duminică, martie 3, 2024
Stiinta si tehnica

Piratii de pe Internet si viitorul comunicatiilor

A Patra Revolutie Industriala inseamna conectarea la Internet a tuturor dispozitivelor mobile (telefoane, tablete, televizoare, instalatii casnice) prin intermediul unor aplicatii specifice. O data cu aceasta conectare neconditionata apar insa si oaspetii nepoftiti. Vazuta din avion, conectarea dispozitivelor mobile la Internet este un pas inainte al erei digitale. Facilitatile oferite de Internet entuziasmeaza orice utilizator, mai ales cand vorbim de avantajele de neinchipuit in urma cu 15 ani. Dar, in acelasi timp, dupa cum observa tot mai multa lume, conectarea tuturor la Internet ofera institutiilor abilitate (in general, servicii secrete precum NSA, GCHQ etc.) posibilitatea de supraveghere globala a tuturor utilizatorilor de pe planeta care detin dispozitive mobile. Si daca ar fi doar interceptarea si controlarea tuturor e-mailurilor, SMS-urilor, a traficului pe Internet (Web, YouTube, tranzactii bancare etc.) sau a locatiilor, n-ar fi mare lucru, am putea zice.

 Numai ca tot acest volum gigantic de date obtinute de la utilizatori prin interceptarea dispozitivelor mobile sau a Internetul Lucrurilor de catre institutiile abilitate scapa de sub control. Pentru ca nimeni nu stie unde ajung aceste date personale, cum sunt traficate, in interesul cui, pe ce sume de bani si cum se pot intoarce impotriva utilizatorilor.

Datele personale, la indemana oricui

 Desi se ocupa de securitatea cibernetica, multe companii de profil atrag atentia asupra pericolului, real, al hackerilor care incearca sa obtina fraudulos date personale de pe dispozitivele mobile. Sigur, sunt ocolite posibilitatile institutiilor abilitate de a face acelasi lucru, la o scara globala, acest subiect ramanand tabu pentru companiile anti-virus.piratii-de-pe-internet-si-viitorul-comunicatiilor

 Intr-un raport recent, preluat de Agerpres, compania de securitate cibernetica Kaspersky Lab ne informa ca „nivelul mediu de e-mailuri de tip spam a crescut la 57,3% din traficul total, in trimestrul al doilea din acest an”. Care ar fi fost tintele mesajelor de tip spam? Cele mai interesante ar fi fost subiectele politice legate de alegerile din SUA si cele sportive prilejuite de Olimpiada de la Rio.

 La capitolul politica, candidatul la prezidentialele din aceasta toamna, Donald Trump, a fost tinta predilecta a hackerilor. „In aceste e-mailuri, autorii le-au spus celor vizati despre metodele unice ale lui Donald Trump de a face bani si i-au invitat sa procedeze la fel. Pentru a afla mai multe informatii, utilizatorii erau invitati sa dea click pe link-ul din e-mail. Link-ul ducea la un fals portal de stiri, cu un articol pe aceasta tema. Pentru a incepe sa faca si ei bani, utilizatorii trebuiau sa-si completeze datele personale intr-un formular online de pe site-ul respectiv”, se spune in document. Utilizatorul nu castiga niciun ban, in schimb infractorii cibernetici ii obtineau datele personale.

 Un gen de escrocherie aproape banala numai ca acum se apeleaza la avantajele Internetului. Nici retelele de socializare nu scapa de asemenea gen de oaspeti nepoftiti cu ganduri necurate. Suntem sfatuiti sa fim vigilenti, ca altadata, sergentul Popov. „Daca un prieten incepe sa se comporte diferit in mediul online si trimite link-uri sau chiar va eticheteaza intr-o fotografie, in cadrul unor postari suspecte, este foarte probabil sa-i fi fost compromis contul. Nu dati click pe acele link-uri si nu instalati programele pe care sistemul le-ar putea sugera”, avertizeaza un expert spam de la Kaspersky Lab.images

 Compania ofera si cateva date statistice legate de activitatea hackerilor: „Cel mai mare procentaj de utilizatori afectati de atacurile de phishing a fost in China (20,22%), urmata de Brazilia (18,63%) si Algeria. In T2 2016 a fost remarcata o anomalie in volumul de trafic spam malware – intre 1 iunie si 21 iunie, atunci cand expertii companiei au inregistrat o scadere incredibila a campaniilor de e-mailuri spam infectate. In aceasta perioada, a fost o scadere de 20 de ori a numarului mediu de e-mailuri spam cu arhive zip, comparativ cu media trimestrului”.

Atacul asupra dispozitivelor inteligente

 Recent, la Beijing, a avut loc o conferinta pe teme de securitate informatica. Printre cei care au luat cuvantul la aceasta conferinta a fost si John McAfee, creatorul programului antivirus care ii poarta numele, informeaza Agerpres. El a recunoscut ca, azi, „China este unul dintre principalii producatori mondiali de dispozitive mobile cotidiene conectate la internet, insa acest lucru genereaza totodata si vulnerabilitati uriase de securitate exploatabile de catre hackeri”.piratii-de-pe-internet-si-viitorul-comunicatiilor

 In anumite imprejurari, spune McAfee, hackerii „au preluat de la distanta controlul asupra portbagajelor, sistemelor de sofat, dar si asupra calculatoarelor de bord ale automobilelor sau aeroplanelor”. McAfee, cel care prin anii 90 a facut avere dupa ce a pus in vanzare programul antivirus care acum se afla in proprietatea companiei Intel a mai declarat la Beijing ca in materie de dispozitive inteligente, de la sistemele frigorifice pana la termostate, China se afla in fruntea progreselor, dar, in acelasi timp, este „veriga slaba in securitate cibernetica”, motiv pentru care creatorul antivirusului american doreste „sa ridice un steag rosu”, de avertisment in aceasta chestiune.

 Motivul e limpede: „cu cat va conectati mai mult pe Internet, cu atat se inmultesc riscurile de atacuri cibernetice”. Intr-o discutie cu jurnalistii pe marginea conferintei de la Beijing, John McAfee a precizat, conform AFP, „ca nu a auzit de vreun atac informatic masiv in ultimul an asupra Chinei, in schimb SUA au inregistrat sute de atacuri informatice de mare amploare”! Ceea ce inseamna ca expertii antivirus chinezi sunt cei mai buni din lume!

Viitorul  comunicatiilor cuantice
quess-quantum-experiments-at-space-scale
QUESS (Quantum Experiments at Space Scale)

 Un zid impotriva interceptarilor datelor personale de pe dispozitivele mobile (laptop, tablete, telefoane) l-ar constitui criptarea mesajelor de orice fel. In acest caz, utilizatorii ar fi la adapost de preluarea datelor private (fotografii, locatii, activitati bancare, e-mailuri, SMS-uri etc.) de catre institutiile abilitate sau de terti si de traficarea lor in scopuri frauduloase. Criptarea mesajelor personale a fost ideea lansata de Edward Snowden, celebrul analist in cadrul NSA care a parasit SUA pentru a da in vileag modalitatile globale de supraveghere cibernetica. Iata ca recent, aflam din sursa Agerpres, China a lansat primul satelit de comunicatii cuantice din lume.

 Misiunea satelitului denumit QUESS (Quantum Experiments at Space Scale, adica Experimente cuantice la scara spatiala) va dura doi ani si urmeaza sa stabileasca comunicatii cuantice imposibil de interceptat, prin transmiterea la sol a unor chei de codare. „Securitatea comunicatiilor cuantice se bazeaza pe imposibilitatea separarii sau duplicarii unui foton cuantic, ceea ce face comunicatiile imposibil de interceptat sau descifrat”, explica agentia Xinhua. Cercetarea si realizarea cercetatorilor chinezi este esentiala in domeniul securitatii comunicatiilor si ar putea deveni o cheie a viitorului.

http://www.revistamagazin.ro

Save

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum