Istoria Universului (VII)

ARTA. PRIMELE MANIFESTARI ARTISTICE

În urma cu 35000 de ani, stramosii nostri deja creau obiecte de arta si alte obiecte de tezaur. Ciopliturile în piatra de la acea vreme sunt adesea de o mare finete si realizate cu deosebita pricepere. Desenele realizate pe peretii pesterilor, dar si obiectele cioplite erau uneori simbolice, iar alteori înfatisau personaje reale sau animale. Picturile zugraveau adesea prada pe care oamenii acelor vremuri o vânau, în unele cazuri animale periculoase precum leii sau rinocerii lânosi. Alte desene reprezentau chiar si creaturi magice ori imaginare.

AMERICA

Pâna în urma cu 25000 de ani, stramosii nostri au calatorit spre nord, dinspre Asia de sud-est si spre est dinspre stepele siberiene. Valurile migratoare au convers spre strâmtoarea Bering care uneste Asia de America de Nord. Pâna de curând arheologii credeau ca oamenii au ajuns pe continentul nord-american acum aproximativ 15000 de ani, dar dovezi de data recenta plaseaza momentul traversarii îngustei strâmtori catre America de Nord în urma cu 20000-25000 de ani. Straturile de gheata care avansau dinspre nord au acoperit câmpiile din centrul continentului nord-american si au fortat populatiile migratoare sa se deplaseze catre sud pe coasta de vest a Americii de Nord, înspre continentul sud-american. Pe masura ce gheturile s-au retras, populatiile s-au raspândit din nou catre nord. Exista dovezi care atesta existenta unei asezari umane într-un adapost din piatra situat pe râul Ohio din statul Pennsylvania, asezare umana care a fost populata cu mai bine de 16000 de ani în urma.

istoria universului VII

ZORII CIVILIZATIEI

Pâna cu 8000 de ani în urma, oamenii deja stapâneau cunostinte despre cresterea vitelor, agricultura, metalurgie si alte îndeletniciri. S-au nascut si au prosperat civilizatii pe tot cuprinsul planetei, în locuri precum: Babilonul, Persia, Egiptul, Grecia, America, India, Sumerul si China. Procesul de crestere si descrestere a acestor civilizatii si etapele care preced aparitia civilizatiei noastre sunt deja chestiuni care tin de istorie.

PRIMA SUPERNOVA OBSERVATA ÎN ISTORIA UMANITATII

În urma cu 1000 de ani astronomii chinezi au observat pentru prima data o în istoria moderna o supernova. Ramasitele acelei colosale explozii sunt vizibile astazi sub forma nebuloasei Crabului.

TABELUL PERIODIC AL ELEMENTELOR

În urma cu aproximativ 130 de ani, Dimitri Mendeleev a aranjat elementele chimice care iau nastere în inima stelelor în cadrul a ceea ce noi numim în prezent tabelul periodic al elementelor.

ATOMII, NUCLEONII SI QUARCURILE

În urma cu aproximativ un secol, J.J. Thompson descoperea electronul, Ernest Rutherford descoperea nucleul atomic, iar Niels Bohr punea bazele primei descrieri detaliate a atomului. În urma cu aproximativ 80 de ani, fizicienii ajungeau la concluzia ca în interiorul nucleului atomic existau niste particule numite protoni, iar în urma cu aproximativ 70 de ani James Chadwick descoperea neutronul. În urma cu aproximativ 30 de ani, Murray Gell-Mann teoretiza existenta quarcurilor. Existenta ultimului var al quarcurilor prezis de teoria sa a fost confirmata experimental în anul 1995.

ProductieQuarcTop1

INFLATIA UNIVERSULUI

Arno Penzias si Robert Wilson descopereau în 1965 radiatia cosmica de fond, iar pe parcursul anilor ’90 ai secolului trecut o serie de experimente au detectat existenta unor unde în structura termica a acestei radiatii de fond (anizotropia radiatiei cosmice de fond), confirmându-se astfel ipoteza inflationista.

BIG BANG

Universul a luat nastere în urma unei explozii enorme acum aproximativ 13.7 miliarde de ani. Înainte de acea explozie nu exista nici timp, nici spatiu, nici energie, nici materie…

scientia.ro