duminică, martie 3, 2024
Astronomie

Inovatia astronomilor americani in cautarea vietii extraterestre

Astronomii americani, beneficiind de punerea în functiune în ultimii ani a unor telescoape tot mai puternice, au alcatuit un „atlas” al exoplanetelor, care ar putea sa îi ajute în cautarea formelor de viata extraterestre, informeaza dailymail.co.uk.

Virtual Planetary Laboratory
Virtual Planetary Laboratory

Oamenii de stiinta spun ca noul sistem poate sa compare si sa ordoneze exoplanete în functie de caracterul lor locuibil, pentru a prioritiza cautarea vietii dincolo de granitele Terrei.

Noul instrument, denumit „indexul caracterului locuibil al planetelor tranzitorii”, ar putea fi de mare ajutor în aceste operatiuni de cautare în spatiu.

Studiul, coordonat de Rory Barnes si Victoria Meadows, profesori la Virtual Planetary Laboratory de la Universitatea Washington din Statele Unite, în colaborare cu profesorul asistent Nicole Evans, a fost prezentat pe larg într-un articol aparut în Astrophysical Journal.

Telescopul spatial Kepler a permis astronomilor sa descopere mii de exoplanete (planete din afara Sistemului Solar n.r.) – numarul fiind prea mare pentru ca ele sa fie analizate una câte una.

Telescopul spatial James Webb, a carui lansare este programata pentru 2018, va fi primul dispozitiv capabil sa masoare compozitia atmosferica a unei planete telurice, potential asemanatoare Terrei, si sa impulsioneze astfel considerabil cautarea vietii pe alte planete.

Astronomii detecteaza acele planete doar atunci când acestea trec (sunt în „tranzit”) prin fata stelelor în jurul carora graviteaza, blocând astfel o parte din radiata ei luminoasa.

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) va fi lansat în acest an si va contribui la gasirea altor exoplanete în acest fel.

Telescopul James Webb si „spectroscopia transmisiei de tranzit” vor fi capabile sa studieze în detaliu acele planete.

Însa accesul la astfel de telescoape este exorbitant, iar astfel de misiuni au nevoie de meticulozitate si sunt mari consumatoare de timp.

Indexul Virtual Planetary Laboratory reprezinta un instrument viabil, care va putea sa îi ajute pe astronomi sa aleaga planetele care au cele mai mari sanse de a gazdui viata – si care merita sa fie cercetate, cu ajutorul acestor resurse limitate.

În mod traditional, astronomii s-au concentrat pe cautarea de planete aflate în „zona locuibila” din jurul stelelor sale – acel spatiu din jurul unei stele cu temperaturi potrivite, care permit existenta apei în stare lichida la suprafata planetei respective, favorizând astfel posibile forme de viata.

Dar, pâna acum, sistemul a fost mai degraba binar, indicând fie ca o planeta se afla, fie ca nu se afla în zona locuibila, considerata potrivita pentru întretinerea vietii.

Noul index este mai nuantat, producând un numar mare de date, pe care astronomii le plaseaza în algoritmul Virtual Planetary Laboratory, pentru a obtine valori concrete ale Indexului caracterului locuibil, care reprezinta probabilitatea ca o exoplaneta sa detina apa în stare lichida la suprafata ei.

Studiul a fost finantat de Institutul de Astrobiologie al NASA.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum