sâmbătă, mai 18, 2024
Istoria ca o poveste

Mafia chineza.”Cele trei societati armonioase”

Conceptul de mafie chinezeasca s-a intiparit in ultimii ani in mentalitatea romanilor ca fiind ceva profund negativ si periculos, concretizat uneori prin inghesuirea de chinezi in gemantane si genti de voiaj. Adevarul este cu totul altul. Imperiul galben de furie al infractionalitatii chinezesti se lauda cu o vechime de sute de ani, presarati cu puternice izbucniri de patriotism si exacerbare a mandriei nationale. Dincolo de hotarele primilor imparati, exista netulburat de nimeni si nimic un univers subteran care se poate lauda printre altele cu “titlul” de cea mai numeroasa organizatie criminala din lume. Astazi puterea lor este mai mare decat oricand, milioanele de furnici fanatice luptand in liniste pentru supunerea intregii lumi sub Legea lui Trei.

Cei ce vin tocmai din Shaolin

Cu siguranta, foarte putini oameni au s-au gandit vreodata ca ilustrul si celebru templu Shaolin ar fi putut da nastere (in mod indirect, desigur) uneia dintre cele mai mari organizatii mafiote din lume. Adevarul este ca primii fondatori ai Triadelor erau nimic altceva decat calugari luptatori exilati si vanati de autoritatile imperiale dupa momentul dramatic al incendierii faimosului Templu Shaolin. Fenomenul mafiei chinezesti poate fi inteles numai prin prisma examinarii bagajului cultural, al ezoterismului martial si chiar al unui patriotism exclusivist dus la extrem de adeptii numeroaselor organizatii criminale chinezesti care se reunesc sub titulatura generala de Mafie Chineza.

Termenul in sine, face referire la asa numitele Triade, organizatii cunoscute de chinezi prin termenul de San He Hui. Denumirea are rezonante in daoismul milenar avand o conotatie foarte eleganta. Tradusa mot a mot, semnifica „Cele Trei Societati Armonioase”, concept ezoteric stravechi care face trimiterea la armonia si unitatea primordiala dintre Cer, Pamant si Om. Numele de Triade, sub care sunt cunoscute astazi in toata lumea, le-a fost dat de autoritatile britanice din Hong Kong, pe baza simbolisticii chinezesti care continea imaginea unui triunghi inconjurat de palose sau de Guan Yu, zeul chinez al loialitatii. Ceea ce a sfarsit astazi intr-o organizatie atotputernica, capabila de acte de o cruzime inimaginabila pentru un non-asiatic si stapana peste crima organizata din jumatate de Asie, a avut la inceput o misiune exclusiv patriotist-haiduceasca, prin care se angaja sa apere etnicii chinezi de atacurile si abuzurile dinastiei straine Qing, de sorginte manciuriana.

Din punct de vedere strict istoric, prima organizatie secreta care a organizat atacuri impotriva administratiei manciuriene se numea Tian Di Hui ( Societatea Cerului si Pamantului). Sub acesta denumire elevata se ascundeau, de fapt, renumiti luptatori de Kung Fu care actionau aidoma unor haiduci locali, pedepsind mortal pe functionarii imperiali care abuzau taranii si comerciantii chinezi. Scopul lor suprem nu se limita la acte de razbunare, prima triada din istorie tintea mult mai sus. Maestrii de Kung Fu complotau pentru daramarea dinastiei manciuriene Qing si restaurarea unei dinastii pur chinezesti condusa de etnicii Han. Societatea Cerului si Pamantului avea un scop eminamente politico-nationalist, nici un maestru luptator nu si-ar fi imaginat vreodata ca organizatia lor se va ocupa peste ani de asasinate la comanda, prostitutie, trafic de droguri sau jocuri de noroc…

Aceasta pentru ca Triada initiala a fost fondata de cinci maestri calugari scapati cu viata dupa incendierea Templului Shaolin de Sud de catre armata imperiala Qing. Templul ajunsese o adevarata scoala care forma luptatori periculosi pe banda rulanta. Calugarii de aici luasera in prealabil decizia de a invata tainele artelor martiale pe orice chinez dupa ce vazusera samavolniciile la care era supusa populatia Han. Speriate de posibilitatea tot mai evidenta ca o adevarata armata populara antrenata la Shaolin sa treaca la fapte, autoritatile au trimis toate unitatile armatei imperiale care intr-un atac de noapte au ucis majoritatea calugarilor si au incendiat templul. Cei 18 care au scapat erau cei mai buni calugari luptatori. Cinci dintre acestia au decis sa creeze cinci noi Temple si cinci societati secrete invincibile care sa actioneze de la adapostul anonimatului.

Mottoul lor era :
„Zdrobiti dinasita Qing, Reinviati dinastia Ming”. Vitregiile istoriei, aparitia erei tehnologice si globalizarea accelerata, au dus insa la transformarea organizatiei patriotice initiale intr-una dintre cele mai temute mafii din intreaga lume.

Rascoale, capitalism, nationalism si comunism

Urmatoarele izbucniri violente ale Triadelor nu au intarziat sa se manifeste pe scena istoriei Chinei.In anul 1790, Societatea Lotusului Alb a starnit o rebeliune presarata de atrocitati in provinciile Sichuan, Hubei si Shaanxi. Intre anii 1847-1850, provincia Kwantung a fost devastata de taranii antrenati sub obladuirea Fratiei Ciomegelor. Anii 1851-1865 aduc in scena figura lui Hung Hsiu Chuan, un exaltat conducator al Triadelor care se credea nimeni altul decat fratele lui…Iisus Christos. Fara a avea vreo trasatura comuna cu Mantuitorul, Capetenia Hung declanseaza rascoala Tai Ping in care, din ordinul sau, mor zeci de mii de oameni. Rascoala se apropia amenintator de Beijing, astfel incat autoritatile manciuriene se vad nevoite sa ceara ajutorul Puterilor Occidentale care innabusa in sange, cu tunurile, rascoala lui Hung. Cum perseverenta si capacitatea de a nu se da batuti niciodata, sunt caracteristici nationale ale poporului chinez, capii Societatii Lotusului Alb impreuna cu triadele „Marilor Sabii” si „Pumnilor Rosii”, au pus la cale sangeroasa Rascoala a Boxerilor. Yi He Tuan, cum o denumesc chinezii, a fost cea mai mare rascoala populara din istoria moderna a Chinei. Rascoala Boxerilor si-a primit numele de la atasatii militari occidentali care se confruntau prima oara cu practicantii de arte martiale din sudul Chinei.

Revolta boxerilor chinezi
Revolta boxerilor chinezi

Pentru ei, acesti luptatori erau „boxeri” , negasind alt termen cu care sa-i descrie. Rascoala a fost stopata doar de tunurile si armele de foc ale occidentalilor care conlucrau deschis cu dinastia manciuriana, ambele parti jefuind poporul chinez dupa propriile interese. Cum ceea ce nu te omoara, te face mai puternic, Triadele au iesit intarite din rascoale, avand de partea lor tot suportul si ajutorul maselor populare care vedeau in ei singura pavaza care-i apara deopotriva de manciurieni si de occidentali. Puterea lor crestea zi de zi, odata cu ea se dezvolta si apetitul noilor conducatori pentru activitati infractionale care aduceau insa sume imense de bani in visteriile triadelor. Odata cu aparitia capitalismului si industrializarii in China, atentia triadelor s-a indreptat si spre scena politica. Si nu oricum, ci spre cele mai inalte functii in stat. Bunaoara, Sun Yat Sen, primul presedinte chinez si Fondatorul Republicii China de dupa abolirea casei imperiale, a fost un membru marcant al triadelor, fiind sustinut de Societatea Hsing Chun. Succesorul lui Sun Yat Sen, capetenia razboinica Yuan Shik Kai, a lucrat mana in mana cu triadele pe toata durata de timp cat a fost la putere. Guomindang-ul, sau Guvernul Nationalist, ajuns la putere in 1927, era condus de Chiang Kai Shek, nimeni altul decat un membru al Bandei Verzi – Shang Hai. Triadele au luat in stapanire intreaga parte de sud a Chinei si au luptat pentru putere cu armata comunista a lui Mao Ze Dong timp de zeci de ani de zile pana cand au pierdut puterea oficiala.

Lupta dintre comunisti si mafioti a fost deosebit de sangeroasa, ambele tabere facandu-se vinovate de scene de macel, indescriptibile pentru orice om normal. In timpul luptelor cu comunistii chinezi, sediul armatei nationaliste a triadelor se afla in orasul Canton la adresa nr. 14 Po Wah. Acesta este originea triadei „14 K”, care astazi numara doar in Hong Kong , peste 300.000 de membri. Dupa ce Mao a definitivat victoria in anul 1949, o parte din nationalistii din triade au fugit in Hong Kong, Macao, Thailanda, Singapore, San Francisco, Vancouver si Australia. Ramasitele armatei nationaliste a Guomindang-ului a gasit adapost in muntii impaduriti ai Birmaniei, unde sub conducerea capeteniei Khun Sha, au pus bazele traficului de droguri spre Occident, via Thailanda. Am fi tentati sa credem ca restul membrilor triadelor ramasi in China comunista au pierit in anonimat in fata tavalugului nivelator al Revolutiei Culturale si megalomaniei lui Mao. De fapt,capii triadelor au intrat in Partidul Comunist, pozand ca secretari si subsecretari constiinciosi, in timp ce subordonatii se ocupau cu micile infractiuni si traficul de influenta.

Noi facem de toate. Si inca la pret mic!

Imprastiati in lumea intreaga, membrii triadelor au inceput sa domine universul infractional international, ajungand in prezent sa-si imparta lumea doar cu durii reprezentanti ai mafiei ruse, singurii care au reusit sa opuna o rezistenta serioasa in fata invaziei de criminali venita din Asia. Astazi isi organizeaza si conduc activitatile din China continentala, Taiwan, Hong Kong, Singapore, Macao, Malaezia. Practic, detin controlul asupra intregii lumi interlope transfrontaliere din Asia de Sud. In tarile occidentale si-au facut aparitia odata cu dezvoltarea asa-ziselor Orase Chinezesti, zone rezidentiale populate de imigranti chinezi. Infloresc in orase precum Los Angeles, Londra, San Francisco, New York, precum si in toate capitalele europene sau in orasele importante din restul lumii.

Domeniile lor de activitate includ orice fapta care i-ar face astazi pe cei cinci maestri Shaolin fondatori sa paleasca de rusine! – Trafic de droguri, asasinate la comanda, furt de masini luxoase, spalare de bani, prostitutie, jocuri de noroc, trafic de carne vie, orice forma de jaf si furt, falsificare de bani, comercializare de tutun si bauturi alcoolice de contrabanda, vanzarea de haine de marca, tigari, DVD-uri, CD-uri, produse electronice, softuri de computer, toate contrafacute. Nici macar bietele animale si plante nu au scapat, triadele fiind implicate puternic si in traficul cu animale rare. Conform datelor remise publicitatii de Interpol, triadele fac cei mai multi bani de pe urma activitatilor ilicite din lumea IT. Dupa ce ca detin jumatate din toate site-urile de video-chat porno din lume, triadele sunt lideri mondiali in ceea ce priveste pirateria de pe Internet. In brigazile lor lucreaza astazi cei mai dibaci si dedicati hackeri.

Triade si Tong-uri – Manual de functionare

Destul de des auzim vehiculat termenul de Tong, alaturat de multe ori in contextul triadelor. Tong-urile nu sunt altceva decat puii plecati de la sanul triadelor mame cu misiunea de a se stabili in afara granitelor Chinei si a excela in arta tuturor infractiunilor posibile. Tong-urile au fost fondate la ordinul capeteniilor razboinice din China continentala care au dorit sa detina controlul primelor comunitati de imigranti chinezi de peste ocean. Astfel, primele fratii Tong s-au format la mijlocul secolului 19 in mijlocul celor mai saraci si marginalizati membri ai diasporei chinezesti din S.U.A. Cum primii emigranti chinezi au avut de infruntat ura, dispretul, jafurile si umilintele la care erau supusi de albii din America, au trebuit sa ceara ajutor si razbunare acasa, unde legea o faceau maestrii luptatori si lorzii razboiului care patronau triadele. Acestia au fost mai mult decat bucurosi sa-i sprijine cu bani, sfaturi, antrenamente si logistica pe fratii lor de peste Pacific.

Mai ales datorita faptului ca-i urau de moarte pe occidentalii care le jefuiau tara. Sub sfaturile si indrumarea lor, chinezii imigranti si-au facut rapid un renume sumbru printre americani. Cruzimea era cuvantul de ordine. Daca un cow-boy sau fermier beat agresa sau umilea un chinez, corpul sau era gasit purtand urmele unor torturi ingrozitoare. „Frica este un bun ambasador”, obisnuiau sa spuna capeteniile proaspetelor fratii Tong. Cu toate ca primele Tong-uri erau alcatuite dupa modelul triadelor de acasa, lipsite de idealul politic al acestora din urma,Tong-urile au pastrat structura clanica si ritualurile specifice, axandu-se in scurt timp doar pe activitati infractionale. Cu o cruzime si inteligenta nemaiintalnite in cazul mafiilor concurente din America, Tong-urile si-au demonstrat succesul in extorcari de sume de bani, jocuri de noroc, taxe de protectie, prostitutie, trafic de organe, crime. In fata concurentei reprezentate de mafiile italiene, vietnameze, japoneze, a gastilor de cartier de latinos portoricani si mexicani sau a fratiilor ariene, Tong-urile nu s-au lasat intimidate trecand uneori la represalii a caror simpla relatare face sa paleasca orce povestire horror a lui Stephen King din vremurile sale bune…

Afacerile terminate prost se sfarsesc deseori in asasinate si torturi. Razbunarile iau forma atentatelor cu bomba, atacurilor cu cutitele sau executia rituala a „celor 100 de taieturi adanci”. Triadele de astazi din Hong Kong sunt mult mai puternice decat par la prima vedere. Retrocedarea Hong Kong-ului din anul 1997, cand orasul a trecut de la administratia britanica la cea numita de Republica Populara Chineza, nu a facut decat sa aduca triadelor un plus la capitolul de imagine si bani. In plus, foarte multi chinezi de pe continent au venit in noul oras cu unicul scop de a deveni soldati in imensa armata subterana organizata pe principii nationalist-infractionale. Triadele de aici au propriile armate echipate cu orice arma posibila. Aici nu exista figura unui „nas” omnipotent, cum gasim la mafiile italiene. Puterea este impartita intre mai multe triade, iar in cazul unei triade exista un oficial denumit onorific, Bastonul Rosu, in subordinea sa intrand de obicei 15 companii.

Triadele folosesc in mod traditional codurile numerice care desemneaza rangul si ocupatia membrilor din clasa respectiva. De exemplu, clasa 426 este alcatuita din „luptatori”, 489 grupeaza „maestrii muntelui”, 438 adaposteste „deputatii maestrilor muntelui”, cei din clasa 415 reprezinta „evantaiul alb de hartie” si cei din grupa 432 au numele de cod „paiele de santal „. Odata cu boom-ul economic petrecut in Hong Kong, a crescut si influenta triadelor care au inceput sa se faca cunoscute in ultimii ani prin numeroase acte de caritate si ajutor financiar pentru defavorizatii sortii.

Viitorul – intre ritualuri si tehnologizare

Astazi triadele isi intaresc puterea prin numarul imens de membri care il depaseste pe cel al tuturor mafiilor mondiale luate la un loc. Dusmanii lor traditionali, japonezii din Yakuza, au inceput sa joace un rol secund pe scena interlopa din Asia. Intr-un interviu acordat unui jurnalist chinez independent, un lider al triadelor aflat sub protectia anonimatului declara nonsalant ca : „-Astazi Yakuza traieste din mila noastra. Numai faptul ca ne vireaza sume imense de bani, ne opreste sa-i zdrobim cu totul. Noi nu am uitat nici de atrocitatile pe care japonezii le-au comis de-a lungul istoriei in China, nici faptul ca sunt dusmanii nostrii dintotdeauna. Astazi am crescut in forta si putere datorita sfaturilor si principiilor intelepte ramase de la stramosii nostri. Yakuza poate strange doar cateva mii de luptatori. Noi, in schimb avem cateva milioane. Forta stramosilor ne sustine. Japonezii sunt umiliti si ne platesc tribut, nici nu indraznesc sa intarzie cu plata. I-am putea zdrobi oricum. Dar este mai placut sa-ti umilesti dusmanul, decat sa-l ucizi dintr-o data”, incheie mandru, liderul triadei…

Juramintele si codul de onoare al triadelor enumera 36 de capete care cuprind toate drepturile si indatoririle noului membru. 36 este un numar sacru in numerologia mistica chineza, alegerea sa nu este intamplatoare. Templul ars de la Shaolin avea 36 de camere pline de capcane si pericole care trebuiau parcurse de viitorul calugar doritor sa devina un luptator absolut. Initierea unui nou membru are o incarcatura de-a dreptul religioasa. In ciuda deceniilor de ateism adus de comunismul lui Mao, viitoarea termita luptatoare este introdusa intr-o camera de ceremonie unde troneaza altarul lui Guan Yu, zeul daoist al fratiei si intrajutorarii. Acolo, neofitul trebuie sa aprinda betisoare parfumate ca ofranda stramosilor si sa sacrifice un animal, de obicei o gaina, porc sau capra. Dupa ce bea o cupa care contine jumatate vin, jumatae sangele animalului jertfit, viitorul membru trece peste doua sabii incrucisate in timp ce recita cele 36 de versete ale triadelor. Hartia pe care sunt scrise versetele, este apoi arsa la altar, pentru a confirma zeilor angajamentul luat de noul frate.

Puterea lor sta si in incarcatura ezoterica a ritualurilor si initierilor intestate cu practici magico-religioase a caror semnificatie a ramas secreta pana in zilele noastre. Toate aceste atribute par a duce la gandul ca mafia viitorului nu va avea decat o singura culoare. Galbena…

sursa: descopera.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum