miercuri, iunie 19, 2024
Plante

Leurda, un tezaur de sanatate

Inca se mai gaseste prin paduri, poate si la culegatorii particulari de prin piete, dar – de ce oare? – nu si in magazinele alimentare, in supermarketuri.

Totusi, e foarte bine daca nu pierdem nicio ocazie sa consumam aceasta miraculoasa „verdeata” de primavara, deopotriva gustoasa, nutritiva si cu importante virtuti terapeutice.

Leurda creste prin tufisurile umede din padurile de foioase bogate in humus si i se simte puternicul miros de usturoi chiar inainte de a zari planta. Alaturi de urzica vie de primavara, leurda are cele mai puternice efecte fluidifiante ale sângelui.

 Se consuma sub forma de suc (câte unul-doua pahare/zi), pe stomacul gol, in cure de minimum 20 de zile. Sucul se prepara dintr-o mâna de frunze care se taie foarte fin si se pun intr-un vas de sticla, in care se toarna un pahar de apa calduta. Se lasa la macerat la temperatura camerei timp de patru ore, dupa care se filtreaza prin tifon. Sucul se consuma imediat dupa preparare.

Când sezonul leurdei este la final se poate administra tinctura, câte o lingurita diluata in jumatate de pahar cu apa de patru ori/zi, in cure de câte o luna, cu o saptamâna de pauza.

 Leurda este foarte bogata in adenozina, o substanta cu rol determinant in reducerea colesterolului si impiedicarea formarii trombilor. Pe termen lung, leurda este adjuvantul cel mai bun in tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrata in cure de câte doua-trei luni, cu doua saptamâni de pauza, sub forma de tinctura. Se ia o lingurita de tinctura in putina apa, de patru ori/zi, inaintea meselor principale.

Substantele active din leurda au efecte vasodilatatoare si ajuta la mentinerea in limite normale a presiunii sanguine, fiind un remediu foarte bun in caz de hipertensiune arteriala. Se ia tinctura câte patru lingurite/zi, diluate in foarte putina apa. Tratamentul se face timp de doua luni, cu doua saptamâni de pauza.

 Primavara, timp de macar doua saptamâni, este foarte utila o cura cu salata din frunze de leurda. Studii recente arata ca anumite substante active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sânge, responsabili de imbatrânirea organismului, având efecte de relansare a activitatii endocrine. De asemenea, previn sclerozarea vaselor de sânge si favorizeaza circulatia cerebrala.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum