Telescopul spatial Kepler a descoperit cea mai bizara stea din galaxia noastra

Niste astronomi care analizeaza imaginile obtinute de Telescopul Kepler, principalul instrument folosit pentru cautarea de exoplanete, au anuntat identificarea unei formatiuni ciudate în apropierea unei stele îndepartate, formatiune care nu prezinta caracteristicile unei planete si care a generat speculatia ca ar putea fi o megastructura extraterestra, specifica unei civilizatii de gradul II pe scara Kardasev.

Aceasta formatiune a fost detectata în apropierea stelei KIC 8462852, aflata deasupra planului Caii Lactee, între constelatiile Cygnus (Lebada) si Lyra si are caracteristicile unei aglomerari de obiecte care ar putea forma o megastructura artificiala. Aceasta stea se afla la aproximativ 1.481 ani lumina de Pamânt. Telescopul Kepler descopera exoplanete atunci când trecerea acestora prin fata unei stele genereaza o mica fluctuatie în stralucirea respectivei stele.

Pornind de la aceasta fluctuatie în stralucirea stelei, astronomii pot deduce marimea exoplanetei si alte caracteristici ale acesteia. De aceasta data însa, fluctuatiile detectate nu sunt caracteristice unui corp sau mai multor corpuri de forma rotunda, asa cum sunt planetele.

Kepler: O formatiune bizara din apropierea unei stele ar putea fi construita de o civilizatie extraterestra

Conform clasificarii civilizatiilor imaginata în 1964 de astrofizicianul rus Nikolai Kardasev, o astfel de megastructura cosmica artificiala ar fi caracteristica unei civilizatii extraterestre de clasa II, din cele trei clase determinate în functie de modul de obtinere a energiei. Pe scurt, daca civilizatia terestra se afla înca în clasa 0, a exploatarii combustibililor fosili, o civilizatie din clasa I exploateaza si controleaza potentialul energetic al întregii planete pe care o populeaza (controleaza fenomenele meteorologice, seisme etc), în timp ce o civilizatie din clasa II exploateaza direct energia stelei pe orbita careia se afla planeta sa, iar o civilizatie de gradul III are potentialul de a exploata energia unei întregi galaxii.

„Am fost fascinat de cât de bizar parea totul. Extraterestrii sunt mereu ultima ipoteza pe care o luam în considerare, dar acest lucru pare ceva ce ne-am astepta sa fie construit de extraterestri”, a comentat Jason Wright, astronom la Penn State University, citat de The Atlantic si de Live Science.

„Nu am vazut niciodata asa ceva la o stea”, a comentat si Tabetha Boyajian, cercetator la Universitatea Yale. „A fost foarte ciudat. Am crezut initial ca este vorba de o eroare a telescopului, dar datele au fost verificate si confirmate”.

Steaua KIC 8462852 a atras atentia astronomilor înca din 2009, când s-a stabilit ca este o stea care ar putea detine un sistem planetar din care sa faca parte si planete telurice, asa cum este Pamântul.

În cursul anului 2011 aceasta stea a atras din nou atentia câtorva membri din echipa de „vânatori de planete” care analizeaza datele obtinute de Kepler de la cele aproximativ 150.000 de stele spre care este îndreptat telescopul.

Primele analize au sugerat ca ar fi vorba de o stea „interesanta” si „ciudata” pentru ca este înconjurata de o masa densa de materie — asa cum ar putea fi masa de praf si gaze cosmice care înconjoara o stea tânara si din care se poate naste un sistem solar — la fel cum a aparut si sistemul nostru solar.

Însa KIC 8462852 nu este o stea tânara iar materia aflata în jurul sau a aparut acolo relativ recent, în caz contrar ar fi trebuit sa aglutineze sub imperiul gravitatiei sau ar fi fost înghitita de stea.

Tabetha Boyajian, care coordoneaza proiectul „Planet Hunters” a publicat recent un studiu cu privire la posibilele fenomene naturale care ar explica stralucirea neobisnuita a acestei stele. Toate explicatiile posibile au fost infirmate cu exceptia uneia singure: o alta stea din apropiere ar fi putut arunca o „hoarda” de comete în apropierea lui KIC 8462852. Desi acest fenomen nu este imposibil, el este extrem de improbabil, conform lui Boyajian.

Dupa analiza acestui studiu, Jason Wright si colegul sau, Andrew Siemion, directorul programului SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) s-au implicat în studiul acestei stele iar posibilitatea ca formatiunea detectata în apropierea stelei sa fie o megastructura prin care o civilizatie extraterestra avansata recolteaza direct energia stelara este luata în serios.

În continuare, cei trei astronomi si-au propus sa îndrepte un radiotelescop spre aceasta stea pentru a încerca sa detecteze eventualele comunicatii ale unei astfel de civilizatii.

 

agerpres.ro