duminică, martie 3, 2024
Istoria ca o poveste

Migratiile masive din Epoca Bronzului au modelat Europa

Structura demografica a Europei a fost modelata de migratii masive din Epoca Bronzului, sustine o noua cercetare pe baza analizei ADN a 101 eurasiatici antici. Cercetatorii sustin ca pielea deschisa la culoare era frecventa printre europenii din Epoca Bronzului, dar si intoleranta la lactoza.

Totodata, rezultatele sustin teoria importantei migratiilor în raspândirea limbilor indo-europene.migratiile-masive-din-epoca-bronzului-au-modelat-europa-2

Epoca Bronzului în Europa si Asia, considerata a se întinde între aproximativ 5000 si 3000 de ani în urma (3000 – 1000 î.Hr.), a fost o perioada marcata de profunde schimbari culturale, dar a ramas un subiect de dezbatere daca originea lor a stat în schimbul de idei sau au fost generate de migratii pe scara larga ale populatiilor.

Rezultatele noii cercetari sustin cea de-a doua ipoteza, alaturi de studiile anterioare privind originea limbilor indo-europene si descendenta europenilor moderni.

Colectivul coordonat de paleogeneticianul Morten Allentoft (Universitatea Copenhaga) a analizat datele ADN provenite de la 101 oameni care au trait în Europa si Asia într-un interval cuprins între anii 3000 î.Hr. si 700 d.Hr.

Specimenele au fost selectate din 603 fragmente umane datate prin metoda radiocarbonului (C14).

Rezultatele indica impactul semnificativ pe ca l-au avut migratiile populatiilor din stepa Ponto-Caspica, cultura Yamnaya, la formarea europenilor moderni. Din punct de vedere genetic, sustin autorii studiului, europenii antici de dupa migratii sunt mult mai similari cu europenii moderni, decât cu populatiile europene anterioare Epocii Bronzului.

migratii-masive-din-epoca-bronzului

În urma cu aproximativ 5000 – 4500 de ani, locuitorii stepei Ponto-Caspice au început sa migreze catre vest, în centrul si nordul Europei, si mai putin catre Siberia.

Cultura Yamnaya era formata din populatii de pastori migratori care au adus cu ei noi obiceiuri si, cel mai probabil, limbile indo-europene.

Un rezultat surprinzator al cercetarii a fost descoperirea unui procent scazut de indivizi care prezentau toleranta la lactoza.

În general, se considera ca toleranta la lactoza s-a raspândit în Europa în Neolitic, odata cu trecerea de la stadiul de vânator-culegator la crescatori de animale si agricultori, în urma cu 7000 – 5000 de ani.

Rezultatele studiului indica persistenta intolerantei chiar si spre sfârsitul Epocii Bronzului, fapt ce sugereaza ca gena responsabila ar putea proveni de la locuitorii culturii Yamnaya.

Studiul „Population genomics of Bronze Age Eurasia” a fost publicat în revista Nature.

Surse: University of Copenhagen, Nature si scinews.ro/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum