Fierul folosit la turnarea lamei pumnalui faraonului Tutankhamon este de origine meteoritica

 Lama de fier a pumnalului faraonului Tutankhamon este de origine meteoritica, a stabilit un studiu realizat de cercetatori italieni si egipteni prin metoda de fluorescenta de raze X. Egiptenii antici stiau acest lucru si, de fapt, chiar ni l-au transmis într-un papirus care povesteste despre „un fier cazut din cer”. Dar misterul originii unuia dintre cele doua pumnale gasite împreuna cu mumia copilului faraon Tutankhamon a divizat oamenii de stiinta înca din momentul în care a fost deschis sarcofagul.

Celebritatea postuma a lui Tutankhamon se datoreaza mormântului sau din Valea Regilor de lânga Teba, descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter, singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scapat neprofanat si nejefuit.

Printre numeroasele mistere si superstitii legate de faraon, plecând de la blestemul care i-ar lovi pe cei care ar profana mormântul sau, cel putin o necunoscuta a fost rezolvata.

Atunci când Carter si Carnavon au coborât treptele, Lordul Carnavon s-a îngrijorat de o întepatura de insecta, iar când a taiat-o cu o lama, întepatura s-a infectat, provocându-i o pneumonie, astfel ca pe 5 aprilie 1923, a decedat. Înainte de asta, canarul lui a fost mâncat de un sarpe (simbolul faraonului), chiar în ziua când mormântul a fost deschis. Apoi, alte zeci de oameni au murit în 20 de ani.

Unii cred ca de vina a fost blestemul. Foarte multe inscriptii spun despre acest blestem de ex: „cel ce va atinge mormântul faraonului va fi razbunat de leu, crocodil si de hipopotam”, sau „Moartea îi va secera pe cei care vor tulbura linistea faraonului”. Unii cred ca moartea lui Carnavon ar avea legatura cu profanarea mormântului. Când l-au deschis, ca sa scoata masca de aur, Carter ar fi trebuit sa profaneze mumia. Multi îl acuza pe Carter ca ar fi distrus toate dovezile mortii lui, ceea ce ar fi dus la blestem.

Folosind metoda de fluorescenta cu raze X, oamenii de stiinta au eliminat orice îndoiala: fierul lamei cutitului provine din spatiu.

„Obiectele de fier egiptene sunt foarte putine, ei nu aveau dezvoltate metodele de prelucrare a fierului si nu existau cariere. Astfel, acesta era considerat mai pretios decât aurul”, explica Francesco Porcelli, profesor de fizica la Universitatea Politehnica din Torino. „Pentru acest motiv descoperirea pumnalului lui Tutankhamon a deschis o dezbatere”.

„O surpriza a fost, de asemenea, extrema finete a manoperei, semn al extraordinarei capacitati de prelucrare a fierului înca de pe atunci. Pumnalul, de aproximativ 35 cm, fara nicio urma de rugina, se afla între bandajele mumiei, pregatit pentru întâlnirea cu viata de apoi: acest lucru este suficient pentru a demonstra cât de valoros era considerat.”

Au existat oameni de stiinta care au sustinut deja ca era vorba despre un meteorit, în timp ce altii considerau ca fusese importat: în Anatolia în secolul al XIV-lea î.Hr., perioada în care a trait Tutankhamon, fierul exista deja. „Incredibil, dar, pâna în prezent nimeni nu l-a analizat”.

Porcelli a fost timp de opt ani, pâna în 2014, atasat stiintific la Ambasada italiana din Cairo si a depus proiectul de studiu realizat împreuna cu expertii pe meteoriti de la Universitatea din Pisa, Universitatea Politehnica din Milano, compania XGLab, Universitatea Politehnica, Consiliul National de Cercetare si din partea egipteana Muzeul din Cairo si Universitatea din Fayyum. Initiativa a fost finantata de Ministerul italian al Afacerilor Externe si Ministerul egiptean de Cercetare stiintifica.

Fundalul acestei istorii este descoperirea unui crater meteoritic, Kamil Crater, în mijlocul desertului egiptean, în 2010, descoperire publicata în revista Science. Este vorba despre un mic „crater lunar”, foarte rar pe planeta noastra, deoarece în mod normal eroziunea sterge semnele impactului meteoritilor.

La aceasta expeditie au participat, printre altii, savanti din Pisa si de la Observatorul Astronomic Pino Torinese. „Când a fost descoperit craterul, am discutat despre problema nerezolvata a pumnalului gasit pe mumia tânarului faraon al dinastiei a 18-a si am decis sa-l analizam, depasind unele reticente ale autoritatilor egiptene, care, pe buna dreptate, pazesc cu gelozie exponatele”, explica Porcelli.faraonul ,regele-zeu

Cum s-a ajuns la concluzia ca acesta este un metal cazut din spatiu?

Din compozitie: fierul contine 10% nichel si 0,6 cobalt: „Acestea sunt concentratiile tipice ale meteoritilor. Sa crezi ca poate fi rezultatul unui aliaj, în aceste concentratii, este imposibil”. Instrumentele de masura folosite pe descoperirea din Egipt nu au fost invazive, fiind folosita metoda de fluorescenta de raze X, dupa care datele si rezultatele au fost analizate în Italia.

Proiectului bilateral a început în 2014 si s-a încheiat de curand, odata cu publicarea rezultatelor.

Tutankhamon (n. 1341 î.Hr. – d. 1323 î.Hr.) a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducatorul Egiptului între anii 1333 î.Hr. – 1324 î.Hr., care a urcat pe tron la 9 ani. El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) si al reginei Kiya, facând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numita si Epoca de aur a faraonilor.

http://www.topnews.md

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: