Incalzirea globala va genera un exod de amploare

Daca vi se pare ca actualul exod al refugiatilor este unul de amploare, imaginati-va un fenomen cu o amploare de sute de ori mai mare care se va petrece în viitorul apropiat, scrie site-ul stiintasitehnica.com. Aceasta este previziunea sumbra a specialistilor de la Institutul Max Planck-Gesellschaft, specialisti care sustin ca pe fondul cresterii globale a temperaturilor, peste 500 de milioane de oameni vor fi nevoiti sa îsi paraseasca locurile de bastina.

Jos Lelieveld, directorul departamentului de chimie de la Institutul Max Planck, împreuna cu colaboratorii sai, a studiat modul în care temperaturile globale vor evolua în Orientul Mijlociu si Africa de Nord pe parcursul secolului XXI. Iar rezultatele sunt de-a dreptul alarmante. Conform studiului, chiar si daca temperaturile globale vor creste cu doar doua grade fata de perioada preindustriala, cele doua zone vor deveni nelocuibile.

incalzirea globala va genera un exod de amploare

Specialistii estimeaza ca, la jumatatea secolului XXI, temperaturile din Orientul Mijlociu vor atinge, în perioadele calde, 30 de grade Celsius noaptea si peste 46 de grade Celsius ziua. Spre finalul secolului, temperaturile de pe timpul zilei vor depasi frecvent 50 de grade Celsius. O alta descoperire alarmanta este aceea care sustine ca valurile de caldura vor lovi de zece ori mai des decât în prezent.

Statisticile arata ca între 1986 si 2005, zilele considerate foarte calduroase erau circa 16 pe an. Datele climatice arata ca la jumatatea secolului XXI, numarul acestora va creste la 80, pentru ca la finalul acestui secol ele sa ajunga la 118 sau chiar 200 de zile pe an. Aceste valuri de caldura, dublate de furtunile de nisip, vor transforma Orientul Mijlociu si Africa de Nord în zone în care supravietuirea va fi aproape imposibila.

Studiul a luat în calcul doua scenarii posibile. Primul este scenariul în care emisiile de carbon se vor reduce începând cu 2040, situatie în care temperaturile globale vor creste cu 4 grade Celsius fata de perioada preindustriala.

Al doilea scenariu tine cont de tintele stabilite la ultimul summit NATO, tinte care vizeaza limitarea cresterii temperaturilor globale la doar doua grade pâna la finalul secolului. Din nefericire, în ambele scenarii Orientul Mijlociu si Africa vor deveni de nelocuit, generând o migratie masiva a populatiei.

Înc?lzirea global? va genera un exod de propor?ii

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: