duminică, octombrie 1, 2023
Enigmele istoriei

Enigmaticele sculpturi in piatra de la Gobekli Tepe dezvaluie un impact cu resturile unei comete

Simboluri sculptate pe pilonii de piatra aflati în situl arheologic Gobekli Tepe, din Turcia, demonstreaza ca, în urma cu circa 11.000 ani, resturile unei comete au ucis mii de oameni. Alte dovezi arata ca acel eveniment a distrus, de asemenea, multe specii de animale mari si a provocat o mini epoca de gheata care a durat peste 1.000 de ani.

Cercetatori din cadrul Universitatii din Edinburgh au studiat imaginile de animale sculptate pe un pilon – cunoscut sub numele de „piatra vulturului” – aflat în acest sit arheologic. Interpretând animalele ca simboluri astronomice si folosind software-ul pentru a potrivi pozitiile lor în functie de modelele stelelor, cercetatorii au stabilit ca evenimentul ar fi avut loc în anul 10.950 î.Hr.

Datarea sculpturilor coincide foarte bine cu perioada pe care o indica un nucleu de gheata din Groenlanda, care demonstreaza, de asemenea, ca evenimentul ar fi rezultatul rupturii unei comete gigante în interiorul sistemului solar.

Mii de ani, sculpturile par sa fi ramas foarte importante pentru oamenii din Gobekli Tepe, ceea ce sugereaza ca evenimentul si vremea rece care a urmat, probabil au avut un impact foarte puternic.

Cercetatori de la Universitatea din Edinburgh sugereaza ca imaginile au fost concepute ca o înregistrare a evenimentului cataclismic, iar o alta sculptura aditionala care reprezinta un om fara cap poate indica dezastrul uman si pierderea imensa de vieti.

În plus, simbolismul sculpturilor aflate pe piloni sugereaza ca schimbarile pe termen lung în axa de rotatie a Pamântului din acel moment au fost înregistrate folosind o forma timpurie de scriere si ca Gobekli Tepe era un observator de meteoriti si comete.

Descoperirea sprijina, de asemenea, o teorie conform careia este foarte posibil ca Pamântul sa experimenteze perioade în care impactul cu comete este mult mai probabil, datorita faptului ca orbita Pamântului intersecteaza inele orbitale de fragmente de comete în spatiu. Studiul a fost publicat în Mediterranean Archaeology and Archaeometry.

„Se pare ca Gobekli Tepe a fost, printre altele, un observator care monitoriza cerul noptii. Unul dintre pilonii sai pare sa fi servit ca un monument al acestui eveniment devastator – probabil cea mai dezastruoasa zi din istoria sfârsitului erei glaciare”, a declarat Dr. Martin Sweatman, din cadrul Scolii de Inginerie a Universitatii din Edinburgh.

Mai multe informatii: The University of Edinburgh: Ancient stone confirms date of comet strike. Evidence from a historic site appears to confirm the date of a comet strike that killed thousands, PHYS.ORG: Ancient stone pillars offer clues of comet strike that changed human history

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: