Calea Lactee face parte dintr-un grup imens de galaxii numit Laniakea

Intrebandu-ma care este adresa exacta a Terrei, am gasit raspunsul. Punctul acela rosu din filmuletul de mai jos este galaxia noastra. Pamantul este ceva infim aici. Noi ce am putea fi?

Nature relateaza ca s-a descoperit adresa noastra supra-galactica, sa îi zicem asa: la limitele unuia dintre bratele superclusterului Laniakea. Studiul publicat în Nature, sub numele The Laniakea supercluster of galaxies de catre R. Brent Tully, Hélène Courtois, Yehuda Hoffman si Daniel Pomarède prezinta metodele prin care s-a creat o harta 3D cu galaxii ce se întind pe o distanta de aproape 10 miliarde de ani lumina.

Superclusterul Laniakea are nu mai putin de 500 de milioane de ani lumina.

 In Univers galaxiile nu sunt pozitionate aleatoriu, ci exista influente gravitationale ale clusterelor, grupurilor mari de galaxii. Astfel, Universul si-a distribuit galaxiile în filamente supra-galactice ce se întind pe sute de milioane de ani lumina. Exista locuri unde concentratia de galaxii este mare si altele în care nu gasesti nici o galaxie.Calea Lactee face parte dintr-un grup imens de galaxii numit Laniakea

Revenind la adresa noastra, daca este destul de usor sa aflam unde este Terra, atunci nu la fel de usor este sa afli unde este galaxia Calea Lactee, casa noastra.

Sol sau Sistemul solar este plasat în unul din cele doua brate spiralate, chiar la marginea acestuia. Calea Lactee este înconjurata de zeci de galaxii în ceea ce se numeste Grupul Local.

Acest Grup Local se îndreapta, împreuna cu zeci de mii de alte galaxii catre un centru de gravitatie numit Marele Atractor, care este chiar linia centrala a Superclusterului Laniakea. Cercetatorii au reusit sa stabileasca limitele clusterelor de galaxii urmarind deplasarea lor la unison catre un centru de gravitatie comun. Acolo unde traiectoriile galaxiilor sunt divergente s-a stabilit ca se afla limita clusterului.Calea Lactee face parte dintr-un grup imens de galaxii numit Laniakea (2)

În animatia de mai sus fiecare punct este o galaxie iar Universul are miliarde de miliarde de galaxii. Odata ce ai putut stabili pozitia ta în functie de un supercluster anume te poti întoarce de unde ai plecat. Desigur, asta daca reusesti sa calatoresti asa de departe.

Conform Phys.org Laniakea înseamna “Cer Infinit” în hawaiana. S-a ajuns la cartarea 3D a superclusterului si a mii de galaxii folosindu-se de Green Bank Telescope (GBT) de la Fundatia Nationala de Stiinte a SUA.

Cu ajutorul GBT cercetatorii au putut vedea ca superclusterul Laniakea are un diametru de 500 de milioane de ani-lumina si are masa a o suta de milioane de miliarde de Sori raspândita de-a lungul a 100 000 de galaxii.

Casa noastra este cam mare, nu?

Nature.com

Save