marți, aprilie 16, 2024
Astronomie

Un semnal puternic si misterios vine din centrul galaxiei Calea Lactee

Materia întunecata este una dintre cele mai mari revelatii din fizica moderna. Chiar daca nu a fost detectata în mod direct înca, stim ca reprezinta în jur de 5/6 din materia totala din Univers, fiind cea care genereaza expansiunea acestuia si face ca galaxiile sa se indeparteze unele de celelalte.Un semnal puternic si misterios vine din centrul galaxiei Calea Lactee

 Un nou studiu publicat in revista Fizica Universului intunecat ( Physics of the Dark Universe), spune ca materia întunecata poate fi, de asemenea, distrusa. O asemenea urma de anihilare a materiei întunecate ar putea dezvalui din ce a fost compusa ea initial, iar o echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard crede ca au gasit o asemenea urma chiar în inima propriei noastre galaxii, Calea Lactee.

Oamenii de stiinta înca se intreaba din ce este compusa materia intunecata, o ipoteza recenta spunand ca particulele sunt atat de dense incat ar putea deveni gauri negre in miniatura. Astrofizicienii spun ca aceste particule au aceleasi proprietati ca materia obisnuita, adica se impart in doua: materie si antimaterie. La fel, in momentul in care materia se confrunta cu antimateria, se produce o explozie puternica, care emite radiatii intense.

 Echipa de cercetatori a cautat o sursa de anihilare materie-antimaterie,  cu materia întunecata, nu cu materia obisnuita. Cautand in centrul galaxiei noastre, unde densitatea materiei obisnuite si, probabil, si a celei intunecate, este foarte mare, studiile anterioare au identificat emisii puternice de raze gamma. O posibilitate este ca acest semnal energetic sa provina de la coliziunea particulelor de materie cu cele de antimaterie.

Cu toate acestea, cercetatorii au realizat ca au existat multe alte evenimente ceresti care ar putea produce acest tip de explozie. O harta recenta de mare rezolutie a fiecarui obiect luminos din spatiul ce ne inconjoara dovedeste ca Universul este  fierbinte si plin de energie de la inceputurile sale, iar stelele, gaurile negre, supernovele toate pot emite raze gamma.

Sursa semnalului despre care vorbim pare a proveni de undeva din centrul galaxiei Calea Lactee, dintr-o arie care nu este cunoscuta pentru prezenta pulsarilor.

Pulsarii sunt un tip de stea cu neutroni, fiind adesea cunoscuti sub numele de „farurile Universului”. Ei se rotesc la viteze inimaginabile si emit fascicule de radiatii electromagnetice. In cazul in care aceste fascicule ar ajunge la noi, ar arata ca niste impulsuri de mare energie. Cercetatorii au crezut ca, pe baza modelelor teoretice actuale ale materiei întunecate, aceste  intense emisii de raze gamma provenite din centrul galaxiei ar putea fi rezultatul unui pulsar sau al anihilarii materiei intunecate.Un semnal puternic si misterios vine din centrul galaxiei Calea Lactee (2)

În cazul în care erau  produse de un pulsar, acesta trebuia sa fie localizat. Pulsarii sunt gasiti în mod normal în apropierea altor grupuri de stele. Dupa o analiza atenta, au ajuns la concluzia ca regiunea din centrul galaxiei care a emis aceasta cantitate de raze gamma era putin probabil sa contina pulsari. Prin  eliminare si deductie logica cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta explozie  imensa ar fi putut proveni din distrugerea materiei întunecate.

„Semnalul descris în acest studiu poate fi explicat doar prin simpla prezenta a materiei intunecate, fara alte caracteristici baroce sau alte speculatii” scriu autorii  în studiul lor. În cazul în care se va confirma, aceasta descoperire va avea „implicatii profunde pentru cosmologie si fizica particulelor.”

Un miliard de particule de materie intunecata trec prin mana ta in fiecare secunda, asa ca ar fi bine sa stii din ce sunt facute – iar acest semnal poate face putina lumina in acest caz….

sursa:http://www.iflscience.com/physics/dark-matter-destruction-probably-responsible-powerful-signal-coming-milky-ways-core

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum