Cea mai mare descoperire arheologica a ultimilor ani este in Cambodgia

Tehnologia cu laser de ultima generatie i-a ajutat pe oamenii de stiinta sa faca o descoperire importanta, spune site-ul http://www.gandul.info/. Acestia au descoperit orase antice ascunse sub pamânt, orase care, potrivit specialistilor, ar fi consituit cel mai mare imperiu din lumea secolului al XII-lea. Acesta este cel mai scump proiect arheologic derulat vreodata.Cea mai mare descoperire arheologica a ultimilor ani este in Cambodgia

Descoperirea apartine arheologilor care studiaza Cambodgia. Acestia au fost uimiti sa gaseasca orasele medievale, despre care nu exista date amanuntite, foarte aproape de templul antic Angkor Wat. Aceste locuri misterioase sunt considerate acum ca fiind cheia deslusirii tuturor necunoscutelor din istoria continentului asiatic. 

Potrivit The Guardian, dezvaluirile vor fi facute publice oficial în Journal of Archeological Science de arheologul australian Damian Evans. Acesta va vorbi despre felul în care tehnologia laser de ultima generatie a reusit sa scoata la iveala mai multe orase vechi, cu „vârste” estimate între 900 si 1.400 de ani.

Acestea sunt situate exact sub padurea tropicala, iar unele dintre ele concureaza la suprafata cu Phnom Penh, capitala Cambodgiei. 

Unii dintre experti cred ca aceste orase formau, în secolul al XII-lea, cel mai mare imperiu din lume, cu cea mai mare populatie.  

„Avem orase întregi sub padurea tropicala despre care nimeni nu a stiut pâna acum. Acum avem marimea lor si stim ca sunt mari, comparabile cu Phnom Penh”, a explicat arheologul Damian Evans. 

Evans a obtinut fonduri de la Consiliul European pentru Cercetare. A reusit sa primeasca sponsorizarea ca urmare a succesului pe care l-a înregistrat în 2012, cu acelasi tip de cercetare laser, când a descoperit o retea urbana care unea orasele-templu din perioada medievala a Cambodgiei. 

În cadrul acelei cercetari au iesit la iveala detalii interesante si aproape incredibile despre populatiile antice, cum ar fi sisteme elaborate de irigatie, dar si dominatia pe care aceste popoare o aveau asupra unor regiuni întinse. 

Ruinele templului Angkor, care se gasesc în parcul arheologic Angkor, parte a patromoniului Unesco, sunt atractia turistica numarul unu în Cambodgia, alaturi de orasul-templu, Angkor Wat, care se regaseste chiar si pe drapelul acestei tari. Declinul orasului Angkor, considerat cea mai întinsa asezare a erei pre-industriale, i-a preocupat de foarte mult timp pe arheologi. Se pare ca noile descoperiri realizate cu tehnologia laser vor reusi sa ofere cheia acestui mister. 

Cea mai mare descoperire arheologica a ultimilor ani este in Cambodgia (2)

Experti din întreaga lume saluta progresul arheologilor si îl catalogheaza drept cel mai mare din ultimii ani. 

„Cred ca aceste noi descoperiri facute cu ajutorul tehnologiei laser reprezinta cel mai mare progres al ultimilor 50, poate chiar 100 de ani în ceea ce priveste cunostitele noastre despre civilizatia din Angkor”, a spus Michael Coe, profesor antropolog la Univeristatea Yale din Statele Unite, care a început în 1954 cercetarile asupra acestui popor. 

Cum se face scanarea laser în arheologie?

Laserele de scanare aeriene sunt montate pe un elicopter cu ajutorul unui tampon antiderapant. Elicopterul zboara deasupra unei regiuni, iar laserele scaneaza zona, producând imagini 3D ale informatiilor capturate în timpul zborului. La final, arheologii obtin o harta 3D pe care o pot analiza. 

sursa: Gandul.info

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: