O bratara, descoperita de curand, rastoarna conceptiile savantilor in privinta Omului de Denisova

Bratara verde, care a fost descoperita în Pestera Denisova, a fost gasita alaturi de alte artefacte mai vechi care dateaza de acum 125.000 de ani. Pestera este numita dupa ramura hominida misterioasa a omului de Denisova, despre care se crede ca a trait în zona Muntilor Altai din estul Rusiei.

Dupa studierea genomurilor Omului de Denisova, savantii au gasit trasaturi genetice similare cu oamenii moderni din estul Asiei, întarind ipoteza conform careia acestia au trait împreuna cu Homo Sapiens si cu neanderthalii, scrie Indy100.

Înainte de descoperirea bratarii, se credea ca acestia sunt mai primitivi decât varul lor, Omul de Neanderthal, dar detaliile si abilitatile necesare de a realiza aceasta bratara pun la îndoiala aceasta idee.

De asemenea, savantii exclud ideea conform careia bratara a fost realizata de Homo Sapiens sau de Omul de Neanderthal, având în vedere ca a fost facuta cu 30.000 de ani mai devreme decât începutul Epocii de Piatra.

Bratara contine clorit, o piatra care se gaseste la 240 de kilometri de pestera. Directoarea muzeului din Novosibirsk, unde în prezent se gaseste bratara, Irina Salnikova, a precizat ca „aptitudinile creatorului sau sunt perfecte. Initial, am crezut ca a fost facuta de neanderthali sau de oamenii moderni, dar se pare ca acesta era denisovan”.

Anatoly Derevyanko, director al Institutului de Arheologie si Etnografie din Rusia, a precizat ca „era purtata în momente speciale”. Indiciile arata ca bratara se purta pe mâna dreapta, de catre un copil sau o femeie.

Derevyanko adauga si ca „exista o gaura cu un diametru de 0,8 centimetri. Studiind-o, savantii au descoperit ca viteza de rotatie a perforatiei era mare, cu fluctuatii minime. Maestrul antic era priceput în tehnici care nu sunt considerate specifice pentru Paleolitic”.