duminică, septembrie 8, 2024
Astronomie

Exista similaritati intre atmosfera planetei Marte si cea a Terrei

Proiectul MAVEN al NASA a facut o noua descoperire conform careia în atmosfera superioara martiana exista ioni de metal, atomi încarcati electronic. Acestia pot indica ocurenta anumitor procese în atmosfera superioara (ionosfera) care poate avea similaritati cu ionosfera Pamântului.
Conform Science Daily, Joseph Grebowsky, cercetator NASA, sustine ca „MAVEN a facut pentru prima data o detectare directa a prezentei permanente a ionilor de metal în ionosfera unei alte planete decât Pamântul”.
Acesta mai adauga si ca „deoarece ionii de metal au viata lunga si sunt transportati departe de regiunea lor de origine de vânturi si câmpuri electrice, sunt utilizati pentru indicarea miscarii în ionosfera, similar cu modul în care folosim o frunza pentru a vedea în ce directie bate vântul”.
MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission) exploreaza atmosfera superioara a planetei rotii pentru a întelege cum planeta si-a pierdut majoritatea atmosferei, transformând-o dintr-o planeta care ar fi putut sustine viata într-un desert rece care este astazi, iar ionosfera este o parte esentiala în întelegerea procesului de pierdere a atmosferei.
În ultimii doi ani, MAVEN a detectat ioni de fier, magneziu si sodiu în straturile superioare ale atmosferei, oferind certitudinea ca acesti ioni sunt o trasatura permanenta.
„Ne ofera un termen de comparatie cu Terra”
Aceste elemente din ionosfera apar ca urmare a bombardamentelor cu meteoriti, acestia fiind vaporizati la contactul cu atmosfera si transformati în ioni de metal. De aceea, este posibil ca si alte planete si alti sateliti naturali sa aiba în componenta atmosferei superioare acesti ioni. În acest sens, exista dovezi indirecte, pentru ca transmisiile care au menirea de a explora alte planete au întreruperi si interferente despre care se crede ca sunt cauzate de ionosfera.
sonda spatiala MAVEN
De asemenea, echipa a observat ca ionii de metal se comporta diferit pe Marte decât se comporta pe Terra. Pamântul este înconjurat de un câmp magnetic care este generat de nucleul sau, iar acesta, împreuna cu vânturile ionosferice, face ca ionii de metal sa se organizeze în straturi. Totusi, Marte are un câmp magnetic cel mult remanent, care se gaseste doar în anumite zone ale crustei.
Mai mult decât atât, cercetarea de fata are si alte aplicatii. Spre exemplu, este neclar daca ionii de metal pot afecta formarea sau comportamentul norilor de altitudine înalta. De asemenea, întelegerea detaliata a ionilor meteoritici în medii diferite de ale Terrei va fi utila pentru a efectua previziuni mai exacte ale consecintelor impacturilor cu meteorisi în atmosfere extraterestre. În acest sens, Grebowsky dezvaluie ca „observarea ionilor de metal pe alta planeta ne ofera un termen de comparatie cu Terra pentru a întelege mai bine ionosfera si chimia atmosferei”.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum