Leurda, planta care curata in mod natural organismul

Una din principalele proprietati ale leurdei este aceea de a curata organismul. 

Primavara, în padurile de foioase si conifere, pe terenul bogat în humus, si în special umed, îsi face aparitia leurda, sau usturoiul usrsului cum mai este denumita popular. O planta minune cu beneficii multiple asupra organismului. Se culege primavara devreme, pâna sa înfloreasca, pentru a beneficia din plin de prorpietatile ei.

Desi frunza îti aminteste de cea a lacramioarelor, la ruperea ei vei simti mirosul de usturoi, semn ca esti pe drumul cel bun daca ai iesit la cules. Leurda poate fi gasita si în comert, însa nimic nu se compara cu o iesire la iarba verde, in mijlocul naturii care renaste. Se spune ca si ursii o cauta dupa ce ies din hibernare.

În primul rând, leura este un bun detoxifiant al organismului – pornind de la organe si pâna la actiunea benefica asupra sângelui. Se consuma cruda în tot felul de salate, sau simpla. Astfel aveti parte de toate vitaminele pe care le contine. Leurda poate fi adaugata si în tot felul de preparate culinare de sezon sau cum doriti, dar pierde din proprietati.

Leurda contine sulfura de alil, carotenoizi, vitaminele A, C, levuloza, ulei eteric complex, saruri de calciu, fier, fosfor, sodiu si cupru. Leurda este o planta buna împotriva îmbatrânirii.

Leurda si beneficiile sale asupra organismului:

– detoxifiant, depurativ, curata bine sângele, ficatul, stomacul, intestinele, etc

– are efect antiseptic, bactericid, antitoxic, diuretic, hemostatic, hipotensiv, antisclerotic, vermifug, stimulator al contractiilor uterine

– leurda este indicata în boli gastrointestinale, cardiovasculare, reduce hipertensiunea arteriala, previne arteroscleroza coronariana

– leurda scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, previne aparitia trombozei si tromboflebitei, dizolva placile de colesterol

– leurda este buna împotriva tuberculozei pulmonare, bronsitei, ajuta în boli ale cailor respiratorii – raceala, gripa etc

– leurda are efecte benefice asupra memoriei, insomniilor, depresiei, amneziei, ametelilor, tensiunii, anxietatii

– leurda este buna si împotriva bolilor renale, elimina excesul de acid uric (în cazul celor cu guta), curata rinichii, vezica urinara.

– leurda combate reumatismul degenerativ, bolile de piele precum eczemele, herpesul, scrofuloza, furuncul etc.

De la leurda se folosesc si bulbii, iar albinele folosesc florile pentru a poleniza. Leurda mai poate fi preparata si sub forma de vin, tinctura, suc sau ceai.

Bulbii, recoltati în vara si toamna si tocati marunt, au aceeasi eficacitate ca si frunzele, dar, la persoanele cu stomac mai sensibil, se prepara un macerat în lapte timp de 2-3 ore, care se va consuma prin înghitituri rare. Atât frunzele, cât si bulbii, sunt bine tolerate de catre ficat si nu dau iz neplacut pentru respiratie, ca în cazul usturoiului.

Tinctura din frunze sau bulbi tocati marunt se prepara în alcool de 38-40%, în care se macereaza timp de 14 zile, la soare; se strecoara si se pastreaza în sticle închise la culoare, în loc racoros si întunecos. Zilnic se iau câte 10-15 picaturi, în putin ceai sau apa, de 3-4 ori pe zi, având efecte deosebite în dobândirea unei memorii excelente. Tinctura bine pastrata permite sa se beneficieze tot timpul anului de puterea curativa a leurdei;

Infuzia de leurda se prepara din doua lingurite de frunze tocate la 200 ml apa clocotita; se beau unul sau doua ceaiuri pe zi.

Vinul de leurda se prepara dintr-un pumn de frunze proaspete sau bulbi maruntiti, care se fierb 5 minute în 50 ml vin alb; se infuzeaza acoperit timp de 10 minute, se strecoara si se îndulceste dupa gust cu miere sau sirop. Se bea dimineata câte un paharel, timp de 14 zile, fiind considerat un minunat remediu pentru persoanele în vârsta, chinuite de tuse rebela, insuficienta respiratorie, expectoratii persistente si tuberculoza pulmonara.

Sucul de leurda, extras din frunze proaspete prin presare, se consuma în cure de 3 saptamâni, luând câte 2 pahare pe zi, dimineata pe stomacul gol si dupa amiaza, având efecte în combaterea reumatismului degenerativ, mastita si noduli la sân si în înlaturarea efectelor nocive ale tutunului, printr-o actiune puternic antitoxica.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: