Când spun “Mustang”, multi dintre noi ne gandim cu siguranta la celebrul model american de automobil Ford Mustang, ce a fost introdus în fabricatie în 1964.
Foarte putini cunosc faptul ca acest cuvânt “Mustang” îsi are originile din alta parte, de undeva din zona Tibetului, a Muntilor Himalaya. Mustang (sau fostul La) este un stravechi si minuscul regat aflat în zona nepaleza a Tibetului, foarte aproape de Muntii Himalaya.
Pâna în 1992, zona a fost interzisa strainilor, dar apoi s-a îngaduit sa fie vizitata de turisti contra unui permis special de 500 de dolari.
Fiind regat, Mustang are si un rege, care traieste în capitala regiunii, Lo Manthang, un oras fantastic, cu pereti patrati, asezat în “Câmpia Rugaciunii”.
Regatul Mustangului are o altitudine medie de peste 4.000 de metri si este situat la nord de gigantii muntosi Dhaulagiri si Annapurna, si este, prin urmare, la nord de Himalaya. Este o mare vale arida, în care se gasesc canioane erodate, alcatuite din formatiuni de roca stratificata colorata.
Dar, cele mai misterioase formatiuni din regatul Mustangului sunt pesterile de 10.000 de ani vechime, ce au fost sapate de mâna omului pe stâncile înalte, potrivit Daily Mail.
Cu ce scop au fost facute ele?
Acestea au fost sapate in munte, existand nenumarate tuneluri vechi de mii de ani. Nu se cunoaste modul in care oamenii au urcat in aceste pesteri sapate in stanca abrupta a muntelui la o asemenea inaltime, deasupra vaii.
Cercetatorii care au vazut aceste pesteri misterioase spun ca ele arata precum un castel gigantic. La explorarea acestei lumi din interiorul muntelui au participat mai multi arheologi, exploratori si fotografi.
Printre acestia s-au numarat arheologul Mark Aldenderfer, alpinistul Pete Athans si fotograful Cory Richrads. Ei au urcat pe munte si au patruns in aceste misterioase pesteri antice.
Exploratorii au descoperit numeroase relicve ascunse in interiorul muntelui. „Sincer, cand am ajuns acolo, a fost o surpiza foarte mare, mai mult decat mi-am putut imagina vreodata. Aceste pesteri sapate in stanca sunt complet inaccesibile. Am patruns adanc in pesteri si am inceput sa vedem magia unei culturi vechi. Pesterile au fost folosite drept locuinte”, a declarat Richards.
Un alt participant la expeditie a fost Lincoln Else, care a si fost lovit de o piatra in cap. „A fost vorba despre o explorare reala. E periculos, stanca este infricosatoare. Totul in jur simti ca se prabuseste”, a spus Else.
Cel mai probabil ele au fost folosite ca încaperi pentru înmormântare; apoi au fost utilizate ca locuinte, dar si ca zone de meditatie.
Unele dintre aceste pesteri au fost transformate în manastiri, cum ar fi Luri Gompa, manastirea pesterii Chungsi si manastirea pesterii Nyiphuk, toate acestea fiind construite în jurul si în interiorul pesterilor.
Luri Gompa este una dintre cele mai renumite manastiri din Mustang. Manastirea este situata pe o margine de stânca, la cel putin o suta de metri înaltime fata de la sol. Încaperea exterioara a manastirii contine un altar, pe când încaperea interioara, comoara principala al lui Luri Gompa, este frumos decorata cu o serie de picturi reprezentând “Mahasiddhas” indieni – sfinti despre care se spune ca ar fi atins “siddhi” sau puteri extraordinare prin meditatie. Nicio documentatie referitoare la aceasta manastire nu a fost gasita, dar picturile murale par sa fi fost facute în secolul al 14-lea sau chiar mai devreme.
www.dailymail.co.uk