Un eveniment istoric: sonda spatiala Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter

Marti dimineata sonda spatiala Juno a intrat în atmosfera planetei Jupiter. Dupa un zbor de cinci ani, sonda americana si-a atins scopul. A ajuns la una dintre cele mai mari planete din sistemul nostru solar.

Misiunea sondei Juno este completa, ultimul reactor propulsand-o în orbita planetei. Acum, sonda satelizeaza în jurul planetei Jupiter. Unul din cercetatorii care lucreaza la acest proiect a declarat marti dimineata:„Motorul principal va arde înca 13 minute pentru a plasa sonda pe traiectoria stabilita de 53,5 zile în jurul planetei”. Pentru a economisi combustibil, sonda va fi plasata în atmosfera planetei pentru un studiu de 53,5 zile în loc de o traiectorie de 14 zile. Perioada de 14 zile va începe dupa arderea ultimului reactor al sondei Juno, din cadrul misiunii, pe 19 octombrie.

Modificarea frecventei  semnalelor radio primite din parte sondei Juno au indicat faptul ca motorul a pornit la timp. Inginerii au monitorizat modificarea undelor Doppel, cauzate de schimbarile de viteza ale sondei în contact cu ecartamentul pentru a sti daca arderea a atins rezultatul dorit.

Confirmarea satelizarii cu succes a ajuns pe Pamânt la 11:53 p.m. (6:53, ora României) printr-un transmitator radio, stârnind aplauze si zâmbete în camera de control din Laboratorul de Propulsie NASA, din Pasadena California.

„Catre toate statiile…putem reduce arderea la motorul delta-v,”  a afirmat unul dintre cei care manevreaza sonda. „Bun venit pe Jupiter”, a adaugat el.

Alimentata de catre trei panouri solare aranjate sub forma de elice în jurul corpului principal a lui Juno, sonda a calatorit cinci ani (2,7 miliarde de km) pentru a atinge destinatia finala, Jupiter.

„În aceasta seara printre alte tonuri, Juno a cântat pentru noi si a fost un cântec al perfectiunii”, a afirmat Rick Nybakken, managerul de proiect a lui Juno. Calatoria record a lui Juno este cu atât mai valoroasa, cu cât Juno a ajuns într-o zona îndepartata de Soare, totusi alimentata de raze solare, iar luni (marti ora României) sonda de un miliard de dolari a realizat a doua satelizare a planetei Jupiter din istorie. Juno a înfruntat radiatiile puternice si micile particule de gheata din micul inel a lui Jupiter, luni dimineata, când a intrat în atmosfera planetei.Un eveniment istoric sonda spatiala Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter

Din cauza fortei de atractie puternice a planetei, Juno a devenit cea mai rapida sonda din istorie, ajungând la viteza de 58 de km/s în momentul satelizarii. Cercetatorii au considerat misiunea riscanta, însa Juno a reusit o performanta incredibila, conform primelor date transmise catre Pamânt.

„Am reusit cel mai greu lucru pe care  NASA l-a realizat vreodata!”, a strigat Scott Bolton, principalul explorator a lui Juno, de la Southwest Institute din San Andronic, în momentul satelizarii sondei.

Bolton conduce o echipa de cercetatori, care doreste sa utilizeze instrumentele lui Juno pentru a cerceta straturile plantei Jupiter, pentru a descoperi dinamica si adâncimea planetei pâna în centrul sau, pentru prima data în istorie.

„Acum începe distractia  stiintei”, a afirmat Bolton

sursa: https://www.nasa.gov/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: