vineri, martie 29, 2024
Enigmele istoriei

„Discul genetic”, un mare mister al civilizatiei umane

Oopart” este un termen care desemneaza relicve ce nu pot fi identificate: numeroase obiecte preistorice descoperite în toata lumea, a caror realizare necesita un nivel avansat al cunostintelor si tehnologiei, nepotrivit cu momentul în care se crede ca au fost realizate. Unul dintre aceste „oopart” – uri este „discul genetic”, unul din artefactele cele mai bizare descoperite pe teritoriul Columbiei.

„Discul genetic” masoara 27 cm în diametru si este realizat din lidita. Lidita este un nume de roca sedimentara, cu granulatie fina, de culoare neagra sau cenusie, formata din cuart si calcedonie. Chiar daca este o piatra foarte grea, în ciuda rezistentei sale exceptionale, are o structura stratificata. Piatra nu poate fi prelucrata în niciun fel, deoarece se exfoliaza foarte usor, adica se desface imediat în niste lamele subtiri, sfaramicioase. Civilizatia noastra nu stie cum sa prelucreze aceasta roca, dar se pare ca alte civilizatii stiau cu totul altceva. Desi iese din discutie ideea ca acet disc este un fals, deoarece este imposibil de realizat cu tehnica actuala, studiile recente nu au confirmat ca nu este vorba de un fals.

Carei epoci ar putea apartine acest „disc genetic” ?

Geologii de la Universitatea din Bogota sugereaza ca aparitia sa dateaza din preistorie.

„Discul genetic” se afla în colectia profesorului Jaime Gutierrez Lega din Columbia. În afara de acest disc, colectia sa mai contine si instrumente medicale realizate din acelasi material. Ele sunt foarte mici, dar usor de manevrat. Se pare ca ar fi un fel de instrumente misterioase utilizate de geneticieni.

De departe „discul embriologic” este una dintre cele mai interesante artefacte din America de Sud. Pe fata si pe verso are simboluri care formeaza diferite tipuri de imagini. Potrivit unora, ele reprezinta evolutia vietii de la amfibieni la om. Expertii medicali împartasesc si ei aceasta opinie.

„Discul genetic” masoara 27 cm în diametru, iar greutatea sa de aproximativ 2 kg. Acest „disc genetic” este acoperit cu imagini care descriu ciclul complet de fertilizare al ovulului pâna la nasterea fatului, ceea ce demonstreaza existenta unor astfel de cunostinte in cadrul civilizatiilor antice. Practic, discul înfatiseaza un proces natural pe care omul modern îl poate observa doar la microscop.

Sa privim „discul genetic” ca pe un cadran de ceas. Pe partea stânga a discului, cam pe unde ar veni ora 11:00, puteti vedea un mascul fara testicule si lichid seminal – probabil, o reprezentare a procesului aparitiei lichidului seminal. În continuarea acestei imagini se poate vedea aparitia câtorva spermatozoizi. Apoi, urmeaza o reprezentare care nu este clarificata, aceasta necesiând o analiza mai detaliata a biologilor. De cealalta parte a discului este un fetus în diferite stadii de dezvoltare, pâna la stadiul de nou-nascut. În locul unde ar fi ora 6:00, se pot vedea imaginile unui barbat si ale unei femei. Acest ciclu de imagini se continua cu reprezentarea unui barbat cu o femeie si un copil. Modul în care le este reprezentat capul este destul de ciudat. În cazul în care acest lucru nu este o reprezentare stilistica, ne putem întreba carei specii apartin acele persoane.

Cum spuneam, printre artefactele profesorului exista multe obiecte care au fost clar utilizate în scopuri medicale. Ele sunt micute, însa se disting prin forma lor perfecta. Instrumentele au o suprafata foarte fina, iar modul acestora de folosire pare mai avansat decât al uneltelor moderne. O alta relicva detinuta de Gutierrez se crede ca ar fi fost folosita pentru a ajuta la nastere în cazul unor complicatii.

Un cutit care pare ca ar face parte comuna cu discul, are un design destul de neobisnuit la prima vedere. Mânerul acestuia este modelat în forma unui cap de femeie, cu copil si contine desenul unui cordon ombilical înfasurat în jurul gâtului copilului. Asta ne duce cu gândul ca acest cutit era folosit pentru a taia cordonul ombilical, salvând viata copilului. Se pare ca instrumentul se poate mânui numai cu degetele, fara a recurge la forta. Ceea ce înseamna ca daca ajuti un copil sa iasa din burta mamei folosind acest instrument, e mult mai sigur decât cu tipul de instrumente folosit în zilele noastre – forcepsul modern putând vatama capul copilului. Totusi, nu se stie la ce folosesc multe instrumente din colectia profesorului Gutierrez.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum