miercuri, noiembrie 29, 2023
Biosfera, invelisul viu

O noua ipoteza privind aparitia vietii pe Terra

O noua ipoteza privind aparitia vietii pe Terra
Supa primordiala

Argumentul se refera la faptul ca, pâna acum, se cunosteau mult prea putine informatii legate de modul în care viata pe Pamânt este pusa în miscare.

Vreme de câteva decenii, principala ipoteza privind aparitia vietii a fost cea legata de formarea ,,supei primordiale”, un eveniment în timpul caruia ar fi aparut primele organisme, ca rezultat al unei reactii chimice declansate în interiorul unei suprafete cu apa calda. Cercetari recente mentioneaza faptul ca viata ar fi aparut pe Terra în adâncul oceanelor, în zona asa-numitelor ,,izvoare hidrotermale”.

Un studiu publicat în revista Nature Microbiology sugereaza faptul ca cel mai vechi stramos comun al tuturor fiintelor vii se hranea cu hidrogen sub forma de gaz, într-un mediu cu temperaturi ridicate, asa cum sunt izvoarele hidrotermale. Pe de alta parte, ipoteza ,,supei primordiale” sustine ca viata ar fi aparut în momentul în care o sursa de energie a intrat în contact cu apa de la suprafata Terrei, dând nastere primelor molecule simple. Acestea s-au grupat ulterior în structuri de ADN, care, în timp, au stat la baza formarii primelor organisme vii.O noua ipoteza privind aparitia vietii pe Terra (2)

Studii recente facute pe gene care, cel mai probabil, au fost prezente si la primele celule vii de pe Terra au aratat ca organismele au aparut pentru prima data pe planeta noastra în zona izvoarelor hidrotermale de mare adâncime. Din interiorul acestor structuri, fluidele alcaline patrund în apa oceanelor, producând decalaje naturale de concentratii de protoni, într-un mod similar cu cele care activeaza toate celulele vii.

Cercetarile realizate recent sugereaza ca, în primele faze ale dezvoltarii organismelor vii, reactiile chimice de la nivelul celulelor erau impulsionate de aceste variatii de protoni. VIata pe TerraMai apoi, celulele au reusit sa reproduca în mod individual aceste diferente, sa iasa din aria de activitate a izvoarelor hidrotermale, sa colonizeze oceanele si, în cele din urma, întreaga planeta.

Izvoarele hidrotermale sunt singurele structuri naturale cunoscute care ar fi putut constitui locurile de aparitie ale primelor molecule organice. Aeasta ipoteza a fost acceptata în detrimentului celei referitoare la ,,supa primordiala”, deoarece pâna acum se cunosteau foarte putine informatii despre principiile care guverneaza modul în care viata este pusa în miscare.

Sursa: sciencealert.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: