Cateva curiozitati ale planetei Pamant

Continuam sa va prezentam alte informatii (curiozitati) mai putin cunoscute despre singura planeta locuita din Sistemul nostru solar (dovedita pana acum, cel putin).

Râul de pietre.

Oricât de ciudat ar parea, pe Pamânt exista un loc în care pietrele si chiar stânci, cântarind pâna la sute de kilograme, se deplaseaza, în bazinul secat al unui lac denumit Racetrack Playa din Death Valley, un desert din estul Californiei.

Racetrack Playa
Racetrack Playa

Fenomenul ar avea urmatoarea explicatie: rocile sunt acoperite de gheata si intra în contact cu scurgeri de apa de pe marginile bazinului, provenite din gheata topita de pe coastele dealurilor din jur. În contact cu apa, gheata care acopera rocile devine foarte alunecoasa si este suficienta chiar si o mica briza pentru a împinge aceste pietre dintr-o parte în alta pe suprafata perfect plana din Racetrack Playa.

Cel mai lung lant muntos.

Ciudat, dar aceasta realitate nu o gasim deasupra pamântului, ci în adâncurile oceanului. Denumit Dorsala Atlantica, acest lant de vulcani submarini se întinde pe aproximativ 65.000 de kilometri si are înaltimea medie de 5.500 de metri fata de fundul oceanului. Pe masura ce acesti vulcani erup, lava se solidifica, întreaga Dorsala crescând în dimensiuni.

Marea aflata sub nivelul marii.

Marea Moarta, aflata între Iordania, Israel si Cisiordania, este un lac supersarat aflat la 423 de metri sub nivelul marii.

Trei lacuri mortale.

În Camerun si la granita dintre Rwanda si Republica Democrata Congo se afla trei lacuri mortale: Nyos, Monoun si Kivu. Toate trei sunt lacuri formate în cratere vulcanice. Magma de dedesubt elibereaza imense cantitati de bioxid de carbon, formându-se straturi de apa suprasaturata în acest gaz pe fundul acestor lacuri. Uneori, acumularile de bioxid de carbon sunt eliberate brusc în atmosfera, rezultatul fiind moartea tuturor animalelor si oamenilor aflati în zona. Pe 21 august 1986, o astfel de eruptie, denumita eruptie limnica, s-a produs la lacul Nyos, eliberând în atmosfera între 100.000 si 300.000 de tone de bioxid de carbon. Norul de CO2 s-a ridicat în atmosfera cu viteza de 100 km/h si s-a deplasat pe directia est-vest ucigând peste 1.700 de oameni si 3.500 de vite din câteva sate aflate pe o raza de 25 de kilometri.

Flacara violet.

Fara nicio legatura cu conceptul ezoteric, Shil Das Sarma, microbiolog la Universitatea din Maryland este convins ca Pamântul a fost de culoare violet, adica viata terestra avea aceasta culoare, spre deosebire de ultimele ere, când culoarea a devenit verde. Cercetatorul crede ca primele specii de microorganisme terestre ar fi folosit o alta molecula, nu clorofila, pentru procesele metabolice, fapt care le-ar fi conferit o tenta violet. Das Sarma este de parere ca prima molecula sensibila la lumina din dotarea organismelor terestre a fost retinalul, si nu clorofila. În prezent, retinalul poate fi gasit în membrana halobacteriilor.

Lacurile africane ale mortii
Lacurile africane ale mortii

Aurul de pe fundul marii.

Nesfârsitele întinderi de apa sunt pline de bogatii, spre deliciul cautatorilor de comori. Practic, peste 20 de milioane de tone de aur s-ar afla sub mari si oceane. Vestea proasta este ca o mare parte din acest metal pretios este diluat în apa marilor si oceanelor. Fiecare litru de apa marina contine, în medie, 13 miliardimi dintr-un gram de aur. Desigur, exista si aur nedizolvat, în filoane, în rocile de pe fundul marilor si oceanelor. Daca am reusi cumva sa extragem tot aurul marin si l-am împarti la întreaga populatie a planetei, fiecare dintre noi ar fi mai bogat cu putin peste 4 kilograme de aur. Altii au mult mai mult pe ei!

La ce departare de moarte suntem?

Raspunsul ni-l ofera un simplu calcul matematic. Pamântul se afla la aproximativ 150 de milioane de kilometri distanta de Soare. Lumina emisa de Soare calatoreste cu 300.000 km/s, deci ea are nevoie de aproximativ 8 minute si 19 secunde pentru a ajunge la Pamânt. Daca prin absurd, Soarele ar disparea în aceasta clipa, noi am mai avea de trait ceva mai mult de 8 minute. Ce sa faci mai repede?

 Continente si super-continente.

O alta teorie spune ca toate continentele de pe Pamânt s-ar fi ciocnit periodic, formând super-continente si apoi s-ar fi fragmentat din nou, de mai multe ori în istoria de 4,5 miliarde de ani a planetei noastre. Ultimul super-continent, în ordine cronologica, a fost Pangeea, care a început sa se farâmiteze în urma cu aproximativ 200 de milioane de ani, rezultând configuratia maselor continentale din prezent. Cam complicate miscari du-te-vino!

Vulcan nabadaios.

Cea mai puternica eruptie vulcanica înregistrata vreodata s-a produs în aprilie 1815 la Muntele Tambora din Sumbawa, în Indonezia. Aceasta eruptie a fost clasificata cu gradul 7 (sau super-colosala) pe scara VEI (Volcanic Explosivity Index) de la 1 la 8. Despre aceasta explozie se spune ca a fost atât de zgomotoasa încât s-a auzit pâna pe Insula Sumatra, aflata la peste 1.930 de kilometri distanta. Eruptia a provocat moartea a 71.000 de oameni si ploi de cenusa pe multe insule îndepartate.

Uriasii terestri.

Atunci când vine vorba despre cele mai mari fiinte de pe Pamânt, gândul ne duce automat la elefanti sau balene. Dar gresim! În realitate, copacii sequoia General Sherman (Sequoiadendron giganteum) sunt cele mai mari fiinte de pe planeta dupa volum, trunchiul unui astfel de copac continând nu mai putin de 1.486,6 metri cubi de lemn. Un arbore General Sherman poate ajunge la 84 de metri înaltime si are o circumferinta la baza de peste 30 de metri.

Sequoiadendron giganteum
Sequoiadendron giganteum

Pe de alta parte, cel mai mare organism de pe planeta ca suprafata pe care o ocupa este o ciuperca. Într-un articol publicat în 1992 în revista Nature a fost prezentata lumii întregi Armillaria, sau ciuperca de miere, un organism care se întinde pe suprafata de 8.8 km² în Malheur National Forest din SUA si are vârsta de peste 2.400 de ani!

Liliputanii.

La celalalt capat al spectrului marimilor ne putem opri la cel mai mic animal cu blana si cu sânge cald, si acesta este liliacul lui Kitti sau liliacul cu nas de porc (Craseonycteris thonglongyai). Aceasta specie de liliac traieste în Asia de Sud-Est, la maturitate masoara între 29 si 33 de milimetri lungime si cântareste doar 2 grame.

Câte planete Pamânt exista?

Logica ne dicteaza sa credem ca nu putem fi singura planeta locuibila din Univers. Prin anii 60 a fost elaborata chiar si o formula matematica, ecuatia lui Drake, în stare sa ne lamureasca, dar n-a folosit la nimic. Azi, NASA este convinsa ca exista numeroase alte planete foarte asemanatoare cu a noastra. Se spune ca astronomii au reusit sa identifice o serie de planete telurice pe orbita unor stele îndepartate, printre care si o exoplaneta denumita Kepler 22-b, care se afla pe orbita în jurul unei stele foarte asemanatoare Soarelui si la distanta optima fata de aceasta stea pentru ca eventuala apa de la suprafata planetei sa se poata mentine sub forma lichida – o conditie considerata esentiala pentru aparitia vietii. Telescopul orbital Kepler a facut posibila descoperirea a peste 4.600 de potentiale exoplanete începând cu anul 2009, dintre care 2.326 au fost confirmate. Dintre cele confirmate, 21 se afla la distanta optima fata de stelele în jurul carora graviteaza pentru a putea dispune de apa în stare lichida la suprafata. 

http://www.revistamagazin.ro/