Cristofor Columb, o viata dedicata marii
Reforma si Renasterea au avut loc in Europa in secolul al XV-lea cand navigarile efectuate cu scopul de a descoperi noi teritorii erau in mare voga.
Spania si Portugalia erau statele ce detineau corabiile, iar singura posibilitate in acea vreme de a ajunge pe teritoriul asiatic era navigarea spre est. Tocmai in acea vreme, Cristofor Columb a dorit sa navigheze spre „Zipangu”, un loc despre care se vorbise doar in legende pana atunci.
Acesta a facut patru calatorii pentru a descoperi noi teritorii si, in ciuda acestor lucruri, a sfarsit prin a fi arestat.
Viata lui Cristofor Columb
Cristofor Columb s-a nascut in anul 1451 la Genova (Italia), intr-o familie de oameni simpli. Tatal sau a fost tesator de lana, iar cele mai vechi documente atesta faptul ca Columb a avut de-a face cu navigarile si pasiunea pentru acestea inca de la varste fragede.
La 15 ani lucra deja pe o corabie, iar la 25 de ani a fost implicat intr-un naufragiu. Si-a dorit inca de mic sa descopere o cale mai directa de navigare spre Indii, prin vest, de aceea a intreprins calatorii pentru Spania si Portugalia.
Columb a renuntat la studii inca de la o varsta frageda pentru a-si sustine familia in afacerea pe care o rula: negotul cu branzeturi si vin. Putin a fost insa atras de asta pentru ca visul cel mare era acela de a cutreiera marile.
In Genova, pe acea vreme, marinarii erau foarte cautati datorita faptului ca negustorii aveau castiguri uriase din comertul exterior si investeau in achizitionarea de corabii. Se formase la un moment dat o adevarata flota in Genova datorita acestui lucru.
La varsta de 25 de ani, Cristofor Columb era negustor pentru familiile puternice ce formau flota din Genova precum Spinola sau Di Negro. Cele doua familii au obtinut mai tarziu acordul din partea autoritatilor de a captura vasele altor tari, iar acest lucru a insemnat mult pentru Columb.
De asemenea, unii sustin ideea ca pionierul a fost, de fapt, urmasul unor evrei spanioli.
Prima teorie despre originea lui Columb a fost data de Garcia de la Riega, cel care sustinea ca a gasit in secolul al XIV-lea o serie de documente in care se mentiona acest lucru. Mai mult, pe langa Garcia de la Riega, au mai fost si Sara Liebovich sau Salvador de Madariaga ce sustineau astfel originea familiei Columb spunand in biografiile intocmite ca s-au folosit termeni ebraici in unele scrisori sau ca vorbea limba spaniola cand s-a mutat in Spania.
Propria semnatura a lui Cristofor Columb ramane un mister deoarece aceasta era alcatuita din doua randuri.
Al doilea continea un sir de litere triunghiulare intitulat „Cristoforus”, iar primul un set de caractere necunoscute. Unii considera ca setul de caractere necunoscute are legatura cu practica evreilor din acea vreme, deci o dovada in plus a originii sale.
Ceea ce putini stiu este faptul ca, in anul 1486, Columb a avut parte de o audienta in partea Reginei Isabela si a Regelui Ferdinand (Spania).
La intalnirea dintre acestia, Isabela s-a aratat cea mai interesata de planul lui Columb si a decis trimiterea sa catre comisie pentru analizare. Insa, la auzirea intentiei de a descoperi Zipangu, comisia de sfetnici ai reginei a considerat calculele lui Columb ca fiind lipsite de credibilitate, respingandu-i astfel, intr-un final intentia.
Columb nu s-a dat batut si a cautat alte personalitati marcante pentru a-l ajuta. S-a interesat de Ioan al II-lea, insa acesta a considerat ca nu este necesara descoperirea unei alte rute spre Asia si l-a respins.
In 1491, Regina Isabela a inaintat din nou comisiei ideea lui Columb, dar a fost din nou respinsa. Abia in anul 1492 Columb a obtinut finantarea mult ravnita din partea lui Ferdinand si a Isabelei care au ajuns la concluzia ca aceasta calatorie ar aduce numai beneficii Spaniei. Astfel, planul calatorului avea sa fie indeplinit si sa devina stapanitor al tuturor insulelor descoperite.
Pe 9 august 1492 corabiile sale au fost oprite pentru provizii si reparatii in Insulele Canare, iar pe 12 octombrie Columb a descoperit insulele Bahamas.
Aceasta a fost si prima calatorie a sa.
Cea de-a doua a avut loc in anul 1493 cand Columb avea 17 corabii si aproximativ 2000 de oameni, intemeind astfel colonia La Isabela.
A treia calatorie, desfasurata in anul 1498, se termina insa cu un esec, obligat fiind in urma izbucnirii unei revolte in colonia sa sa se intoarca in Spania.
In anul 1502 Columb a primit interdictie de a mai pleca in colonii, iar acesta renunta la explorari datorita unei lupte cu indienii.
Pe data de 12 septembrie 1504, Cristofor Columb se intorcea in Spania. Avea deja 53 de ani si suferea de sifilis si artrita. A trait pana pe 20 mai 1506 cand a decedat rapus de boala in Spania, la Valladolid.