Istoria Universului (IV)

AMFIBIENII

Daca primele vietuitoare care au ocupat uscatul au fost nevertebratele, altele le-au urmat îndeaproape, populând si alte habitate aflate în preajma uscatului. Pestii au patruns în lagunele înabusite de ierburi. Folosindu-se de înotatoare similare membrelor, acestia si-au croit drum printre buruieni pentru a-si urmari prada. Aripioarele lor au evoluat spre forme din ce în ce mai asemanatoare picioarelor, astfel ca vertebratele se aflau în fata unui progres evolutiv major.

images (2)

Primii amfibieni au aparut din mijlocul mlastinilor în urma cu aproximativ 370 de milioane de ani. Pielea lor moale si umeda absorbea oxigenul, iar plamânii primitivi le permiteau sa respire. Desi efortul deplasarii pe sol presupunea un consum mare de energie, uscatul deja clocotea de viata, astfel ca primele insecte ne-zburatoare au reprezentat o prada usoara. Multi amfibieni au evoluat pe uscat deoarece hrana era disponibila din belsug, numai ca erau obligati sa-si limiteze arealul la zonele umede din cauza pielii lor delicate.

REPTILELE

Reptilele au evoluat din amfibieni. Fiind dotate cu piele mai dura si impermeabila, au putut sa populeze noi habitate. Reptilele au deschis si alte drumuri, fiind primele vietuitoare care au facut oua cu coaja tare. Astfel ca se puteau înmulti si în zonele aride. În interiorul oualor puii-embrion se dezvolta într-un ocean în miniatura. Reptilele se gaseau în pragul dominatiei globale a planetei, numai ca mai exista un impediment care le tinea pe loc. Din cauza pielii dure, ermetice si impermeabile, respiratia devenise o problema. Sopârlele respirau prin dilatarea pieptului, dar din cauza modului de deplasare deseori se vedeau nevoite sa-si tina respiratia. Mersul lor clatinat, mostenit de la pesti stravechi, le forta la o miscare de îndoire a pieptului în timpul mersului. Astfel ca plamânii nu se puteau dilata pentru a inspira aerul, iar sopârlele ajungeau repede la sufocare.istoria universului (IV)

Rudele stravechi ale crocodililor au gasit totusi o solutie. Ridicându-se pe membre, aceste reptile au început sa adopte o tinuta de mers  diferita, mai departata de sol, putând astfel respira mai usor.

POSTOSUCHUS

Postosuchus, însemnând „crocodilul din post”, a trait în ceea ce astazi este America de Nord, într-o perioada cuprinsa între mijlocul si finele triasicului, prima perioada a erei mezozoice (228-202 milioane de ani în urma). Este înrudit cu crocodilul, provenind din aceeasi linie de descendenta ca si dinozaurii. Numele sau provine de la Post Quarry, Texas, unde au fost descoperite multe fosile ale acestei clase de vietuitoare. A fost unul dintre pradatorii de top ai triasicului, mai mare decât dinozaurii pradatori de mici dimensiuni din acea perioada.

DINOZAURII

În urma cu 230 de milioane de ani exista un singur continent gigant pe care îl numim acum Pangeea. Uscatul era un mediu salbatic acoperit în cea mai mare parte de deserturi. Familiile de reptile stravechi care au facut fata tuturor provocarilor aparute timp de mai bine de o suta de milioane de ani, trebuiau sa se confrunte acum cu ceva complet nou. Este vorba de o familie de reptile menita sa schimbe cursul vietii pe planeta pentru urmatoarele 160 de milioane de ani.  Este vorba despre primii dinozauri.

SAUROPODELEistoria universului (IV)

Sauropodele sunt un subordin de reptile dinozauriene fosile, amfibii si erbivore. Este greu de crezut ca acesti giganti cu patru membre sunt înruditi cu verii lor de talie mai mica. Dar, fiind vorba de niste dinozauri erbivori, dimensiunile lor reprezinta cheia succesului. Cântarind 4 tone, sunt pur si simplu prea mari pentru a fi pusi în pericol. Acestea vor fi dimensiunile standard în viitor, iar descendentii lor vor fi chiar mai impozanti.

PRECURSORUL MAMIFERELOR

Tot atunci a trait si unul dintre cele mai interesante animale din acea perioada. Este o veriga de legatura între reptile si mamifere. Când fuge, coloana sa vertebrala se misca pe orizontala dintr-o parte în alta, ca în cazul reptilelor, dar are corpul acoperit cu par si traieste în vizuini, asemenea mamiferelor. În interiorul vizuinii, perechea sa doarme pe un pat de licheni. Legatura între mascul si femela este puternica, cei doi formând o pereche pe viata. Asemenea tuturor reptilelor de uscat, depun oua. Numai ca dupa ce puii ies din gaoace, acestia sunt întretinuti atent de parinti, petrecându-si primele luni de viata hranindu-se cu lapte produs de glande speciale situate în zona stomacului mamei.

Kimbetopsalis-simmonsae
Precursorul mamiferelor

JURASICUL

Jurasicul este o perioada geologica care se întinde cu aproximatie de acum 200 de milioane de ani pâna în urma cu 145 de milioane de ani, de la sfârsitul triasicului pâna la începutul cretacicului. Reprezinta perioada de mijloc a erei mezozoice, cunoscuta si drept „epoca reptilelor”. În mari traiesc colosi precum Ichtyosaurus si Plesiosaurus, care atingeau lungimi de 10 metri, iar daca vorbim despre vietuitoarele care populau uscatul, trebuie spus ca jurasicul a fost epoca de aur a erbivorelor de mari dimensiuni cunoscute drept sauropode si prezentate anterior. Printre acestea erau Diplodocus si Brachiosaurus. (va urma)

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: