Istoria Universului (VI)

DIN NOU DESPRE EVA MITOCONDRIALA

Pe parcursul urmatoarelor câteva milioane de ani (perioada corespunzatoare fosilelor hominine si hominide prezentate în episodul anterior), unii dintre stramosii nostri au parasit Africa; au descoperit focul, uneltele si îmbracamintea. Specia umana a evoluat si a sporit numeric. Dar din cauza schimbarilor de clima, singurii oameni ai acelor vremuri care au supravietuit au fost cei ramasi în Africa. Asadar femeia numita de oamenii de stiinta Eva mitocondriala este stramosul comun al întregii specii umane, stramosul comun din care ne tragem cu toti si a trait în urma cu 150,000 de ani undeva în estul Africii si toti oamenii de pe Terra se înrudesc cu ea.

istoria universului

YEMEN

În urma cu 80000 de ani, din cauza unor conditii climatice severe, numarul oamenilor scazuse la mai putin de 10000. Erau împrastiati pe teritoriul Africii în grupuri mici. În cadrul efortului continuu de a descoperi surse de hrana, unul dintre grupurile care traiau pe coasta de est africana a încercat sa traverseze Marea Rosie pâna pe îndepartatele coaste maritime care astazi apartin statului Yemen – o distanta de doar 10 mile, dar o calatorie dificila si foarte periculoasa. Încercarea lor a fost un succes si, ca urmare, fiecare non-african existent pe Terra în prezent este un descendent al acelui grup.

MALAEZIA

În timp ce unii dintre stramosii nostri s-au stabilit în Yemen, altii au calatorit spre est de-a lungul tarmului Oceanului Indian în cautarea unei zone cu climat mai cald si mai blând unde sa se poata stabili. A durat 6000 de ani de la momentul atingerii coastelor Yemenului, dar în cele din urma stramosii nostri au ajuns în Malaezia. La 6000 de mile de Africa, ei se gaseau acum în inima padurii tropicale din sud-estul Asiei si duceau o viata de vânatori-culegatori. Hoinareau în grupuri mici. Ramâneau într-un loc atât cât puteau trage foloase de pe urma roadelor salbatice oferite de natura, pentru ca apoi sa îsi continue calatoria. Organismele lor s-au adaptat treptat la conditiile oferite de padurile tropicale. Departe de soarele arzator al Africii, pielea le-a devenit mai deschisa la culoare, iar statura li sa redus din cauza unei alimentatii sarace în carne.

TOBA

Eruptia din Toba (actualmente un lac situat în partea nordica a insulei indoneziene Sumatra, o caldeira-depresiune în forma de caldare de origine vulcanica–despre care unele teorii afirma ca a rezultat în urma super-eruptiei unui vulcan aflat pe pozitia aceea în urma cu 74000 de ani) a avut loc în insula Sumatra în urma cu 74000 de ani. A reprezentat cea mai mare explozie care avusese loc pe Terra în ultimele doua milioane de ani. Fumul s-a ridicat la peste 25 de mile, aruncând cea mai mare parte a planetei într-o perioada de 6 ani de întuneric si cenusa. O data în plus, strabunii nostri au trebuit sa gaseasca forta si resursele necesare supravietuirii.

istoria universului (VI)

AUSTRALIA

În urma cu 74000 de mii de ani, nivelul oceanelor lumii era cu 50 de metri mai scazut decât în prezent, iar majoritatea insulelor existente astazi în Asia de sud-est formau o singura bucata de uscat. În încercarea de a scapa de efectele eruptiei din Toba, oamenii s-au vazut nevoiti sa traverseze oceanul spre tarâmul necunoscut pe care astazi îl numim Australia. O suta de mile de ape populate de rechini reprezentau o bariera de natura sa intimideze oamenii acelor vremuri. Dar, în mod surprinzator, dovezile sugereaza faptul ca, val uman dupa val uman, stramosii nostri au dus la bun sfârsit aceasta riscanta calatorie.

EUROPA

Timp de 30000 de ani desertul arid a blocat trecerea dinspre Yemen spre Europa, dar o modificare favorabila de clima a adus în cele din urma ploile. Râurile s-au umflat, vânatul a luat drumul nordului, iar stramosii nostri l-au urmat îndeaproape. Au atins foarte repede tarmurile Marii Mediterane, pentru ca apoi sa ajunga pe coastele de nord ale Africii si mai spre nord, prin Balcani, înspre inima Europei.

istoria universului (VI)

OMUL DE NEANDERTHAL

În urma cu 50000 de ani stramosii nostri ajungeau în zona pe care astazi o numim Germania, dar, spre marea lor surpriza, aceste teritorii erau deja locuite. Reprezentantii unei alte linii de descendenta a hominizilor, care parasisera Africa în urma cu peste 250000 de ani, erau atunci stapânii Europei. Dar, cu toate ca creierele lor aveau aceeasi dimensiuni cu cele ale oamenilor moderni, oamenii de Neanderthal nu au supravietuit acestui contact. Aveau sa dispara în curând.

http://www.scientia.ro/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: