miercuri, iulie 24, 2024
Religie si antropologie

Europenii moderni descind din trei populatii stravechi

Europenii moderni ar putea avea un arbore genealogic mai complicat decât se credea pâna acum, noi analize ADN sugerând ca descind din trei grupuri principale de populatii stravechi.

Comparând noua genomuri antice cu cele moderne, cercetatorii au demonstrat contributia unui nou grup la mixul genetic al celor mai multi europeni actuali, fata de cele doua populatii antice deja cunoscute.

europenii-moderni-descind-din-trei-populatii-stravechi

Cercetarile arheologice si genetice realizate în ultimii 10 ani au relevat ca majoritatea europenilor moderni sunt rezultatul amestecului dintre doua populatii antice.

Primi Homo sapiens par sa fi ajuns în Europa în urma cu cca. 45000 ani si erau vânatori-culegatori.

În urma cu aproximativ 7000 de ani, o noua populatie a sosit în Europa din Orientul Apropiat. Acestia erau primii agricultori si se deosebeau semnificativ de vânatorii-culegatori deja existenti, fiind mai apropiati genetic de populatiile actuale din Orientul Apropiat.

Totusi, ADN-ul agricultorilor si vânator-culegatorilor nu explica în totalitate genomul europenilor moderni, cercetatorii banuind existenta a cel putin unei alte ramuri principale în acest amestec de populatii.

Pentru a clarifica misterul, o echipa internationala de oameni de stiinta a analizat genomul unui „agricultor” de acum 7000 de ani, descoperit în Germania, si de la opt vânatori-culegatori de acum aproximativ 8000 de ani, descoperiti în Luxemburg si Suedia. Datele au fost comparate cu cele ale altor grupuri antice, precum si cu cele de la 2345 persoane din 203 populatii moderne.

vanator-culegator_kotias

Conform cercetatorilor, europenii moderni sunt rezultatul amestecului dintre grupurile de vânatori-culegatori vestici cu primii agricultori veniti din Orientul Apropiat si o populatie antica din Eurasia de nord.

Acest ultim grup este înrudit cu populatiile native din America de Nord si pare sa fi ajuns în Europa dupa venirea agricultorilor, cel mai probabil începând de acum 5000 de ani.

Genomul eurasiaticilor nordici a fost obtinut din analiza a doua schelete descoperite în Siberia, de acum 24000 de ani, respectiv de acum 17000 de ani.

Iosif Lazaridis, coordonatorul studiului, sustine ca aproape toti europenii moderni descind din aceste trei grupuri, dar difera proportia mostenirii genetice.

Europenii nordici au mai multe gene de vânatori-culegatori, în timp ce europenii sudici se apropie mai mult de grupul de primi agricultori.

Mostenirea eurasiatica este cea mai redusa, reprezentând maxim 20% din genomul europeanului modern. Desigur, pe masura ce vor fi descoperite si alte probe antice, arborele genealogic va putea fi completat.

Surse: Nature

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum