Sexualitatea in Egiptul Antic, descrisa de papirusul de la Torino

Papirusul Erotic de la Torino, care dateaza din anul 1150 înaintea erei noastre, este cunoscut pentru continutul sau sexual explicit, fiind descris de un orientalist francez drept „o imagine de o obscenitate monstruoasa”.

Documentul egiptean a stârnit multe controverse de-a lungul timpului. 

Papirusul de la Torino, cunoscut si ca Papirusul Torino 55001, dateaza din anul 1150 înainte de Hristos si este recunoscut datorita continutului sau erotic explicit.  Desi unii istorici sustin ca acesta este un document satiric, altii s-au declarat de-a dreptul îngroziti de picturile înfatisate.

Orientalistul francez Jean-Francois Champollion a descris papirusul drept „o imagine de o obscenitate monstruoasa, care a pus întelepciunea si retinerea egipteana sub o lumina cu adevarat bizara”.   De asemenea, în ciuda faptului ca egiptenii erau perceputi ca fiind pudici si cu o sexualitate reprimata, Papirusul Erotic din Torino este, potrivit History Channel, „pornografie pura si una din cele mai socante seturi de imagini din întreaga antichitate”.   

Ce contine cel mai controversat document din antichitate  

Din momentul descoperirii, legendarul document se afla la Muzeul Egiptean din Torino, în Italia. Desi a fost descoperit în 1820, acesta a fost publicat abia în 1970 din cauza continutului sau controversat. Papirusul a fost creat, potrivit ancientpeoples.tumblr.com, în perioada Ramesside, începând cu sfârsitul domniei faraonului Ramses al II-lea, si a fost descoperit în satul Deir el-Medina din Teba, un sat locuit de artizani si muncitori care au creat mormintele din Valea Regilor.

 Documentul antic este facut din doua tipuri de papirus, are o lungime de 259 de centimetri, iar desenele sunt conturate cu cerneala neagra, apoi colorate. Papirusul de la Torino este împartit în doua sectiuni, pe partea dreapta a acestuia fiind înfatisate mai multe animale care cânta la diverse instrumente sau desfasoara alte activitati specific umane. Pe cealalta parte a papirusului se gasesc 12 scene în care cuplurile fac sex în mai multe pozitii complicate, câteva dintre acestea fiind completate de descrieri scurte.

Citatele umoristice transmit ca nu doar barbatii se pot bucura de sex, ci si femeile, dar caracterul satiric al desenelor este evidentiat mai ales prin diferentele dintre femei si barbati. Reprezentantii sexului tare au o imagine primitiva, fiind neîngrijiti, nerasi, în timp ce femeile întruchipeaza idealul frumusetii egiptene, având membrele lungi si subtiri, si parul îngrijit.   

Organele genitale ale cuplurilor sunt perfect vizibile, iar pozitiile sexuale dezvaluite în controversatul document sunt mai putin obisnuite. Pe lânga continutul sexual al scenelor, exista foarte multi indicatori ai fertilitatii. De exemplu, formele femeilor sunt rotunde, semn ca acestea au vârsta potrivita pentru sex, iar penisurile barbatilor sunt extrem de mari, lucru care demonstreaza potenta. Toate femeile din desene au flori de lotus pe cap, acesta fiind un simbol egiptean pentru fertilitate.

sursa: adev.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: