gheara extensibila pe care o folosea pentru prinderea prazii. Toate grupurile de vietuitoare din regnul animal existente în prezent pe Terra îsi au originile în perioada cambriana.

PESTII

Primii pesti au aparut în urma cu mai bine de 500 de milioane de ani. Este vorba despre un precursor al încrengaturii de vietuitoare din care fac parte si oamenii – cordatele. Pestii au devenit repede o poveste de succes, numarul lor crescând considerabil, în paralel cu îmbunatatirea vitezei de deplasare si a formei propice acesteia. Au dezvoltat o coloana vertebrala osoasa si, foarte important, falci prevazute cu dinti.

APARITIA VIETUITOARELOR TERESTRE. POPULAREA USCATULUI

În urma cu 400 de milioane de ani, o mare parte a Pamântului era deja acoperita de vegetatie. Plantele prosperasera în preajma apelor dulci si se raspândisera si pe uscat. Odata prezenta lor pe uscat bine stabilita, animalele au urmat în curând. Miriapodele au fost printre primele creaturi de uscat. Au dezvoltat plamâni primitivi, dar si piele care retinea apa atât de necesara. Scorpionii, rude apropiate ale crabului-potcoava, au fost si ei printre primele vietuitoare care s-au mutat pe uscat. Familia acestor pradatori cu opt picioare s-a raspândit pretutindeni începând de atunci.

scientia.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: