Cauzele oboselii tale permanente

Lipsa somnului nu este unica cauza a lipsei noastre de energie. Diferite activitati banale pe care le faci te pot lasa fara forte, atât psihice cât si fizice. Expertii au identificat cele mai frecvente obiceiuri care ne fac sa ne simtim obositi, dar si câteva trucuri care te vor ajuta sa îti revii în cel mai scurt timp.

1. Nu mergi cu regularitate la antrenamente, mai ales le eviti atunci când esti obosit

Multi sunt de parere ca îsi vor pastra puterile daca vor chiuli de la antrenamente. De fapt, practicarea sportului îti va da puteri. Potrivit cercetarilor, oamenii care duc un mod sedentar de viata încep sa se simta mai energici dupa 6 luni dupa ce au început sa practice sportul. Chiar daca pentru ei sunt destule trei antrenamente de câte 20 de minute pe saptamâna.

Exercitiile fizice îti dau energie si putere, îti stipuleaza capacitatile de munca, iar organismul tau este alimentat cu oxigen si alte componente utile. Prin urmare, data viitoare când te vei gândi sa nu mai mergi la sala  – obliga-te si nu vei regreta.

2. Nu bei destula apa

Potrivit nutritionistului Amy Goodson, chiar si o mica deshidratare de 2% poate conduce la lipsa de energie. Neajunsul de lichide în organism micsoreaza volumul sângelui si îl îngroasa. Inima va avea nevoie de mai multa forta pentru a pompa sângele, din acest motiv ea va începe sa lucreze mai intensiv, prin urmare scade viteza circulatiei oxigenului în organism.

3. Nu consumi destul fier (vitamine)

Lipsa de fier în organism îti limiteaza capacitatile de activitate, te face mai încet, mai iritat, slab si incapabil sa te concentrezi. «Obosesti foarte repede atunci când celulele si muschii primesc mai putin oxigen», — spune Goodson. Pentru a evita acest lucru, dar si pentru a evita dezvoltarea anemiei, trebuie sa consumi produse care contin fier: tofu, fasole, legume cu frunze verzi, nuci si unt de arahide.

4. Esti perfectionist

«Dorinta permanenta de a deveni perfect te face sa lucrezi mai mult si sa depui mai mult efort decât este necesar», — spune Iren Levin, profesor de psihiatrie al Scolii de Medicina a Universitatii din New York.  «Îti pui scopuri incredibile, care sunt aproape imposibile sau chiar imposibile de atins, din acest motiv nu obtii satisfactie din ceea ce faci». Levin ne recomanda sa ne limitam orele de munca asupra proiectelor si sa respectam cu strictete graficul stabilit. Dupa o perioada te vei convinge ca timpul în plus pe care l-ai petrecut asupra proiectului, nu i-a afectat calitatea.

5. Faci din tântar armasar

Daca de fiecare data când seful tau te cheama la o sedinta neplanuita, iar tu astepti sa fii concediat, înseamna ca obisnuiesti sa dramatizezi si mereu astepti sa se întâmple ceea ce este mai rau. Sentimentul de neliniste practic te paralizeaza si te epuizeaza psihologic. Prin urmare, data viitoare când vei fi coplesit de gânduri negative, respira adânc si apoi întreaba-te care este probabilitatea ca gândurile tale cele mai rele sa se materializeze. O plimbare în aer liber, mediatia si un sfat prietenesc te va ajuta sa faci fata grijilor si sa privesti lucrurile mai realistic.

6. Nu iei micul dejun

Mâncarea este combustibilul pentru organismul nostru. Atunci când dormim, organismul nostru continua sa utilizeze energia obtinuta în timpul zilei pentru a asigura circulatia sângelui si a oxigenului. Din acest motiv, esti obligat sa te alimentezi dimineata. Daca vei vei evita micul dejun, te vei simti epuizat.

7. Manânci fast-food si alt fel de mâncare daunatoare

Alimentele cu o doza mare de zahar au un nivel ridicat de glicemie, adica maresc nivel de zahar în sânge. Iar asta este o alta cauza a oboselii tale. Încearca sa îti controlezi nivelul de zahar, consumând produse sanatoase pregatite în mod obisnuit.

8. Nu poti sa refuzi

Dorinta de a fi pe placul tuturor duce la irosirea în zadar anergiei. Mai rau, odata cu trecerea timpului un asemenea comportament poate naste sentimentul de obida si furie. Tine minte: atunci cand antrenorul copilului tau te roaga sa faci biscuiti pentru întreaga echipa sau când seful te roaga sa iesi duminica la munca, tu nu esti obligat sa accepti.  Învata sa spui nu!

9. În biroul tau este dezordine

O masa de lucru încarcata cu de toate te oboseste psihologic, îti încetineste capacitatea de prelucrare a informatiei si nu îti permite sa te concentrezi asupra muncii. La sfârsitul orelor de munca, fa curat pe masa unde ai lucrat. Asta te va ajuta sa îti începi urmatoarea zi cu o dispozitie buna.

10. Muncesti în timpul concediului

Verificarea postei electronice în loc sa te relaxezi la piscina te poate lipsi de ultimele puteri si te poate epuiza total. În timpul concediului încearca sa uiti de munca si permite-ti sa te odihnesti. Asta va permite creierului tau si corpului sa-si revina, iar în final vei putea sa te întorci plin de forta la munca.

11. Bei un pahar de vin înainte de somn

Unii sunt obisnuiti sa bea câteva pahare înainte de somn pentru ca sunt siguri ca asta îi ajuta sa se relaxeze. De fapt, acest obicei are exact efectul invers. La început, alcoolul face presiuni asupra sistemului nervos central si actioneaza ca un calmant. Însa, în cele din urma, el alunga somnul. În timp ce este absorbit în sânge, alcoolul duce la emanarea adrenalinei în sânge. Din acest motiv, s-ar putea ca dupa ce ai consumat alcool sa te trezesti în mijlocul noptii.

12. Verifici posta electronica înainte de a merge la somn

Ecranul luminos al smartphone-ului, al tabletei sau al laptopului deregleaza regimul de somn, ridicând nivelul de melatonin în sânge, care raspunde de ciclul de somn si trezire. Este recomandat sa nu utilizezi tehnologii digitale cu cel putin o ora sau doua înainte de culcare. Daca nu poti adormi fara sa verifici mesajele, atunci tine ecranul la cel putin 35 cm distanta de ochi.

13. Te bazezi doar pe cofeina în timpul zilei

Nu este nimic rau sa îti începi ziua cu o ceasca de cafea. Mai mult decât atât, potrivit cercetarilor, poti sa bei trei cani de cafea în fiecare zi fara sa daunezi sanatatii. Însa consumul excesiv de cofeina poate sa-ti afecteze grav somnul.

Cofeina blocheaza adenozina – o proteina produsa de catre celulele din întreg organismul nostru care ne ajuta sa dormim. Cercetarile au demonstrat ca consumul de cofeina chiar si cu sase ore înainte de somn ne poate afecta. Este cel mai bine sa bei ultima ceasca de cafea cel târziu la prânz.

14. Dormi mult în weekend

Daca sâmbata te culci dupa miezul noptii, iar duminica dormi jumatate de zi, îti va fi greu sa adormi duminica seara. Prin urmare, luni dimineata te vei trezi epuizat. Drept urmare, daca te-a prins miezul noptii sâmbata, ai grija ca duminica dimineata sa te trezesti devreme, iar apoi sa dormi putin dupa prânz. Un somn de 20 de minute în timpul zilei te va ajuta sa-ti recapeti energia, fara sa fii cuprins într-un somn adânc, dupa care îti va fi greu sa te trezesti.

Sursa

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: