marți, iulie 16, 2024
Enigmele istoriei

O structura misterioasa a fost descoperita sub Marea Galileei in 2013

Arheologii au descoperit sub apele Marii Galileei o piatra „monumentala” gigantica. Specialistii nu stiu la ce servea misterioasa structura si nici când a fost construita.

Bizara descoperire are o forma de con si este compusa din pietre de bazalt nefinisate, cântarind aproximativ 60.000 de tone. Cercetatorii afirma ca misterioasa descoperire cântareste mai mult decât vasele de razboi contemporane.

Mai mult, structura are o înaltime de 10 metri si un diametru de 70 de metri. Ca reper, cercul exterior de la Stonehenge are un diametru de doua ori mai mic, iar cele mai înalte pietre descoperite la Stonehenge nu ating înaltimea aceste structuri.

Structura se aseamana cu un turn de pietre asezate una peste cealalta. Astfel de structuri sunt întâlnite în întreaga lume, fiind uneori folosite pentru a marca morminte. Cercetatorii nu stiu daca structura recent descoperita a fost folosita în acest scop.

Cercetatorii au detectat pentru prima data aceasta structura în vara anului 2003, atunci când au folosit un sonar pentru a studia portiunea de sud-vest a marii. De atunci, mai multi scafandri au coborât pentru a investiga structura, rezultatele cercetarii fiind relatate în revista International Journal of Nautical Archaeology

Structura circulara a fost detectata pentru prima data în 2003 / Foto: Shmuel Marco

„Inspectia amanuntita efectuata de scafandri a aratat ca structura este compusa din bolovani de bazalt de pâna la un metru lungime, fara a prezenta un anumit tipar de construire”, au scris cercetatorii în publicatia stiintifica. „Bolovanii au fete naturale, fara a prezenta semne de taiere sau de cioplire. De asemenea, nu am descoperit vreun semn al vreunui perete sau al altei constructii care sa înconjoare aceasta constructie”, au mai relatat oamenii de stiinta.

Specialistii afirma ca structura este în mod sigur creata de om, fiind cel mai probabil construita pe tarm si acoperita ulterior de Marea Galileei atunci când nivelul apei a crescut. „Forma si compozitia structurii identificate nu se aseamana cu niciun element natural. De aceea, am tras concluzia ca este o structura facuta de om”, scriu cercetatorii.o-structura-misterioasa-a-fost-descoperita-sub-marea-galileei

Cercetatorii afirma ca au nevoie sa efectueze excavatii arheologice subacvatice pentru a identifica artefacte asociate acestei structuri si pentru a stabili data si scopul când aceasta a fost realizata.

Yitzhak Paz, un cercetator de la Universitatea Ben-Gurion, crede ca structura ar putea data de mai bine de 4.000 de ani. „Este o posibilitate logica ca aceasta structura sa dateze din mileniul 3 î.e.n., deoarece au fost descoperite si alte structuri megalitice din acea perioada în aceasta zona”, a comentat Paz.

Cercetatorii noteaza ca mai multe structuri megalitice se gasesc în apropiere de Malea Galileei, acestea având mai mult de 4.000 de ani vechime. Un exemplu se gaseste în situl Khirbet Beteiha, aflat la 30 de kilometri nord-est de structura nou descoperita. „Acolo se gasesc trei cercuri concentrice din piatra, cel mai mare masurând 56 de metri în diametru”.

Daca ideea este corecta, structura ar fi asociata unui oras stravechi aflat la 1,5 kilometri la sud denumit de cercetatori „Bet Yerah” sau „Khirbet Kerak”.

În perioada mileniului trei î.e.n., aceasta cetate era una dintre cele importante asezari din regiune. „Este cel mai puternic si mai fortificat oras din aceasta regiune si, de fapt, din întregul Israel”, a explicat Paz.

Arheologul Raphael Greenberg descrie cetatea în cartea  „Daily Life, Materiality, and Complexity in Early Urban Communities of the Southern Levant” drept un sit fortificat de 30 de hectare în care traiau 5.000 de locuitori.

Cu strazi pavate si turnuri de aparare, oamenii din acest oras erau bine organizati. „De asemenea, aceste caracteristici indica prezenta unei autoritati municipale ce întretinea structurile publice”, noteaza Greenberg.

Cercetatorii afirma ca, la fel ca în cazul cetatii Bet Yerah, persoanele care au construit structura descoperita în Marea Galileei aveau nevoie de o organizare sofisticata si de abilitati organizationale pentru a o realiza. „Efortul necesar pentru o asemenea structura indica prezenta unei societati complexe si bine organizate, cu abilitati economice si cu capacitate de planificare”, scriu cercetatorii.

„Pentru a construi o asemenea structura este nevoie de multe ore de munca în cadrul unui efort comun organizat”, noteaza Paz.

Paz spera ca în curând o echipa de arheologi sa initieze lucrarile de excavare subacvatica. Acestia vor cauta artefacte si vor încerca sa stabileasca perioada în care structura a fost ridicata.

Sursa: LiveScience

Save

Save

Save

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum